Σάββατο 21 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 22 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανησυχία» και παζάρια για τους ξεριζωμένους από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα οποία συμμετέχει

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Από την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη - Παναγιωτόπουλου στον Εβρο
Από την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη - Παναγιωτόπουλου στον Εβρο
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, όπου ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του «δεν έχει καθήκον, ευθύνη ή υποχρέωση να γίνει "αποθήκη προσφύγων" της Ευρώπης. Πρέπει να θυμίσουμε στους Ευρωπαίους φίλους μας αυτήν την πραγματικότητα». Με φόντο τις πρόσφατες δηλώσεις Μπορέλ και Μέρκελ για τον «σημαντικό ρόλο» που θα διαδραματίσει η Τουρκία στις εξελίξεις εν αναμονή νέας αύξησης των προσφυγικών ροών, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι στις πλάτες χιλιάδων κατατρεγμένων ετοιμάζεται ήδη ο επόμενος γύρος σκληρών ιμπεριαλιστικών παζαριών.

Σημειωτέον, το τουρκικό ΥΠΕΞ πρόσφατα αντέδρασε σε παροτρύνσεις Αμερικανών προς Αφγανούς πρόσφυγες να αναζητούν καταφύγιο μέσω Ιράν και Τουρκίας, τονίζοντας ότι «η αναζήτηση λύσεων (σ.σ. για την αύξηση των προσφύγων) χωρίς τη συναίνεσή μας είναι απαράδεκτη».

Ολα αυτά ενώ, με αφορμή την επίσκεψή του στην Ιορδανία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε προτάσεις για σύγκληση περιφερειακής διάσκεψης στην Ανατολική Μεσόγειο με θέμα τη συνεργασία «όλων των παικτών στην περιοχή», ξεκαθαρίζοντας ότι «προσμένουμε (...) ευαισθησία και από τις άλλες χώρες της περιφέρειας» και ότι «τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένουν»...

Νωρίτερα την Παρασκευή επίσκεψη στον Εβρο πραγματοποίησαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, και ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο των επικοινωνιακών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για το Προσφυγικό. Η επίσκεψη εντάσσεται στη σπουδή που δείχνει η κυβέρνηση για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα προσφυγικών ροών, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, το ενδιαφέρον αυτό είναι άκρως υποκριτικό δεδομένου ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, έχει βάλει πλάτη στο ξερίζωμα του αφγανικού και άλλων λαών, στηρίζοντας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και συμμετέχοντας σε αυτές.

«Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους (σ.σ. των συνόρων)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας ότι «η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών». Πρόσθεσε ότι «εμείς, ως ευρωπαϊκή χώρα, συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μέσα στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις, ωστόσο ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις», εκφράζοντας για άλλη μια φορά την προσήλωση της κυβέρνησης στην ευρωενωσιακή πολιτική για τους πρόσφυγες, μια πολιτική που προκαλεί κύματα ξεριζωμένων αλλά και εγκλωβισμό χιλιάδων στη χώρα μας, σε κέντρα - φυλακές και καταπάτηση των δικαιωμάτων τους με το Σύμφωνο για το Ασυλο.

Για «άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας» έκανε λόγο ο υπουργός Αμυνας. Στο πλαίσιο της πολιτικής καταστολής των προσφύγων/μεταναστών εντάσσονται και οι ενισχυμένες περιπολίες αστυνομίας και στρατού στην περιοχή του Εβρου, που εφαρμόζονται εδώ και μέρες. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράχτη, μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων.

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για την επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν και το νέο προσφυγικό κύμα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι "άμοιρη ευθυνών" για την "αφγανική κρίση" και το νέο προσφυγικό κύμα, γιατί, όπως και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων, στήριξε την επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και όλα τα προσχήματα, συμμετέχοντας μάλιστα στις στρατιωτικές αποστολές κατοχής.

Οι ευθύνες της μεγαλώνουν γιατί ούτε η αντιδραστική πολιτική της ΕΕ για το Προσφυγικό που έχει για "σημαία" της ούτε τα παζάρια με τον Ερντογάν μπορούν να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των προσφύγων, αντίθετα το μόνο που μπορούν να περιμένουν τα θύματα του πολέμου και των επεμβάσεων είναι η καταστολή, οι απελάσεις και ο εγκλωβισμός σε "φυλακές" - υπερδομές.

Αντί λοιπόν να επιδεικνύει τους φράχτες της και να φτιάχνει "φυλακές" στα νησιά, να προχωρήσει σε άμεσες διαδικασίες ασύλου στις χώρες του πραγματικού προορισμού, χωρίς απελάσεις, χωρίς εγκλωβισμό στις υπερδομές - "φυλακές"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ