Τετάρτη 30 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρνητές στο στράτευμα και νέα μέτρα στην Ιερουσαλήμ
  • Ενταση στο εσωτερικό του ισραηλινού στρατού από τη δημόσια άρνηση 52 εφέδρων να υπηρετήσουν στα αυτόνομα εδάφη
  • Μέτρα - «φυλακή» εξετάζει η ισραηλινή ηγεσία και για τον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ
  • Πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι δε βοηθά «η απομόνωση Αραφάτ»

Παιδιά της Παλαιστίνης κινούνται ανάμεσα στα ερείπια που άφησε ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Παιδιά της Παλαιστίνης κινούνται ανάμεσα στα ερείπια που άφησε ο ισραηλινός στρατός
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Αναταραχή στον ισραηλινό στρατό προκάλεσε η διακήρυξη εφέδρων αξιωματικών και στρατιωτών του ισραηλινού στρατού που αρνούνται να υπηρετήσουν στα κατεχόμενα εδάφη. Ταυτόχρονα εντείνεται η φημολογία ότι προετοιμάζονται νέα μέτρα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο διαχωρισμός, με διάφορους τρόπους, της πόλης. Την ίδια στιγμή, μετά τους ΥΠΕΞ της ΕΕ, η Μόσχα, αλλά και ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την προοπτική απομόνωσης του Γιάσερ Αραφάτ, στο πλευρό του οποίου έσπευσε να σταθεί και ο πνευματικός ηγέτης της «Χαμάς» διαλύοντας τις υπόνοιες ότι έχουν δημιουργηθεί έριδες εντός της παλαιστινιακής πολιτικής σκηνής.

«Διακηρύττουμε ότι δε θα συνεχίσουμε να πολεμούμε για την ειρήνη στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής με στόχο να ελέγξουμε, να απομακρύνουμε, να προσβάλλουμε, να βασανίσουμε έναν ολόκληρο λαό. Για μας έχει γίνει σαφές ότι το να υπηρετούμε τη θητεία μας στα παλαιστινιακά εδάφη, δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά αντίθετα μοναδικό σκοπό έχει τη διαιώνιση του ελέγχου του παλαιστινιακού λαού επ' αόριστον». Αυτά υπογραμμίζουν 52 έφεδροι αξιωματικοί και στρατιώτες του ισραηλινού στρατού, που εξέδωσαν για πρώτη φορά την ανακοίνωσή τους την Παρασκευή το βράδυ και προκειμένου να διασφαλίσουν τη γνωστοποίησή της εξασφάλισαν την καταχώρισή της σε ισραηλινές εφημερίδες, μερικά 24ωρα αργότερα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μέλη του ισραηλινού στρατού αρνούνται να υπηρετήσουν σε κατεχόμενα εδάφη. Αλλωστε, υπάρχουν τουλάχιστον δύο φιλειρηνικές οργανώσεις που στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια. Τον τελευταίο καιρό η φημολογία για όλο και περισσότερες αρνήσεις διογκωνόταν, αλλά ο ισραηλινός στρατός είχε προτιμήσει να τηρήσει χαμηλούς τόνους. Η πρώτη αυτή δημοσιοποίηση, όμως, μιας τέτοιας διακήρυξης από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα προκάλεσε μεγάλη αναταραχή, καθώς ένα ανάλογο κύμα αρνήσεων είχε καθοριστικά επηρεάσει την απόφαση αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από το Νότιο Λίβανο.

«Εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση» χαρακτήρισε τη διακήρυξη ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, σπεύδοντας να τονίσει ότι «δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του ισραηλινού στρατού που πράττει το καθήκον του προστατεύοντας το Ισραήλ». Στο πλαίσιο αυτού του καθήκοντος, προφανώς, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, χτες, στο χωριό Ιρτάς, κοντά στη Βηθλεέμ, όπου συνέλαβε 3 άτομα, εκ των οποίων υποστηρίζει ότι το ένα είναι στέλεχος της «Τζιχάντ», τραυμάτισε 6 πολίτες και προκάλεσε μεγάλες ζημιές. Λίγο αργότερα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ, χωρίς θύματα, κατά του εποικισμού Γκίλο.

Αλλη μια φυλακή;

Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να καταθέσει, τις επόμενες μέρες, ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Ούζι Λαντάου, σχέδιο νέων μέτρων ασφαλείας για την Ιερουσαλήμ, που έχει απεργαστεί ο Ούζι Νταγιάν, απόστρατος στρατηγός και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σε συνεργασία με την ηγεσία της αστυνομίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στόχος είναι να επιτευχθεί η αποκοπή της επικοινωνίας της Ανατολικής Ιερουσαλήμ με τη Δυτική Οχθη και παράλληλα να ελέγχεται η μετάβαση από τον ανατολικό αραβικό τομέα της στο δυτικό.

Το ενδεχόμενο φυσικού διαχωρισμού των δύο τομέων αναμένεται να αποκλειστεί, καθώς η ισραηλινή ηγεσία ανησυχεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αξιοποιηθεί σε περίπτωση τελικού διακανονισμού με τους Παλαιστινίους για το μέλλον της πόλης. Δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστήριζαν ότι ο Αριέλ Σαρόν κλίνει προς την πρόταση είτε να επιβληθεί αποκλεισμός στον αραβικό τομέα, όπως στα Αυτόνομα, είτε να υψωθεί ένα «αόρατο τείχος» από κάμερες, ελεύθερους σκοπευτές, φράγματα, φράχτες και περιπολίες...

Στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αρχής

«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να απομονώσουν τον Αραφάτ, που ήδη είναι σε δεινή θέση, γιατί γίνεται δυσκολότερη η προσπάθειά του να ελέγξει τους τρομοκράτες» δήλωνε, χθες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν. Ανάλογου περιεχομένου ανακοίνωση εξέδωσε και το ρωσικό ΥΠΕΞ. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, Αμπντουλάχ, δήλωνε ότι «παραμένει η συμμαχία με τις ΗΠΑ, αλλά είναι αδύνατο να κατανοήσουμε και να υπερασπιστούμε την αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ». Τη στήριξη και το σεβασμό του στον Παλαιστίνιο ηγέτη έσπευσε να εκφράσει και ο πνευματικός ηγέτης της «Χαμάς» Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν, ο οποίος, αφού ζήτησε συγνώμη από τον Αραφάτ για ορισμένες δηλώσεις συνεργατών του, προειδοποίησε το Ισραήλ να μην προσπαθήσει να βλάψει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Η τελική νίκη έρχεται, είτε αρέσει είτε όχι στο Ισραήλ» τόνιζε, από την πλευρά του, ο Γιάσερ Αραφάτ, ενώ ο Ναμπίλ Σάαθ εξέφραζε την ικανοποίησή του για την απόφαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Η Ουάσιγκτον, όμως, επιμένει στη στάση της. Ο αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένεϊ, εμφανιζόταν βέβαιος ότι «ο Αραφάτ γνώριζε για το φορτίο των παράνομων όπλων του Καρίν Α» ενώ ο Αρι Φλάισερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, χαρακτήριζε «ανεπαρκή» τη σύλληψη από την Παλαιστινιακή Αρχή ενός αξιωματούχου για το θέμα. Ο Φλάισερ, επίσης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου, αρκούνταν να τονίσει ότι «δε συμφωνούμε σε όλα».

«Υπάρχουν φωνές λογικής»

«Οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται ποτέ να πάψουν να παλεύουν για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ» υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος πρέσβης, Αμπντάλα Αμπντάλα, κατά τη διάρκεια της κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας που έγινε, χθες, στην παλαιστινιακή πρεσβεία στην Αθήνα. Ο Α. Αμπντάλα εξήρε τις ισραηλινές «φωνές λογικής και δικαίου», όπως του προέδρου της Κνέσετ, Αβραάμ Μπουργκ, που επιμένει στην πρόθεσή του να απευθυνθεί στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο, παρά τις απειλές περί καθαίρεσης, ή όπως των 52 εφέδρων του ισραηλινού στρατού, αλλά και όσων διεθνών παραγόντων, όπως η ΕΕ, εξέφρασαν την υποστήριξή της στην Παλαιστινιακή Αρχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ