Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, λίγο πριν από το τέλος της πορτογαλικής προεδρίας στην ΕΕ, ανακοίνωσε χτες πως είναι πιθανή η έγκριση στρατιωτικής «εκπαιδευτικής» αποστολής της ΕΕ στη Μοζαμβίκη τον επόμενο μήνα, με στόχο την αντιμετώπιση επιθέσεων ένοπλων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Νόμο που απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους υιοθέτησε την περασμένη βδομάδα η Ουγγαρία, με τη στήριξη κυρίως βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, του Β. Ορμπαν, στο όνομα της «προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών». Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει προειδοποιητική επιστολή στη Βουδαπέστη, εκφράζοντας «ανησυχίες» σε νομικό επίπεδο για την εφαρμογή ενός νόμου που «διαχωρίζει τους ανθρώπους με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Περισσότερα από 22.000 άτομα, το ένα τέταρτο των οποίων γυναίκες, κατέθεσαν αίτηση υποψηφιότητας για να γίνουν αστροναύτες, σε σχετικό διαγωνισμό που οργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Πρόκειται για αριθμό τριπλάσιο απ' αυτόν του 2008, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, υπέβαλαν αιτήσεις 22.589 άνθρωποι.

ΤΟΚΙΟ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας απέρριψε την προσφυγή τριών ζευγαριών που ήθελαν να κρατήσουν τα επίθετα των οικογενειών από τις οποίες προέρχονταν (γυναίκες και άντρες) και μετά τον γάμο. Σύμφωνα με τον αστικό κώδικα της χώρας, μετά το γάμο τα ζευγάρια πρέπει να έχουν το ίδιο επώνυμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ