Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΧΤΙΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ωρα για αντεπίθεση

Μήνυμα αγώνα και αντίστασης στην εκμετάλλευση που οδηγεί τους εργάτες στην επιδείνωση της ζωής τους, ακόμα και στο θάνατο, στέλνουν οι κομμουνιστές

Μια μεγάλη εξόρμηση στους χιλιάδες εργαζόμενους στις κατασκευές στην Αττική, ξεκινούν οι κομμουνιστές, τις επόμενες μέρες. Με αφορμή τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, που «θερίζουν» τον κλάδο, σκοπεύουν να μιλήσουν για τις θέσεις του ΚΚΕ για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη, θέτοντας στην κρίση των εργαζομένων και την αγωνιστική πρότασή του.

«Η καπιταλιστική εκμετάλλευση, η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας αποτελούν τη γενεσιουργό αιτία των ατυχημάτων», τονίζει χαρακτηριστικά η Αχτίδα Κατασκευών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στην ανακοίνωσή της, με την οποία θα απευθυνθεί στους εργαζόμενους.

«Μετράμε ήδη 7 εργάτες νεκρούς στις πρώτες μέρες του 2002 και πολύ περισσότερους που έχουν σακατευτεί», προσθέτει και συνεχίζει: «Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το χώρο της οικοδομής και των κατασκευών. Φόρο αίματος στα κέρδη της εργοδοσίας δίνει καθημερινά η εργατική τάξη της χώρας μας. Κατέχουμε μια από τις πρώτες θέσεις στα εργατικά ατυχήματα. Κάθε 7 λεπτά γίνεται και ένα εργατικό ατύχημα. Η εντατικοποίηση της εργασίας, η υπερεκμετάλλευση των εργατών, τα εξαντλητικά ωράρια, η καταπάτηση των εργασιακών σχέσεων. Η έλλειψη μέτρων προστασίας δεν έχει να κάνει μόνο με την ανεύθυνη στάση των εργοδοτών, έχει να κάνει με τις πλάτες που βρίσκει η εργοδοσία στο κράτος της.

Το κεφάλαιο, η εργοδοσία και το κράτος επιδιώκοντας το μέγιστο κέρδος, μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε ρομπότ, χωρίς δικαιώματα στο όνομα της αύξησης της παραγωγής. Η απροκάλυπτη λεηλασία της εργατικής δύναμης οδηγεί στην εξάντληση των εργατών. Ας θυμηθούμε ακόμα πότε τιμωρήθηκε η εργοδοσία. Αυτό αποδεικνύουν τα ατυχήματα στο "Αϊρον Αντώνης", στο "Σαμίνα", στα εργοστάσια που κατέρρευσαν στους σεισμούς, όπως στη "Ρικομέξ"».

Η Αχτίδα Κατασκευών τονίζει ακόμα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες ευθύνες, καθώς «εισάγει και ψηφίζει νόμους που αναδείχνουν τον εργαζόμενο σαν εξάρτημα της επιχείρησης και του κέρδους». Επισημαίνει, επίσης, ότι στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της επίθεσης από κυβέρνηση, ΕΕ και κεφάλαιο στους εργαζόμενους, «η μόνη απάντηση των εργαζομένων είναι η αγωνιστική συσπείρωση - η εργατική αντεπίθεση. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ και των κομμάτων της ευρωϋποταγής».

Τέλος, τονίζει ότι «η εργατική τάξη είναι ανάγκη να υπερασπίσει τη ζωή της, το 7ωρο, το πενθήμερο, το δικαίωμα στην Ασφάλιση, να επιβάλλει μέτρα προστασίας της ζωής και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας», μέσα από την ανάπτυξη του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και με τον παραμερισμό της εργατικής αριστοκρατίας, που έχει εδραιωθεί στη ΓΣΕΕ και βάζει πλάτες στην υλοποίηση των αντεργατικών επιλογών».

Με την προκήρυξη καλούνται οι εργαζόμενοι «να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και τους φορείς της λεγόμενης κεντροαριστεράς» και να «δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ που αγωνίζεται για τα δίκαια της εργατικής τάξης, για τη συγκρότηση του νικηφόρου αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ