Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με άλλοθι τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» συνεχίζει να εμπαίζει τους πυρόπληκτους

Υποσχέσεις για αποκατάσταση των πληγέντων και αντιπλημμυρικά έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια αλλά και επανάληψη των περί «ατομικής ευθύνης» για την έξαρση των κρουσμάτων, η πρώτη ενημέρωση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου

INTIME NEWS

Με το άλλοθι του «ακραίου καιρικού φαινομένου» και της «πρωτόγνωρης κατάστασης» επιχείρησε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, να αιτιολογήσει τη μεγάλη καταστροφή που βρίσκεται για τέταρτη μέρα σε πλήρη εξέλιξη στα Βίλια και να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για το μέγεθος της καταστροφής από τις αρχές Αυγούστου μέχρι και σήμερα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί με προκλητικό τρόπο να καλύψει την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των πυρκαγιών, με επίκεντρο την πρόληψη, με διατυπώσεις όπως: «Καταλαβαίνουμε ότι οι επιδόσεις μας σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα είχαν δημιουργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες». Κάτι που μόνο οργή προκαλεί σε χιλιάδες ανθρώπους που καταστράφηκαν και προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους ή σε εκείνους που παρακολουθούν να καίγονται τα σπίτια τους και τα δάση επί μέρες, εντελώς αβοήθητοι.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η πρόκληση με όσα είπε ο Γ. Οικονόμου σχετικά με τον ρόλο του κρατικού μηχανισμού. «Η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός δεν σήκωσαν τα χέρια ψηλά, δεν παρέμειναν θεατές, δεν αναλώθηκαν σε επικοινωνιακούς χειρισμούς», είπε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο «επιτελικό κράτος» που έχει να επιδείξει πολλές επιτυχίες, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και η διαχείριση της πανδημίας. Μόνο που το αστικό κράτος, πράγματι, όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, όπως με το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης που θα φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αλλά και στο θέμα της πανδημίας το αστικό κράτος έκανε μια χαρά τη δουλειά της ικανοποίησης των απαιτήσεων των επιχειρηματιών του Τουρισμού και των Μεταφορών, όταν οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που είναι θερμοκήπια του κορονοϊού και ετοιμάζεται να ανοίξει τα σχολεία με χειρότερους όρους απ' ό,τι πέρυσι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλάι των πυροσβεστών, ανέφερε πως «αυτή την ώρα πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Πρέπει να στηρίξουμε τους πυροσβέστες, όλους όσους μάχονται με τη φωτιά. Πριν από λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής. Χρειάζονται την εμπιστοσύνη και τη στήριξή μας οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής».

Και το λέει αυτό όταν είναι γνωστό ότι το 14% του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένα, λόγω βλαβών, ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45 - 50 ετών, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή, ενώ στην καθημερινότητα των πυροσβεστών καταγράφονται εκατοντάδες ώρες απλήρωτης εργασίας, διακοπή ακόμα και των αδειών ανατροφής τέκνου για μητέρες πυροσβέστριες κατά την αντιπυρική περίοδο, μη χορήγηση προγραμματισμένων ημερήσιων αναπαύσεων, «ψαλίδισμα» προγραμματισμένων κανονικών αδειών.

Κατά τ' άλλα η κυβέρνηση ...συμπαρίσταται!

Ποια αποκατάσταση;

Ο Γ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τους πληγέντες των πυρκαγιών του Ιούλη και του Αυγούστου. Εξήγησε ότι η πλατφόρμα arogi.gov.gr «δέχεται τα πρώτα στοιχεία και λειτουργεί με εξαιρετικά απλό τρόπο, αντλεί στοιχεία από τα μητρώα της ΑΑΔΕ, επομένως τα περισσότερα στοιχεία για ακίνητα είναι αυτόματα προσυμπληρωμένα. Ο δικαιούχος χρειάζεται τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxis, τα στοιχεία για το ακίνητο που έχει πληγεί (διεύθυνση, χρήση, καταλληλότητα κτιρίου για χρήση κ.ά.) και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του, όπου θα πιστωθούν τα χρήματα. Οι προκαταβολές θα αρχίσουν να καταβάλλονται τις αμέσως επόμενες μέρες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απαλλαγή για μια τριετία από τον ΕΝΦΙΑ, λες και οι πυρόπληκτοι θα καταφέρουν να φτιάξουν τα σπίτια τους και θα αποκαταστήσουν το πενιχρό εισόδημά τους μέχρι το 2023. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, όταν είναι γνωστό ότι από καταστροφές πριν από 5 ή 6 χρόνια υπάρχουν πληγέντες που περιμένουν ακόμα να εισπράξουν τα ποσά.

Οσο για την αναφορά του στο αντιπλημμυρικό έργο στην Ιστιαία της Εύβοιας, ύψους 11 εκατ. ευρώ, που, όπως ανακοίνωσε, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πρέπει να σημειώσουμε ότι έναν χρόνο μετά την πλημμύρα του 2020 και 12 χρόνια μετά την πλημμύρα του 2009, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα στο Ληλάντιο Πεδίο στην Εύβοια.

«Ατομικής ευθύνης» συνέχεια...

Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, που φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος ανέφερε: «Η κυβέρνηση προσφέρει στην κοινωνία όλα τα όπλα που είναι διαθέσιμα για την αναχαίτιση του ιού και την αποκατάσταση της καθημερινότητας σε ένα καλό επίπεδο το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Απαιτείται όμως η μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα, να περιοριστούν οι νοσηλείες και οι απώλειες». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιμένει στη λογική της «ατομικής ευθύνης» για να αποσιωπήσει και εδώ τις ευθύνες της για τον τρόπο με τον οποίο «άνοιξε» ο Τουρισμός, όπως ακριβώς και πέρυσι, με τα γνωστά αποτελέσματα. Και την ίδια στιγμή δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Προανήγγειλε δε πως την επόμενη βδομάδα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ