Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Εγκλημα και εφιάλτης για ένατη μέρα στη βόρεια Εύβοια

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη βόρεια Εύβοια

Eurokinissi

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη βόρεια Εύβοια
Εφιαλτικές στιγμές έζησαν για ένα ακόμα 24ωρο χτες οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές της βόρειας Εύβοιας, καθώς διάφορα μικρά και μεγάλα μέτωπα συνέχιζαν να απειλούν χωριά και οικισμούς, και να καίνε δασικές εκτάσεις και αγροτικές καλλιέργειες, μέχρι αργά χτες το βράδυ.

Ενα έγκλημα σε βάρος του λαού της βόρειας Εύβοιας το οποίο όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και σήμερα, για ένατη μέρα. Ενα ατελείωτο μαρτύριο, που ξεκίνησε την προηγούμενη Τρίτη και που για τη χρονική διάρκεια και την έκτασή του δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση. Αντίθετα, αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την εγκληματική πολιτική που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και η οποία αντιμετωπίζει την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού ως κόστος. Εννιά μέρες τώρα η φωτιά κινείται ανεξέλεγκτα από τον Ευβοϊκό κόλπο μέχρι το Αιγαίο, από την κεντρική Εύβοια μέχρι τις βόρειες ακτές του νησιού, χωρίς να μπορεί κανείς να τη σταματήσει.

Το σοβαρότερο πρόβλημα χτες εντοπιζόταν στο βόρειο μέτωπο της πυρκαγιάς και συγκεκριμένα κοντά στα χωριά Αβγαριά και Γαλατσώνα, όπου οι κάτοικοι της περιοχής, εθελοντές από τα γύρω χωριά και πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη τα τελευταία 24ωρα για να αποτρέψουν την επέλαση του πύρινου μετώπου. Παράλληλα, μία αναζωπύρωση του μετώπου που τις προηγούμενες μέρες μπήκε μέσα στο παραλιακό χωριό Πευκί και απείλησε το χωριό Ασμήνι, για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης. Επίσης, ανεξέλεγκτα έκαιγε μέτωπο κοντά στο χωριό Αγριοβότανο.

Από τη μάχη με τις φλόγες που συνεχίζεται στην Αβγαριά

Eurokinissi

Από τη μάχη με τις φλόγες που συνεχίζεται στην Αβγαριά
Τόσο στο μέτωπο της Αβγαριάς όσο και σε αυτό που κινούνταν προς το χωριό Ασμήνι, για μία ακόμα φορά η λαϊκή πρωτοβουλία ήταν αυτή που πρωτοστάτησε στην απόκρουση του πύρινου μετώπου και στην προστασία των σπιτιών και της περιουσίας του λαού. Δεκάδες κάτοικοι των γύρω χωριών, μαζί με πυροσβεστικές δυνάμεις που τις τελευταίες δύο μέρες ενισχύθηκαν, είτε με τη μεταφορά πυροσβεστών από διάφορες περιοχές της χώρας είτε με πυροσβεστικές δυνάμεις και οχήματα από διάφορες χώρες του εξωτερικού, έδωσαν και χτες τη μάχη με τις φλόγες. Ενισχυμένη ήταν χτες η παρουσία εναέριων πυροσβεστικών μέσων, με κατοίκους της περιοχής ωστόσο να επισημαίνουν ότι για άλλη μια μέρα οι εναέριες ρίψεις καθυστέρησαν να ξεκινήσουν και δεν γίνονταν με την απαιτούμενη συχνότητα.

Για μία ακόμα μέρα ο λαός της βόρειας Εύβοιας, μπροστά στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού στο να προστατεύσει τα σπίτια και τις λαϊκές περιουσίες, πήρε την κατάσταση στα χέρια του, όπως έκανε όλες τις προηγούμενες μέρες. Με πρωτόγονα μέσα όπως κλαδιά, τσαπιά, λάστιχα ποτίσματος και μικρές δεξαμενές, έδειξε τη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας και οργάνωσης, σώζοντας τα σπίτια και αποτρέποντας την ολοκληρωτική καταστροφή.

Διάφορες μικρές και μεγαλύτερες εστίες στο βόρειο μέτωπο της φωτιάς συνέχιζαν να καίνε μέχρι αργά χτες το βράδυ, ενώ μικροεστίες υπήρχαν σε διάφορες περιοχές της βόρειας Εύβοιας. Μία κατάσταση που δεν επιτρέπει εφησυχασμό στον λαό της περιοχής και στις πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς ανά πάσα στιγμή ελοχεύει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Εικόνες καταστροφής

Την ίδια στιγμή, κάτοικοι των χωριών της βόρειας Εύβοιας οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, αρχίζουν να επιστρέφουν στα χωριά τους και αντικρίζουν εικόνες βιβλικής καταστροφής.

Αρκετοί από τους κατοίκους δεν είχαν ακριβή εικόνα για το τι ακριβώς είχε συμβεί στα χωριά και στα σπίτια τους. Επιστρέφοντας, ορισμένοι από αυτούς βρέθηκαν μπροστά σε ένα αποκαρδιωτικό θέαμα: Σπίτια να έχουν καεί ολοσχερώς ή να έχουν υποστεί μικρές και μεγαλύτερες ζημιές, σταβλικές εγκαταστάσεις κατεστραμμένες, περιβόλια, αγροτικές καλλιέργειες και τα πλούσια δάση γύρω από τα χωριά να έχουν μετατραπεί σε στάχτη.

Χτες, εξάλλου, στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας μεταφέρθηκαν με κατάγματα ένας 38χρονος Κύπριος πυροσβέστης και ένας 16χρονος από το Ασμήνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ