Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενα μουσικό ποιητικό σχεδίασμα

Ο Νίκος Ξυδάκης συμμετέχει στο 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων, με τη συναυλία «Διονύσιος Σολωμός - Ενα μουσικό ποιητικό σχεδίασμα», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο Φρούριο Καβάλας.

Τα σχεδιάσματα και τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν αρκετά χρόνια πριν.

Αρχικά προορίζονταν για ιδιωτική χρήση, δισκογραφήθηκαν όμως τελικά το 1990 με τον τίτλο «Προς τον κύριο Γεώργιο Δε Ρώσση». Ηταν η ημερολογιακή καταγραφή μιας προσωπικής, μοναχικής, μελωδικής ανάγνωσης ποιημάτων του Διονυσίου Σολωμού. Από τα πρώιμα ποιήματά του έως αποσπάσματα από τον Εθνικό Υμνο και τα σπαράγματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Ξυδάκης γι' αυτόν τον κύκλο ποιημάτων και τραγουδιών.

Με το πέρασμα του χρόνου και μέχρι σήμερα ενσωματώθηκαν νέα θραύσματα και αποσπάσματα, κυρίως από τα σχεδιάσματα των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» και τον Εθνικό Υμνο.

Και ανάμεσα στα ερείπια του κειμένου και των ποιητικών θραυσμάτων, ψήγματα ψαλμών, νέα οργανικά ιντερμέδια που συνθέτουν μια μουσική αγρυπνία... «Καθώς οι πολιορκημένοι περιμένουν να δουν το πρώτο φως στην ανατολή που αρχίζει να ξημερώνει. Ολα είναι έτοιμα για την έξοδο».

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (κιθάρα, φωνή), Εφη Ζαϊτίδου (κανονάκι), Δέσποινα Σπανού (βιολοντσέλο, φωνή).

Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 5 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65 ετών, πολυτέκνων, ΑμεΑ, ανέργων). Προπώληση: www.ticketservices.gr και καταστήματα «Public».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ