Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ
Ανεξέλεγκτα δεκάδες πύρινα μέτωπα

ΠΟΡΤΛΑΝΤ.--

Πάνω από ενάμισι χιλιόμετρο κάθε μέρα εξαπλώνεται η γιγαντιαία καταστροφική πυρκαγιά «Bootleg», που μαίνεται εδώ και πολλές μέρες στο Ορεγκον των ΗΠΑ, περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Πόρτλαντ, απειλώντας περίπου 7.000 κατοικίες. Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί πάνω από 2.100 πυροσβέστες, αδυνατώντας να τη θέσουν υπό έλεγχο, λόγω της έντονης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών και ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Το ίδιο διάστημα, πάνω από 80 ανεξέλεγκτες πυρκαγιές αποτεφρώνουν χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης και σε άλλες δυτικές Πολιτείες, ενώ για μία ακόμα φορά η γνωστή καλιφορνέζικη εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος «Pacific Gas and Electric» (PG&E), που ευθυνόταν για την πολύνεκρη πυρκαγιά του 2018 στην Καλιφόρνια, με πάνω από 85 νεκρούς, φαίνεται ότι θεωρείται ύποπτη για την πυρκαγιά «Τάμαρακ», που επεκτάθηκε χτες ξαφνικά νότια της λίμνης Τάχο, στα σύνορα μεταξύ των Πολιτειών Καλιφόρνια και Νεβάδα. Οι αρχές έδωσαν εντολή στους κατοίκους αρκετών οικισμών να εκκενώσουν τη ζώνη και να κλείσει μέρος του μονοπατιού πεζοπορίας «Pacific Crest Trail».

Η PG&E, η οποία έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι βάζει τα κέρδη και τους μετόχους της πάνω από τη δημόσια ασφάλεια, με ξεπερασμένες εγκαταστάσεις και επανειλημμένες ελλείψεις στη συντήρηση και εκκαθάριση των γραμμών της υψηλής τάσης.

Στον Καναδά, η δυτική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει περίπου 300 δασικές πυρκαγιές στο έδαφός της. Εντολή εκκένωσης δόθηκε στους κατοίκους σε πάνω από 2.500 σπίτια, ενώ έχει εκδοθεί συναγερμός για εκκένωση άλλων 15.500 κατοικιών, χωρίς όμως προς το παρόν οι κάτοικοί τους να υποχρεούνται να τις εγκαταλείψουν. Το τελευταίο 48ωρο η Βρετανική Κολομβία κατέγραψε 13 επιπλέον πυρκαγιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ