Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Ασύστολη πρόκληση για να κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες

Σα να μην έχει συμβεί και να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα, την ώρα μάλιστα που στη Γορτυνία η φωτιά έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε ένα ...σχέδιο που υπάρχει και η κυβέρνηση το εκπονεί εδώ και ένα χρόνο για να μην υπάρχουν πυρκαγιές. Κυριολεκτικά σε ένα θέατρο του παραλόγου που δύσκολα μπορούσε να παρακολουθήσει κάποιος χωρίς να εξοργιστεί, η κυβέρνηση προσπάθησε να «κουκουλώσει» τις εγκληματικές της ευθύνες για την τεράστια οικολογική καταστροφή σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο, την απώλεια περιουσιών ανθρώπων που ήταν κόποι μιας ζωής, αλλά και το χάσιμο δύο ανθρώπινων ζωών και τους τραυματισμούς πολιτών.

Ο υφυπουργός λοιπόν δικαιολόγησε την καταστροφή λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει... σχέδιο, που κατάρτισε πριν από τις πυρκαγιές. Και όλα αυτά όταν ο πήχης έμπαινε μόνο στο να μην ...επαναληφθεί το Μάτι με τους δεκάδες νεκρούς με εκκενώσεις χωριών και πόλεων, την ώρα που οι κάτοικοι, με λάστιχα ποτίσματος και κλαδιά, πάλευαν να σώσουν σπίτια και χωράφια και κοιτούσαν με αγωνία στον ουρανό περιμένοντας τα ακριβά ιδιωτικά εναέρια που σε πολλές περιπτώσεις δεν ήρθαν ποτέ.

Ομως, παρά τις ευχαριστίες στους πυροσβέστες και άλλους, κουβέντα δεν ειπώθηκε για τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική, για την απλήρωτη υπερεργασία που καλύπτει τις ελλείψεις, για την αποδυναμωμένη Δασική Υπηρεσία που δεν είχε καθαρίσει τα δάση. Την ώρα που για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς δίνονται πολλά δισ. ευρώ, για τη δασοπροστασία και την πρόληψη δίνονται ψίχουλα.

«Η φωτιά δεν πιανόταν, το δάσος ήταν ακαθάριστο», παραδέχτηκε ο υφυπουργός, την ώρα που με κυβερνητική ευθύνη είχαν δοθεί μόνο 1,7 εκατομμύρια ευρώ για εργασίες διαχείρισης και καθαρισμού στα δασαρχεία από τα 17 εκατομμύρια που είχαν ζητηθεί. Ακόμα και οι όποιοι καθαρισμοί από την κακοκαιρία της «Μήδειας» μέσα σε οικισμούς έγιναν μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και ακόμα σε πολλές περιοχές τα ξερά κλαδιά είναι στοιβαγμένα στις άκρες δρόμων αποτελώντας την καλύτερη καύσιμη ύλη.

Με τη συνέντευξη Τύπου επιχείρησαν να κρύψουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων που στηρίζουν την εμπορευματοποίηση της γης που είναι το «δαδί» που καταστρέφει τον δασικό πλούτο. «Ολος ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε», «είχαμε προετοιμαστεί, ήταν όλοι έξω», συνέχισε προκλητικά ο Ν. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας πως δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στο αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, για τον οποίο «είμαστε περήφανοι και ευγνώμονες». Μάλιστα, ανέφερε πως η πρώτη «κρούση» στον Μηχανισμό έγινε τηλεφωνικά το πρώτο βράδυ, που «δείχνει» πως οι δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, δεν επαρκούσαν. Οι αρμόδιοι της ΕΕ απάντησαν στις ελληνικές αρχές ότι «φαντάζει λίγο δύσκολο ποιοι μπορούν να βοηθήσουν ειδικά με πτητικά, γιατί υπάρχουν παράλληλες φωτιές». Αυτό που έκρυψε επιμελώς είναι ότι ο ίδιος ο Μηχανισμός της ΕΕ ευθύνεται για την ανεπάρκεια μέσων σε κάθε χώρα ξεχωριστά, αφού προκειμένου να περικοπούν κονδύλια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, έχει εντάξει τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης στο συγκεκριμένο Μηχανισμό, με αποτέλεσμα όταν χρειάζεται άμεση παρέμβαση σε κάποια χώρα να μην μπορεί να γίνει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ