Τρίτη 29 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Θα συνεχιστεί η «ισχυρή σχέση» με τις ΗΠΑ

«Οι ηγέτες ΗΠΑ και Αφγανιστάν συμφωνήσαμε σθεναρά ότι αν και τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από το Αφγανιστάν, η ισχυρή διμερής σχέση θα συνεχιστεί», σημειώνει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν στο Λευκό Οίκο, την Παρασκευή, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Αφγανιστάν Α. Γάνι.

Ο Μπάιντεν, που μεταξύ άλλων υποδέχτηκε και τον επικεφαλής της αφγανικής κυβέρνησης στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, Αμπντουλά Αμπντουλά, δήλωσε ότι «οι Αφγανοί θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους, για το τι θέλουν» και ότι «η παράλογη βία πρέπει να σταματήσει».

Ο δε Γάνι χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και σχολίασε ότι «έκανε τον καθέναν να κάνει νέους υπολογισμούς και να ξανασκεφτεί». Επισήμανε δε ότι «μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο της σχέσης μας, όπου αυτή δεν θα πρέπει να είναι στρατιωτική, αλλά περιεκτική, με βάση τα αμοιβαία μας συμφέροντα».

Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, θα μείνουν στο Αφγανιστάν περίπου 650 Αμερικανοί στρατιωτικοί που θα ασχολούνται με την ασφάλεια της πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς και κάποιες εκατοντάδες που θα «συνεισφέρουν» στην ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, μέχρι να οριστικοποιηθεί η νέα αποστολή που θα ξεκινήσει στις εγκαταστάσεις του με ευθύνη της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ