Τρίτη 29 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Σήμερα η υπουργική Σύνοδος του G20

Κοινή σύνοδος, για πρώτη φορά, των υπουργών Εξωτερικών και Ανάπτυξης του G20 διεξάγεται σήμερα στην Ιταλία, σηματοδοτώντας τη συνάφεια των γεωπολιτικών και οικονομικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών, σε περίοδο μεγάλης όξυνσης του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία.

Σύμφωνα με την ατζέντα που δίνει η ιταλική προεδρία, οι υπουργοί της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών θα επικεντρωθούν στην «παγκόσμια διακυβέρνηση» και στην «πολυμέρεια», για αντιμετώπιση σημαντικών «παγκόσμιων προκλήσεων» και για την προώθηση της ανάκαμψης σε τομείς όπως η Υγεία, το παγκόσμιο εμπόριο, η δράση για το κλίμα.

Στην ατζέντα περιλαμβάνεται ακόμη η «αειφόρος» ανάπτυξη στην Αφρική, ήπειρο όπου οξύνεται ο παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για οικονομική και στρατιωτική διείσδυση.

Συνεχίστηκε η νέα περιοδεία Μπλίνκεν στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας τη νέα περιοδεία που πραγματοποιεί στην Ευρώπη με αφορμή τη Σύνοδο του G20, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συζήτησαν τη «διατλαντική ασφάλεια» και τη «διαρκή συμμαχία του ΝΑΤΟ», δίνοντας έμφαση στους «κοινούς στόχους για την καθιέρωση μιας σταθερής και προβλέψιμης σχέσης με τη Μόσχα, αντιμετωπίζοντας την επιθετική και ανεύθυνη συμπεριφορά της Ρωσίας», αλλά και τη συνεργασία «ως προς την αντιμετώπιση των καταναγκαστικών οικονομικών πρακτικών και προσπαθειών της Κίνας να υπονομεύσει τη βασισμένη σε νόμους διεθνή τάξη».

Επίσης, πριν τη συμμετοχή του στη Σύνοδο του G20 στην Ιταλία ο Μπλίνκεν είχε σειρά επαφών με ομολόγους του, ενώ συναντήθηκε και με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

«Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η Ιταλία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο και βασικό εταίρο της στο ΝΑΤΟ. Ακόμα, η Ρώμη παίζει σημαντικό ρόλο στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με το μέλλον της Λιβύης. ΗΠΑ και Ιταλία έχουν δεσμευτεί ότι θα κατατροπώσουν το "Ισλαμικό Κράτος" των τζιχαντιστών. Οι δύο χώρες έχουν δηλώσει πως θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του Ιράκ και τη Συρίας. Ακόμα, οι υπουργοί εξωτερικών του G20 πρέπει να επαναχαράξουν την πολιτική τους απέναντι στις χώρες της Αφρικής», δήλωσε ο Μπλίνκεν ενόψει του ταξιδιού του στην Ιταλία.

Ο δε Ιταλός ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάγιο, που συναντήθηκε χτες με τον Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι σχέσεις της Ρώμης με την Ουάσιγκτον είναι πολύ πιο σημαντικές από τους δεσμούς της με το Πεκίνο, για τους οποίους εξέφρασαν «ανησυχίες» οι ΗΠΑ, ιδίως μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση, το 2019, για ένταξη στην κινεζική επενδυτική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος».

«Είμαστε ισχυροί εμπορικοί εταίροι με την Κίνα, έχουμε μια ιστορική σχέση, αλλά δεν είναι απολύτως συγκρίσιμη με τη συμμαχία αξιών που έχουμε με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ντι Μάγιο σε συνέντευξη Τύπου με τον Μπλίνκεν.

Ταυτόχρονα, ο Ιταλός ΥΠΕΞ τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός για μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους», καθώς «υπάρχει ανησυχία ιδιαιτέρως για την Αφρική».«Με την υποστήριξη των ΗΠΑ και πολλών άλλων εταίρων» προτάθηκε μια διεθνής ομάδα εργασίας «για να εντοπίσει και να σταματήσει την τρομοκρατική απειλή που σχετίζεται με το "Ισλαμικό Κράτος" στην αφρικανική ήπειρο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κονδύλια και κινήσεις των ΗΠΑ για παρέμβαση με πρόσχημα την «τρομοκρατία» (2022-05-13 00:00:00.0)
Προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν τα «πατήματά» τους στην περιοχή (2021-09-23 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται για νέα φάση «αναταραχών» στην Κεντρική Ασία (2021-08-31 00:00:00.0)
Απλώνει το ευρωτουρκικό παζάρι ενόψει της Συνόδου Κορυφής (2021-06-23 00:00:00.0)
Εντείνεται η στρατιωτική συνεργασία απέναντι στη Ρωσία (2021-05-06 00:00:00.0)
Οξύνεται η αντιπαράθεση με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό (2018-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ