Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κατάθεση τριών τροπολογιών από το ΚΚΕ

Tρεις τροπολογίες κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Γιάννης Δελής και Νίκος Καραθανασόπουλος στο σχέδιο νόμου για τον Αθλητισμό που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προκάλεσε αντιδράσεις από τους καθηγητές των Σχολών Φυσικής Αγωγής για τις διατάξεις που αναφέρονται στο πτυχίο προπονητή και από άλλους αθλητικούς φορείς για διατάξεις.

Σχετικά με τις τροπολογίες του ΚΚΕ η πρώτη αφορά στη διάταξη που σχετίζεται με τα επαγγελματικά δικαιώματα των προπονητών που είναι κάτοχοι πτυχίου ΣΕΦΑΑ, το οποίο με βάση το υπάρχον σχέδιο νόμου υποβαθμίζεται. Η δεύτερη αφορά την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών στο τακτικό προσωπικό των Αθλητικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων και η τρίτη την κάλυψη θέσεων σε οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις σε Αθλητικές Ομοσπονδίες και Ενώσεις.

Σημειώνεται πως στη δεύτερη τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του Κόμματος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το πανεπιστημιακό πτυχίο μέσω της εξίσωσης με πιστοποιητικά από σεμινάρια ιδιωτικών φορέων καθώς και στη δημιουργία σχολής προπονητών από τη ΓΓΑ που ορίζουν οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου. Χαρακτηρίζοντας τες μάλιστα παραγγελία των επιχειρηματιών του αθλητισμού που η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει. Ενώ επισήμανε πως το πανεπιστημιακό πτυχίο πρέπει να είναι η μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα του προπονητή.

Σφοδρές αντιδράσεις για την υποβάθμιση των πτυχίων

Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ο Νίκος Γελαδάς, κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «άκρως προβληματικό» το άρθρο που προβλέπει τη δημιουργία σχολής προπονητών απ' τη ΓΓΑ. Ειδικά για το άρθρο που ανάγει την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) σε αρχή απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων μέσω της παρακολούθησης των σεμιναρίων με το ανάλογο κόστος που η ίδια διεξάγει, ο Νίκος Γελαδάς υπογράμμισε πως αυτό υποβαθμίζει την Ανώτατη Εκπαίδευση στο σύνολό της και τα πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Την απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Αθλητισμού που υποβαθμίζουν, επί της ουσίας, τα πτυχία ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ποδοσφαίρου ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Αθλητισμού και Ασκησης (ΠΣΕΑΑ). Σημειώνει πως «κατά παρέκκλιση» σε σχέση με όλα τα άλλα αθλήματα ο υφυπουργός Αθλητισμού «κατατάσσει τα πανεπιστημιακά πτυχία με ειδικότητα ποδοσφαίρου των ΤΕΦΑΑ στην κατηγορία Β' και υποχρεώνει τους κατόχους τους να πληρώνουν υψηλό χρηματικό αντίτιμο στην ΕΠΟ για να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα κατηγορίας Α'».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ