Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΕΟ
Θα απολυθούν «συνταγματικά»

Προκαλεί με τις θέσεις της η κυβέρνηση. Απάντηση σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας ζήτησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε. Προδίδοντας όμως την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ι. Τσακλίδης επικαλέστηκε... νομικά προβλήματα.

Ο Ι. Τσακλίδης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έχει τη βούληση να δώσει λύση στο θέμα», προσθέτοντας ότι «έχει όμως ορισμένες δυνατότητες στα πλαίσια του νέου συντάγματος και των νόμων που υπάρχουν». Οπως είπε, για τους εργαζόμενους «είναι αλήθεια ότι δικαιώθηκαν, όμως μόνο με ασφαλιστικά μέτρα», σημειώνοντας ότι «περιμένουμε απάντηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».

Για εμπαιγμό και πολιτική ομηρία έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, αναφερόμενος σε τροπολογία που δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων. Οπως επισήμανε, «πέρασαν δυο χρόνια με υποσχέσεις», ενώ οι εργαζόμενοι «ζητούν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα στη δουλιά τους», αφού καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Τόνισε πως «βρίσκονται υπό την κυβερνητική ομηρία, αυτή η κατάσταση πρέπει να πάρει τέλος» όχι μόνο λόγω του δίκαιου αιτήματος των εργαζομένων, αλλά και λόγω των προβλημάτων που προκαλούνται στα διόδια από την έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη για το δημόσιο, της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων. Τέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτική αναλγησία» και «έγκλημα σε βάρος των εσόδων του δημόσιου».

Συνεχίζουν

Τρεις βδομάδες κινητοποίησης συμπλήρωσαν οι συμβασιούχοι του ΤΕΟ που παραμένουν στο κτίριο της εταιρίας. Στο τρομοκρατικό τελεσίγραφο της διοίκησης να εγκαταλείψουν το κτίριο, απαντούν με οργάνωση εκδηλώσεων στο χώρο της κατάληψης. Το Σάββατο με τη λήξη του «τελεσιγράφου» μαζεύτηκαν στην είσοδο και περίμεναν τα ΜΑΤ, αποφασισμένοι όπως έλεγαν «για όλα». Στον αγώνα τους έχουν δίπλα τους συμπαραστάτες και τους μόνιμους συναδέλφους τους. Χτες μάλιστα έπρεπε να πληρωθούν οι συνάδελφοί τους, να μπουν στο κτίριο, όμως δεν το έκαναν. Χτες έγινε έξω από το χώρο του κτιρίου κι άλλη εκδήλωση συμπαράστασης. Χαιρετίζοντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Δ. Αγκαβανάκης αναφέρθηκε στο δικαίωμα στην εργασία και στην καταπάτησή του από τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης. Στην περίπτωση των συμβασιούχων υπονομεύεται, όπως είπε, αυτό το δικαίωμα με την πολιτική ομηρία των συμβάσεων. Επισήμανε ότι το θέμα αφορά 27.000 εργαζόμενους σε διάφορους εργασιακούς χώρους. Η πολιτική των αναδιαρθρώσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, «η εκχώρηση υπερκερδών στους ιδιώτες οδηγεί στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, με αποτέλεσμα τη μείωση των δικαιωμάτων τους». Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν Μέτωπο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, ν' αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στις 31 του Γενάρη.

Στο πλευρό των συμβασιούχων βρέθηκαν και πάλι χτες δεκάδες συνδικαλιστές από τα σωματεία της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ