Τρίτη 29 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Σε ισχύ οι νέες κυρώσεις της ΕΕ

Την εισαγωγή εκτεταμένων οικονομικών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας ενέκρινε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αφορμή την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της «Ryanair» στο Μινσκ, εντείνοντας τις παρεμβάσεις της Δύσης για την «πορεία» της χώρας.

Οι νέες στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση πώλησης ή μεταφοράς εξοπλισμού στη Λευκορωσία, τεχνολογίας ή λογισμικού που χρησιμοποιείται στην παρακολούθηση, συμπεριλαμβανομένων του διαδικτύου και των τηλεφωνικών επικοινωνιών, καθώς και τεχνολογιών για στρατιωτική χρήση.

Περιορίζεται το εμπόριο προϊόντων πετρελαίου, χλωριούχου καλίου («ποτάσα») και εμπορευμάτων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την παρασκευή προϊόντων καπνού, καθώς και η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα σταματήσει κάθε πληρωμή σε τρέχοντα έργα του δημόσιου τομέα. Τα κράτη - μέλη καλούνται να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της συμμετοχής πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης στη Λευκορωσία.

Επίσης, ισχύει η απαγόρευση χρήσης του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου από λευκορωσικές αεροπορικές εταιρείες.

Από τον Οκτώβρη του 2020 η ΕΕ έχει επιβάλει σταδιακά περιοριστικά μέτρα κατά της Λευκορωσίας, μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, τις οποίες χαρακτήρισε νόθες και παράνομες.

Στη Λευκορωσία, στο μεταξύ, ο αντικυβερνητικός «δημοσιογράφος» Ρ. Προτάσεβιτς και η Ρωσίδα σύντροφός του Σ. Σαπέγκα μεταφέρθηκαν από τη φυλακή σε κατ' οίκον περιορισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ