Σάββατο 3 Ιούλη 2021 - Κυριακή 4 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΤτΕ
Στον «επόμενο τόνο» λουκέτα, ανεργία και ματωμένα πλεονάσματα

«Η διαφορετική ταχύτητα ανάκαμψης μεταξύ των οικονομιών ενδέχεται να προκαλέσει αποκλίσεις στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των χωρών, οι οποίες επιτείνουν τις ανισότητες και αυξάνουν τους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα», επισημαίνει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη «νομισματική πολιτική 2020-2021» που κατατέθηκε στη Βουλή από τον διοικητή της Γ. Στουρνάρα μέσα στη βδομάδα. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, η ΤτΕ εκτιμά ότι η ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ξεκινήσει, χαρακτηρίζεται όμως «άνιση και ασύμμετρη», γεγονός που συνδέεται με τις «σημαντικές διαφορές μεταξύ ανεπτυγμένων, αναπτυσσόμενων και λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών όσον αφορά την πρόσβασή τους στα εμβόλια και τη δυνατότητα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης των οικονομιών τους».

Σε αυτό το περιβάλλον, σειρά από κινδύνους και αβεβαιότητες εντοπίζονται και σε ό,τι αφορά την πορεία ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, με κάθε «αβεβαιότητα» στο διάβα της καπιταλιστικής ανάκαμψης να «φουσκώνει» κι άλλο τον λογαριασμό που γράφουν κυβέρνηση και κεφάλαιο για τον λαό.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ:

-- «Η βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας ενδέχεται να απειληθείμετά το τέλος της πανδημίας, τόσο με την άρση των διευκολύνσεων που παρέχονται έως τώρα από το πιστωτικό σύστημα όσο και με την απόσυρση των κρατικών προγραμμάτων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων», αναφέρεται.

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι «η άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτωχεύσεις ορισμένων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σε επιδείνωση της αγοράς εργασίας», δηλαδή σε αναζωπύρωση της επίσημης ανεργίας.

-- «Η επανεμφάνιση των δίδυμων ελλειμμάτων (σ.σ. κρατικού προϋπολογισμού, εμπορικού ισοζυγίου) και το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος (καθώς και το υψηλό απόθεμα ενδεχόμενων υποχρεώσεων του Δημοσίου λόγω της παροχής εγγυήσεων) αποτελούν παράγοντες κινδύνου και καθιστούν περισσότερο ευάλωτη την οικονομία σε μια νέα αρνητική εξωτερική διαταραχή», επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδας, δείχνοντας στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

-- Πρόσθετοι κίνδυνοι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ανακύπτουν από το ενδεχόμενο τερματισμού των έκτακτων μέτρων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, πριν ανακτήσουν τα ελληνικά ομόλογα την επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή πριν από τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις του ελληνικού κρατικού χρέους από τους οίκους αξιολόγησης.

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την ΤτΕ, «τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν ευάλωτα σε ενδεχόμενες διαταραχές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν από μια απότομη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες ως αποτέλεσμα της ταχύτερης του αναμενόμενου αύξησης του πληθωρισμού».

-- Παράλληλα, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, «η αυξημένη διασύνδεση κρατικού και τραπεζικού τομέα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (μέσω της αυξημένης διακράτησης κρατικών ομολόγων εκ μέρους των τραπεζών, της παροχής κρατικών εγγυήσεων στο τραπεζικό σύστημα και των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων) επιτείνει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Για την ώρα, πάντως, «οι ευνοϊκές διεθνείς νομισματικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν διευκολύνει, από το τελευταίο τρίμηνο του 2020 έως σήμερα, μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους, αλλά και τις λήξεις χρέους, μέσω έκδοσης εταιρικών ομολόγων», σύμφωνα με την ΤτΕ.

Τι επιβεβαιώνεται από τα παραπάνω;

Οτι έρχονται λουκέτα και ανεργία και ότι τα ελλείμματα, τα κρατικά χρέη και το ιδιωτικό χρέος, που «φουσκώνουν» εξαιτίας των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, μετατρέπονται ξανά σε μεγάλο βραχνά, προετοιμάζοντας τους εργαζόμενους, τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους της πόλης και βιοπαλαιστές του χωριού ότι έρχεται «σοκ και δέος» και ότι θα πληρώσουν μέχρι τέλους τις κρατικές και άλλες ενισχύσεις που δόθηκαν στο κεφάλαιο.

Οτι το Ταμείο Ανάκαμψης όχι μόνο δεν θα «ωφελήσει όλους», αλλά αντίθετα θα αποτελέσει «υπερμνημόνιο» για τους εργαζόμενους, και έναν επιπλέον μηχανισμό για το «ξεσκαρτάρισμα» από χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους.

Οτι η «επεκτατική» από την «περιοριστική» πολιτική δεν χωρίζονται με «σινικά τείχη», αλλά αντίθετα είναι συγκοινωνούντα δοχεία, η «Σκύλλα και η Χάρυβδη» για τον λαό. Αλλωστε, συμπερασματικά η έκθεση της ΤτΕ υπογραμμίζει ότι «εξαλείφεται οποιοδήποτε περιθώριο χαλάρωσης των μακροπρόθεσμων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ αυξάνονται οι κίνδυνοι σε περίπτωση αρνητικών διαταραχών». Ουσιαστικά, η ταρίφα των πρωτογενών πλεονασμάτων τοποθετείται στο 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 και σε ορίζοντα δεκαετιών (μέχρι το 2060) προκειμένου να διασφαλιστεί η λεγόμενη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους.

Παράλληλα, ειδική αναφορά γίνεται σε «τυχόν γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» που «ενδέχεται να οξύνουν την προσφυγική κρίση και να επηρεάσουν το οικονομικό κλίμα και τις επενδύσεις».

Ενώ ένας «επιπλέον κίνδυνος», σύμφωνα με την ΤτΕ, πηγάζει από μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, αφού όπως όλα δείχνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι περιμένουν να «ωριμάσουν» και οι άλλες αντεργατικές - αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που «τρέχει» η κυβέρνηση, πριν κάνουν κίνηση να μπουν στο πάρτι της εγγυημένης κερδοφορίας που οργανώνουν για λογαριασμό τους κυβέρνηση και ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκές παρεμβάσεις χωρίς τέλος για την ανάκαμψη του κεφαλαίου (2021-12-23 00:00:00.0)
«Αχαρτογράφητη» ανάκαμψη με διαταραχές και ανησυχίες (2021-10-13 00:00:00.0)
Ρεκόρ δεκαετίας ο πληθωρισμός, κόντρες για τη νομισματική πολιτική (2021-09-01 00:00:00.0)
«Κίνδυνοι» γύρω από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα (2019-10-17 00:00:00.0)
Μνημόνια διαρκείας στο φόντο αβεβαιότητας για τις καπιταλιστικές οικονομίες (2018-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ