Τρίτη 6 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΠΜΣ
Τα σωματεία μας ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε μορφή βίας στις εργαζόμενες στον Πολιτισμό

Ενδιαφέρουσα συζήτηση στη σύσκεψη που έγινε

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ με θέμα «Τα σωματεία μας ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε μορφή βίας στις εργαζόμενες στον Πολιτισμό».

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι ο ΠΜΣ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα όλων των εργαζομένων, όλα τα αιτήματα των εργαζόμενων γυναικών, των εργατικών σωματείων, των Φοιτητικών Συλλόγων, του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος και διεκδικεί μέτρα από το κράτος απέναντι σε κάθε μορφή βίας σε βάρος των γυναικών. Επισημάνθηκε η ανάγκη να σηκωθεί ανάστημα θάρρους και αλληλεγγύης, οι εργαζόμενοι να ξεπεράσουν τον ατομικό τους φόβο, να σπάσουν τη σιωπή και να ακουμπήσουν στα Σωματεία των εργαζομένων και αντίστοιχα στους Συλλόγους Γυναικών.

Η Ελισάβετ Ριζαριώτη, αναπληρωματικό μέλος της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του Παραρτήματος, ανοίγοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων είπε ότι «μέσα στις τωρινές συνθήκες οι γυναίκες δεν γίνεται να μην έχουν ξεκάθαρο ότι "οι πολέμιοι" της κοινωνικής αδικίας και οι "υπερασπιστές" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι οι ίδιοι που προωθούν νόμους για την ολοένα και πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων, καταργούν το 8ωρο και συντρίβουν κάθε δικαίωμα στην εργασία».

Από τη μεριά της, η Δέσποινα Μαύρου, μέλος του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ, ανέφερε ότι «βλέπουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία σε όλο το μεγαλείο της σαπίλας της. Την βλέπουμε σε όλους τους τομείς, σε όλους τους εργασιακούς κλάδους και φυσικά στον δικό μας. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι τα παρακμιακά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρο δεν είναι απλά μεμονωμένα περιστατικά και ενέργειες κάποιων παρασυρμένων από την κατάχρηση εξουσίας».

«Ανεργία, 10ωρη εργασία, μισθός 200 ευρώ, τηλεργασία, επέκταση ευέλικτων μορφών απασχόλησης, φροντίδα παιδιών - ηλικιωμένων - ΑμεΑ με αποκλειστική ευθύνη της οικογένειας, απόλυση λόγω εγκυμοσύνης ή αν θα κάνεις παιδί, περιορισμός συλλογικής δράσης. Αυτά δεν είναι μόνο κάποιες μορφές βίας, αλλά είναι και το έδαφος πάνω στο οποίο ανθίζουν τα φαινόμενα της σεξουαλικής βίας και των κακοποιήσεων», είπε η Κική Καρυώτη, πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ). «Ενας εργοδότης θα σκεφτεί περισσότερο να απειλήσει, να τρομοκρατήσει μια εργαζόμενη αν ξέρει ότι στο πλευρό της είναι ένα ισχυρό σωματείο και όλοι της οι συνάδελφοι. Και εκεί με την κοινή δράση ανδρών και γυναικών μέσα από τα σωματεία ξεπερνιούνται και στερεότυπα απέναντι στις γυναίκες», πρόσθεσε.

Τέλος ο Αχιλλέας Σίμος, γραμματέας της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του Παραρτήματος, είπε μεταξύ άλλων: «Ο περιβόητος "Κώδικας Δεοντολογίας" λοιπόν που παρουσιάζεται ως δήθεν λύση από την κυβέρνηση, πού πραγματικά στοχεύει; Στην πραγματικότητα έρχεται βρίσκοντας την κατάλληλη ευκαιρία, να ενισχύσει το διευθυντικό δικαίωμα και καθιστά τον εργαζόμενο ακόμα πιο εκτεθειμένο σε πιέσεις εκ μέρους του εργοδότη, ουσιαστικά βάζει το θύμα... μαζί με τον θύτη να λύσουν το πρόβλημα (...).

Ως παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία επιδιώκουμε να σηκωθεί ανάστημα θάρρους και αλληλεγγύης μέσα σε αυτή την κατάσταση. Παροτρύνουμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να ξεπεράσουν τον ατομικό τους φόβο, να σπάσουν τη σιωπή και να ακουμπήσουν στα σωματεία των εργαζομένων και αντίστοιχα στους συλλόγους γυναικών.

Ο ΠΜΣ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα όλων των εργαζομένων, όλα τα αιτήματα των εργαζόμενων γυναικών, των εργατικών σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων, του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος και διεκδικεί μέτρα από το κράτος απέναντι σε κάθε μορφή βίας σε βάρος των γυναικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ