Τετάρτη 30 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι μεταλλεργάτες διεκδικούν αύξηση ημερομισθίων

Η διοίκηση του γερμανικού συνδικάτου μεταλλοβιομηχανίας (IG Metall)αποφάσισε τη Δευτέρα (28/1) στη Φραγκφούρτη (του Μάιν) να διεκδικήσει για το τρέχον έτος αύξηση ημερομισθίων και μισθών για τους 3.500.000 εργάτες και υπαλλήλους του κλάδου κατά 6,5%.

Οι διαπραγματεύσεις με τους μεταλλοβιομηχάνους αρχίζουν στις 7 Φλεβάρη στη Βαυαρία και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν, θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1 Μάρτη.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου Κλάους Τσβίκελ δήλωσε ότι για την ικανοποίηση του αιτήματος, «στην ανάγκη» θα κηρυχτεί απεργία. Ο ίδιος δικαιολόγησε το αίτημα με τις συγκρατημένες αυξήσεις του προηγούμενου έτους και με τα καθαρά κέρδη των βιομηχάνων - από 0,55 δισεκατομμύρια ευρώ το 1993 σε 27 δισ. ευρώ στο μεταξύ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλοβιομηχανίας Μάρτιν Κανεγκίσερ χαρακτήρισε απαράδεκτο το 6,5% - σαν «πάρα πολύ υπερβολικό», τη στιγμή που, δήθεν, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αποφύγουν απολύσεις.

Ας σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό είναι πολύ κάτω από το αίτημα αύξησης που προβάλλουν οι συνδικαλιστικές συνελεύσεις πολλών εργοστασίων, που αρχίζει από 7,5% και φθάνει ως το 13% (συνέλευση SKF της Σβάινφουρτ). Δεν πρέπει να παραβλέπεται όμως ότι μεγάλο μέρος των συνδικαλιστικών στελεχών της Γερμανίας είναι μέλη του SPD ή πρόσκεινται σ' αυτό και λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές (22/9) δε θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ