Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
Διαμαρτυρία ενάντια στη διεύρυνση της «ελαστικής» εργασίας

Μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων, τα δίκαια αιτήματά τους αφορούν άμεσα γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές

Με διαμαρτυρία στο υπουργείο Εσωτερικών το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων κατήγγειλε χτες την παραπέρα διεύρυνση της «ελαστικής» εργασίας στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, απαιτώντας σταθερή δουλειά με πλήρες ωράριο και δικαιώματα, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες καθαριότητας των σχολικών εγκαταστάσεων, πολύ περισσότερο τώρα που υπάρχει και η πανδημία. Στο πλευρό τους βρέθηκε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Η κυβέρνηση επιδεινώνει κι άλλο τους όρους δουλειάς, με την εγκύκλιο που επεκτείνει τη μερική απασχόληση και τους μισθούς - ψίχουλα, προσθέτοντας τη «δυνατότητα» της 2ωρης εργασίας για το προσωπικό που θα προσληφθεί από τους δήμους για την προσεχή σχολική χρονιά. Ετσι, στο καθεστώς της 3ωρης απασχόλησης που ήδη ίσχυε μέχρι πέρυσι για το 40% των σχολικών καθαριστριών, έρχονται τώρα να προστεθούν και τα 2ωρα. Το μειωμένο ωράριο ψαλιδίζει δραματικά τους μισθούς των εργαζομένων και παράλληλα επιδεινώνει τις ελλείψεις προσωπικού, αφήνει χωρίς επαρκή καθαριότητα τα σχολεία.

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Εσωτερικών ορίζει τον μέγιστο αριθμό των ωρών ημερήσιας απασχόλησης του προσλαμβανόμενου προσωπικού καθώς και τον μέγιστο αριθμό εργαζομένων για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων σε κάθε δήμο.

Τα ανώτατα αυτά όρια υπολείπονται δραματικά των πραγματικών αναγκών της καθαριότητας των σχολικών εγκαταστάσεων, σε πολλές περιπτώσεις υστερούν ακόμα και από τα αιτήματα των δήμων, ειδικά τώρα που οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω πανδημίας. Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνονται μια σειρά από αλχημείες που μοιράζουν το λιγοστό προσωπικό σε 3ωρες και 2ωρες βάρδιες και τον ήδη πενιχρό μισθό σε δύο και τρεις εργαζόμενους. Σε περίπτωση που κάποιος δήμος αυξήσει τις ώρες ημερήσιας απασχόλησης πέρα από το καθορισμένο ανώτατο όριο «η προκαλούμενη δαπάνη καλύπτεται αποκλειστικά από ίδιους πόρους των δήμων».

Υπόθεση που αφορά όλους

«Η καθαριότητα των σχολείων δεν αφορά μόνο τις καθαρίστριες και τους καθαριστές, αφορά όλη τη σχολική κοινότητα. Ο,τι έχουμε κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια (τις πληρωμές μας, τις συμβάσεις, τις παρατάσεις, τα Βαρέα, Ανθυγιεινά κ.λπ.) τα κερδίσαμε με τους μαζικούς μας αγώνες στους δρόμους, μαζί με τους εργαζόμενους γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, μαζί με τους εργαζόμενους των δήμων σε συντονισμό με τα σωματεία τους», τονίζει το Σωματείο.

Αντιπροσωπεία του συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου και κατέθεσε τα αιτήματά του: Ανανέωση όλων των συμβάσεων με πλήρη εργασία, χωρίς τα 3ωρα και 2ωρα της μερικής απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους. Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με πλήρη εργασία. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε μόνιμη απασχόληση, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αποκλεισμούς εργαζομένων. Μετατροπή των ενσήμων σε Βαρέα - Ανθυγιεινά για την περίοδο 2013 - 2019 (οι καθαρίστριες των σχολείων είχαν έως το 2013 ΒΑΕ και επανήλθαν σ' αυτά το 2020). Καμία Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καμία ΚΟΙΝΣΕΠ στα σχολεία.

Στον δήμο Βόλου

Την αντίθεσή της στη διεύρυνση των «ελαστικών» μορφών εργασίας στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων εκφράζει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου. Οπως καταγγέλλει, η δημοτική αρχή αποφάσισε να προσλάβει 155 καθαρίστριες, οι 83 με ωράριο 5,5 ωρών και οι 72 με 3ωρη απασχόληση, ευθυγραμμιζόμενη με τις ανθρωποώρες που προβλέπονται από την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον δήμο Βόλου (673 ανθρωποώρες). Οι ώρες αυτές είναι λιγότερες από τις περσινές, καθώς το περασμένο έτος είχαν απασχοληθεί 83 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης (6,5 ώρες τη μέρα) και 63 καθαρίστριες 3ωρης απασχόλησης, με σύνολο ανθρωποωρών 728,5 ώρες.

Στην πραγματικότητα «μειώνεται το σύνολο των ανθρωποωρών κατά 56 ώρες για τη νέα σχολική χρονιά», μείωση που αντιστοιχεί «σε 9 λιγότερες καθαρίστριες πλήρους ωραρίου». Επίσης, «ο νέος τρόπος ρύθμισης του ωραρίου θα επιφέρει μείωση περίπου 20% των αποδοχών των καθαριστριών που ήταν πλήρους απασχόλησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ