Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μεγάλες πυρκαγιές σε Αρκαδία και Ηλεία

Από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία, που πέρασε και στην Αρκαδία
Από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία, που πέρασε και στην Αρκαδία
Επικίνδυνες διαστάσεις πήρε χτες το μεσημέρι η φωτιά στην Αρκαδία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή της Γορτυνίας ήταν περίπου 10 χιλιόμετρα, κινούνταν παράλληλα με τον Λάδωνα ποταμό και σε ορισμένα σημεία τον είχε υπερκεράσει. Η Καπελίτσα και το Δωδεκάμετρο ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Οι φλόγες πέρασαν στο Λιβαδάκι μέσα στο χωριό, όπου κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις. Κάτοικοι στο Καστράκι δεν απαντούσαν σε τηλεφωνικές κλήσεις και στο Φαναράκι υπήρχαν κάτοικοι εγκλωβισμένοι σε στάβλο. Η κατάσταση ήταν χαοτική και γίνονταν εκκλήσεις για αποστολή και άλλων πυροσβεστικών δυνάμεων. Δραματική ήταν η έκκληση για βοήθεια κατοίκων στο χωριό Πυρρής.

Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επικοινώνησε με τον Νίκο Χαρδαλιά, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας την ανεξέλεγκτη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο νέο μεγάλο μέτωπο στη Γορτυνία, με κίνδυνο να απειλήσει ακόμα και το Μαίναλο αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να ενισχυθούν όλα τα απαραίτητα μέσα, ιδιαίτερα τα εναέρια, και το προσωπικό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σε δήλωσή του ο Νίκος Γόντικας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πελοποννήσου, προειδοποιούσε ότι «παίρνει τεράστιες διαστάσεις η καταστροφή και η φωτιά στη Γορτυνία. Οι κάτοικοι δίνουν μόνοι τους τη μάχη, στην καλύτερη περίπτωση με λιγοστούς πυροσβέστες» και επισήμαινε πως «αν δεν σταλούν δυνάμεις τώρα, η φωτιά θα φτάσει στη Δημητσάνα και στο Μαίναλο».

Η φωτιά μαινόταν και το μεσημέρι στάλθηκε μήνυμα εκκένωσης μέσω του 112 στους κατοίκους, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν την περιοχή τους. Η φωτιά γιγαντωνόταν και η κατάσταση χειροτέρευε. Οι οικισμοί που έπρεπε να εκκενωθούν ήταν οι εξής: Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Οχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι ή Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Αγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι.

Επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν και συνέχιζαν να επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, όπου τα ξημερώματα σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Ισαρης και Χρούσα. Πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν παράλληλα και στη γειτονική περιοχή Μέλπεια της Μεσσηνίας, από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά και στη συνέχεια πέρασε στη Μεγαλόπολη.

Ο λαός της Αρκαδίας να υπερασπιστεί τα χωριά και το Μαίναλο

Σε κάλεσμα της Τομεακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ σημειώνεται:

«Η μάχη με τη φωτιά συνεχίζεται και στη Γορτυνία, εκεί όπου κάτοικοι, μαζί με τους λίγους πυροσβέστες, με αυτοθυσία παλεύουν για να σώσουν ό,τι σώζεται.

Η κατάσταση στην περιοχή της Γορτυνίας είναι πολύ επικίνδυνη. Εχει δημιουργηθεί πλέον και νέο μέτωπο, που απειλεί χωριά, με κίνδυνο να περάσει στο Μαίναλο.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής και απαιτεί από την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή, έστω και τώρα, να διαθέσουν όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα για να τελειώσει επιτέλους η πύρινη κόλαση. Τα υπάρχοντα δεν επαρκούν.

Αν δεν παρθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα θα έχουμε μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες, σπίτια, θα κινδυνεύσει και το Μαίναλο.

Καλούμε όλο τον λαό της Αρκαδίας να οργανώσει τον αγώνα του με όλα τα μέσα που διαθέτει. Να συγκεντρώσουν αγροτικά οχήματα και μηχανήματα, ομάδες εθελοντών όσο γίνεται περισσότερων, για να υπερασπιστούν τα χωριά μας και το Μαίναλο».

Επικίνδυνη αναζωπύρωση υπήρξε και στον Λάλα Ηλείας. Το μεσημέρι η κατάσταση χειροτέρεψε. Σημειώνονταν νέες αναζωπυρώσεις στις περιοχές Δούκα, Λάσδικα και Λάλα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, και στα σημεία βρίσκονταν πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εστίες της φωτιάς πριν επεκταθούν. Αποτέλεσμα ήταν να κινδυνεύσει ξανά ο Λάλας. Μάλιστα εστάλη μέσω του 112 μήνυμα στους κατοίκους για εκκένωση.

Να σημειωθεί τέλος ότι σε δύο σημεία του δήμου Ανατολικής Μάνης, και συγκεκριμένα στη δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας και στην περιοχή κοντά στη μονή Τσίγκου, ανάμεσα στην Αρεόπολη και το Γύθειο, στην ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου, επιχειρούσαν πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ