Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Δύσκολη» και η προχτεσινή συνάντηση

Για «δύσκολη» συνάντηση, που «έδειξε πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις», έκανε λόγο ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής Μίροσλαβ Λάιτσακ μετά τη συνάντηση που είχε προχτές στις Βρυξέλλες με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που γίνεται από το φθινόπωρο με στόχο την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ και με φόντο τις πυρετώδεις διεργασίες για διεθνή αναγνώριση του Κοσόβου (με πρωταγωνιστή και την ελληνική κυβέρνηση) ως κρίκο για την ευρωατλαντική πρόσδεση των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Λάιτσακ είπε ότι «συζητήθηκαν αρκετές συγκεκριμένες προτάσεις» αλλά «το μόνο αποτέλεσμα είναι ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί», προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκαν μηνιαίες συναντήσεις των επικεφαλής διαπραγματευτών «με τη διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την αντιμετώπιση των τρεχόντων ζητημάτων και την προετοιμασία συναντήσεων υψηλού επιπέδου, όταν απαιτείται». Κατέληξε δε ότι «για εμάς, την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι το ευρωπαϊκό μέλλον για τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο εξαρτάται από την ομαλοποίηση των σχέσεών τους. Ως εκ τούτου, περιμένουμε και τα δύο μέρη να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν την κληρονομιά του παρελθόντος και να λύσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ τους».

Από τη μεριά του ο Βούτσιτς δήλωσε πως «την τελευταία φορά που ήμουν στις Βρυξέλλες σκέφτηκα ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει χειρότερη συνάντηση, αλλά τώρα είδα ότι αυτό ήταν δυνατόν», υποστηρίζοντας ότι «η Σερβία δέχτηκε τα πάντα και οι Αλβανοί δεν ήθελαν». Ο δε Κούρτι είπε ότι «δεν είναι εύκολη» η διαπραγμάτευση, «γιατί - εκτός από ενδιαφέρον - η Σερβία δεν έχει προθυμία να αντιμετωπίσει το παρελθόν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ