Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Παρουσιάζει ως «αναβαθμιζόμενα» τα ΤΕΙ

Κλειστά παραμένουν τα ιδρύματα σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο και Μεσολόγγι

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο των ΤΕΙ, με τα ιδρύματα της Αθήνας, του Πειραιά, της θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας, του Ηρακλείου και του Μεσολογγίου να είναι κλειστά με αποφάσεις του εκπαιδευτικού τους προσωπικού, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, προσπάθησε να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο σχετικά με την κατάσταση στα ιδρύματα. Σήμερα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών των ΤΕΙ, ενώ οι σύλλογοι χαρακτηρίζουν «ψευδεπίγραφη» την «ανωτατοποίηση» και φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, απαιτώντας ουσιαστική αναβάθμιση.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο, χτες, για πορεία αναβάθμισης των ΤΕΙ, αναφέροντας αύξηση στη χρηματοδότησή τους από 28 δισ. την προηγούμενη τετραετία σε 75.5 δισ. την επόμενη τετραετία. Η θεαματική αυτή αύξηση, όμως, δε μεταφράζεται απαραίτητα και σε ουσιαστική αναβάθμιση, καθώς πολλά από τα ιδρύματα δεν μπορούσαν καν να λειτουργήσουν λόγω της λειψής χρηματοδότησης, πόσο μάλλον όταν αυξάνονται οι ανάγκες και οι απαιτήσεις για να μετατραπούν σε πραγματικά ανώτατα ιδρύματα. Επίσης, ο Π. Ευθυμίου δήλωσε ότι στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου θα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει σε κάθε ΤΕΙ να συστήσει Τεχνική και Νομική Υπηρεσία, θεωρώντας ότι έτσι απαντάει στο αίτημα των ιδρυμάτων για αυτοτέλεια, την ίδια στιγμή που οι διοικήσεις των ΤΕΙ παραμένουν διορισμένες (άγνωστο μέχρι πότε) και το προσωπικό που έχει κριθεί κι έχει δικαίωμα εκλογής είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου.

Είπε ακόμα, ότι το κεντρικό αίτημα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ σημαίνει «να πάμε τα ΤΕΙ προς τα πίσω», καλύπτοντας έτσι τη σημερινή κατάσταση ομηρίας των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε προσωποπαγείς θέσεις και τις αδιαφανείς κρίσεις για την ένταξη μερίδας του εκπαιδευτικού προσωπικού στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή. Απέρριψε το αίτημα να μετατραπούν σε καθηγητές όσοι δεν έχουν τα ακαδημαϊκά προσόντα, λέγοντας «ναι σε πλήρη κίνητρα ώστε να αποκτήσουν ακαδημαϊκά προσόντα», χωρίς όμως κάποια επιπλέον πρακτικά μέτρα για κάτι τέτοιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ