Τρίτη 20 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Νέο επώδυνο χαράτσι στα αναδρομικά των συνταξιούχων

Δεν φτάνει που η κυβέρνηση μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έδωσε ακόμα πιο κουτσουρεμένα τα αναδρομικά των παράνομων περικοπών σε βάρος των συνταξιούχων και μόνο για το 11μηνο Ιούνης 2015 - Μάης 2016, δεν της αρκεί που ακόμα κι αυτά τα απέδωσε με καθυστέρηση σχεδόν μίας πενταετίας και μάλιστα άτοκα, τώρα επιβάλλει σε αυτά τα ποσά και σκληρή φορολογία, ένα χαράτσι που φτάνει μέχρι τα μισά από τα ποσά που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι.

Ετσι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, αρκετοί συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά μέσα στο 2020 καλούνται να πληρώσουν χαράτσι με τροποποιητικές δηλώσεις που υποχρεώνονται να υποβάλουν για τα έτη 2015 και 2016.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τέτοια εποχή η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει με τυμπανοκρουσίες την καταβολή των αναδρομικών, τα οποία ωστόσο ήταν κουτσουρεμένα, καθώς επέστρεψε στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα μόνο 900 εκατομμύρια ευρώ και 500 εκατ. στους συνταξιούχους του Δημοσίου, αντί των τουλάχιστον 3,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στη σχετική απόφαση, χωρίς σε αυτό το ποσό να περιλαμβάνονται οι περικοπές στα Δώρα (13η και 14η σύνταξη) και στις επικουρικές.

Πλέον βρήκε τρόπο να πάρει πίσω, μέσω της εφορίας, και ένα μεγάλο μέρος ακόμα και από αυτά τα χρήματα που έλαβαν οι συνταξιούχοι.

Σημειωτέον, στα ποσά που έλαβαν οι συνταξιούχοι το 2020 δεν είχε γίνει παρακράτηση φόρου, με αποτέλεσμα τώρα τα ποσά των αναδρομικών να προστίθενται στο εισόδημα του έτους που αφορούν και να επανυπολογίζεται ο φόρος για το συνολικό πλέον εισόδημα των ετών 2015 και 2016. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις με την προσθήκη αυτών των ποσών οι συνταξιούχοι αλλάζουν φορολογική κλίμακα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με υπέρογκα ποσά.

Συγκεκριμένα, επί των συνολικών ποσών (εισόδημα εκείνου του έτους + αναδρομικά) θα επιβληθούν φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φτάνουν έως 45%, ανάλογα με το συνολικά διαμορφωθέν εισόδημα. Στην περίπτωση μάλιστα που τα συνολικά εισοδήματα των συνταξιούχων υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ για τα συγκεκριμένα έτη, στα ποσά των αναδρομικών θα επιβληθεί και η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης», «φουσκώνοντας» ακόμα περισσότερο το ραβασάκι της εφορίας.

Οι συνταξιούχοι έχουν προθεσμία μέχρι 31/12/2021 να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά του 2020, ενώ ο φόρος που προκύπτει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εξοφλείται εφάπαξ μέχρι 31/1/2022.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ