Τετάρτη 28 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΥΛΗ
ΒΟΥΛΗ
Στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο τζογαρίσματος των επικουρικών συντάξεων

Να αποσυρθεί απαίτησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συζητιέται από χτες το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, το οποίο κατατέθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου και αναμένεται να μπει για ψήφιση στην Ολομέλεια μετά τις ...διακοπές.

Τον βαθιά αντεργατικό - αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, σφυροκοπώντας το περιεχόμενό του, ενώ κατήγγειλαν και τη μεθόδευση της κυβέρνησης, που όχι μόνο «έφερε νύχτα σαν τον κλέφτη» το αντιασφαλιστικό έκτρωμα αλλά το προωθεί και μέσα στο κατακαλόκαιρο, «σε δόσεις», για να συζητηθεί στη Βουλή.

Οι βουλευτές του Κόμματος χαρακτήρισαν την κυβερνητική παρέμβαση νομοσχέδιο αρπαγής των ασφαλιστικών εισφορών για την ενίσχυση του κεφαλαίου που πτωχεύει συνταξιούχους και ασφαλισμένους. «Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που είναι για τα σκουπίδια. Που ενισχύει μόνο το κεφάλαιο», σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, και απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις στη Βουλή προειδοποίησε πως ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση «δεν θα γλιτώσει από την κατακραυγή του κόσμου»!

Μάλιστα, στη διαδικασία «ακρόασης φορέων», που πραγματοποιείται αύριο, Πέμπτη, η κυβέρνηση κάλεσε να τοποθετηθούν γνωστοί καθηγητές - θιασώτες της ιδιωτικοποίησης των συντάξεων, με τον Χρήστο Κατσώτη να σχολιάζει πως καλούνται ουσιαστικά για «να παραδώσουν σεμινάρια υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης».

Ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, και ο αρμόδιος υφυπουργός, Π. Τσακλόγλου, επανέλαβαν τους γνωστούς μύθους της κυβερνητικής προπαγάνδας περί «ενίσχυσης» των επικουρικών συντάξεων για τη νέα γενιά και «αντιμετώπισης των κινδύνων του δημογραφικού». Ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε μάλιστα πως «δεν υπάρχει τζόγος» με τις εισφορές..!

Κατεδαφίζουν ό,τι εμποδίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου

«Κύριοι της κυβέρνησης, είστε ασυγκράτητοι. Δεν σταματάτε να κατεδαφίζετε ό,τι εμποδίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Δεν σταματάτε να δημιουργείτε νέα πεδία κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, δίνοντας "γην και ύδωρ". Για τις ανάγκες του κεφαλαίου τα δίνετε όλα...», υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Χρ. Κατσώτης.

Οπως σημείωσε, «το νομοσχέδιο, που φέρει τον παραπλανητικό τίτλο "Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά", παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στους επιχειρηματικούς ομίλους. Από το πρώτο κιόλας άρθρο του αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για ίδρυση επενδυτικής εταιρείας που θα τζογάρει τις εισφορές των εργαζομένων σε διάφορα χρηματιστηριακά προϊόντα. Η επικουρική σύνταξη για τη νέα γενιά, αλλά και τους σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους, οδηγείται στο απόσπασμα.

Οι εργαζόμενοι δεν θα είναι ασφαλισμένοι αλλά επενδυτές. Θα τζογάρουν σε χρηματιστηριακές λοταρίες τους κόπους της ζωής τους, θα παίρνουν "ατομικό ρίσκο". Οι εισφορές τους δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συντάξεων, αλλά θα μπαίνουν στον κουμπαρά των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι ασφαλιστικές εισφορές, ο ιδρώτας των εργαζομένων, γίνονται "κομπόδεμα" για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Στις ασφαλιστικές εταιρείες θα κατευθυνθούν τα επόμενα χρόνια κεφάλαια που πλησιάζουν τα 80 δισ. ευρώ».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «οι προβλέψεις για "επιλογή" ανάμεσα σε "επενδυτικά πακέτα", "χαμηλού", "μεσαίου" και "υψηλού επενδυτικού κινδύνου" με ευθύνη του ασφαλισμένου, δείχνουν ότι οι ισχυρισμοί για "δημόσιο επικουρικό ταμείο" με τη λογική της εγγύησης δεν έχουν καμιά αξία... Η περιβόητη "κεφαλαιοποίηση" ωφελεί τους επιχειρηματίες και πτωχεύει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους».

Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε πως «είναι θράσος να καταγγέλλει το νέο επικουρικό, όταν ως κυβέρνηση ψήφισε και υλοποίησε το τερατούργημα - νόμο Κατρούγκαλου, που ισχύει σήμερα για τις επικουρικές συντάξεις, θεσπίζοντας τη νοητή κεφαλαιοποίηση και κατάργησε τις κατώτερες συντάξεις για όλες τις αιτίες συνταξιοδότησης». Χαρακτηριστικός άλλωστε της άσφαιρης κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο ισχυρισμός της Μ. Ξενογιαννακοπούλου πως το νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν «της εμμονής και ιδεοληψίας μιας φιλελεύθερης κυβέρνησης», σε μια προσπάθεια «ξεπλύματος» της στρατηγικής που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις, φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, στην ΕΕ.

«Μετά την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις» από όλες τις κυβερνήσεις, τώρα «έρχεται και η αρπαγή των εισφορών που θα μετατραπούν σε επενδύσεις», σημείωσε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. «Θα μπουκώσετε με τζάμπα χρήμα τις επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο διακαής πόθος του κεφαλαίου. Αυτόν το στόχο υπηρετεί το νομοσχέδιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ