Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 15 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι Ταλιμπάν ελέγχουν σχεδόν όλο το βόρειο τμήμα της χώρας

ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα διαπραγματεύονται και «ακονίζουν μαχαίρια»

Συνεχίζεται η επέλαση των Ταλιμπάν, που την τελευταία βδομάδα καταλαμβάνουν αλλεπάλληλες πρωτεύουσες επαρχιών και μέχρι την Πέμπτη είχαν στον έλεγχό τους 10 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν, κυρίως στα βόρεια της χώρας. Εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί έχουν τραπεί σε φυγή για να γλιτώσουν από τις μάχες και βρίσκονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς, χιλιάδες είναι οι άμαχοι νεκροί και τραυματίες τους τελευταίους μήνες.

Οι συγκρούσεις μεταξύ Ταλιμπάν και κυβερνητικού στρατού κλιμακώθηκαν μετά τη σταδιακή απόσυρση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τον Μάη, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Αυγούστου. Η αποχώρηση των ΗΠΑ συμφωνήθηκε τον Φλεβάρη του 2020 μετά από απευθείας διαπραγματεύσεις της τότε αμερικανικής κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν.

Φυσικά η συμφωνία καμία σχέση δεν είχε με τη λήξη του μεγαλύτερου σε διάρκεια πολέμου των ΗΠΑ ούτε με την «επιστροφή της ειρήνης και της σταθερότητας» στη χώρα αφού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ γνώριζαν πολύ καλά τι θα ακολουθήσει. Η απόσυρση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων έγινε προκειμένου να δοθεί περισσότερο βάρος στην αντιμετώπιση της απειλής «Κίνα» σε οικονομικό, τεχνολογικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως δεν μετανιώνει για την απόφαση να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα και οι Αφγανοί «πρέπει να πολεμήσουν οι ίδιοι για τη χώρα τους».

«Δαπανήσαμε περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια σε διάστημα 20 ετών, εκπαιδεύσαμε και εξοπλίσαμε περισσότερους από 300.000 Αφγανούς στρατιώτες», πρόσθεσε. Διαβεβαίωσε δε ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν και να χρηματοδοτούν τον αφγανικό στρατό.

Αντίστοιχα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ισχυρίστηκε πως «η εντύπωση ότι η προέλαση των Ταλιμπάν δεν μπορεί να ανασχεθεί, δεν είναι η πραγματικότητα επί του πεδίου».

Στον αντίποδα, οι εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να απομονώσουν την Καμπούλ σε 30 μέρες και να την καταλάβουν σε 90 μέρες, μετέδωσε το «Ρόιτερς». Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν το 65% του Αφγανιστάν και έχουν καταλάβει, ή απειλούν πρωτεύουσες 11 επαρχιών.

Παράλληλα με τα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια που εκτυλίχθηκαν την περασμένη βδομάδα στην Ντόχα μεταξύ της «διευρυμένης τρόικας» για το Αφγανιστάν (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Πακιστάν, Βρετανία, Ουζμπεκιστάν, Κατάρ, ΕΕ, ΟΗΕ κ.ά.), τα ιμπεριαλιστικά κέντρα «ακονίζουν τα μαχαίρια» μπροστά στις εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσει η κατάσταση στο Αφγανιστάν. Πάντως, Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα αποδέχονται τη συμμετοχή των Ταλιμπάν σε μια μελλοντική προσωρινή κυβέρνηση και τους καλούν σε ανακωχή και ενδοαφγανικές συνομιλίες οι οποίες έχουν «παγώσει».

Τις ανησυχίες της Ρωσίας για το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλήρως τα σύνορα του Αφγανιστάν με το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν επισήμανε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δηλώνοντας ότι η χώρα του θα διεξάγει σε τακτική βάση στρατιωτικές ασκήσεις με συμμάχους της στην Κεντρική Ασία, ώστε να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση επίθεσης από αφγανικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες των Ταλιμπάν έχουν «υποσχεθεί» ότι δεν θα επιδιώξουν να περάσουν τα σύνορα ή να επιτεθούν σε γειτονικά έθνη.

Την περασμένη Τρίτη ολοκληρώθηκαν οι μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας - Τατζικιστάν - Ουζμπεκιστάν 20 χλμ. από τα σύνορα Αφγανιστάν - Τατζικιστάν, όπου η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση την οποία ενίσχυσε με νέα θωρακισμένα οχήματα και πυροβόλα όπλα.

Επίσης, ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι μεγάλης κλίμακας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας - Κίνας «Sibu/Cooperation-2021», στη βόρεια επαρχία Νίνγκσια, οι πρώτες σε κινεζικό έδαφος. Οι ασκήσεις επικεντρώνονται στη σταθερότητα στη γειτονική Κεντρική Ασία, καθώς οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν «τραντάζουν» την ευρύτερη περιοχή. Ρωσία και Κίνα δήλωσαν πρόσφατα σε συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης ότι θα πρωτοστατήσουν και στρατιωτικά στην Κεντρική Ασία, μεταξύ άλλων και για να εμποδίσουν τα σχέδια των ΗΠΑ να δημιουργήσουν βάσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση παζαριών γύρω από το «ξεπάγωμα» των αποθεματικών (2022-07-29 00:00:00.0)
«Αφγανιστάν, 20 χρόνια μετά. Μια συζήτηση που πρέπει να γίνει!» (2021-09-24 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη οι σφοδρές συγκρούσεις, με τη συμβολή των ΗΠΑ (2021-07-27 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις Ταλιμπάν για την «επόμενη μέρα» (2021-07-14 00:00:00.0)
Σήμερα η συνάντηση Μπάιντεν - Γάνι (2021-06-25 00:00:00.0)
Η στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια της Μόσχας... (2001-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ