Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σύγχρονη κυπριακή τέχνη

Αναδρομική έκθεση του Κύπριου καλλιτέχνη Νίκου Κουρούσιη εγκαινιάζεται αύριο (8μμ) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο). Θα παρουσιαστούν 74 έργα (1969-2001) από σημαντικούς σταθμούς της καλλιτεχνικής του πορείας. Ο Ν. Κουρούσιης ανήκει στη μικρή ομάδα των πρωτοπόρων - καινοτόμων καλλιτεχνών που ανανέωσαν, στη δεκαετία του '60, το περιεχόμενο και ιδιαίτερα τη μορφή της σύγχρονης κυπριακής τέχνης.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «μέχρι το 1968 η ζωγραφική του κινήθηκε στα πλαίσια των αφαιρετικών λεξιλογίων, αντλώντας από τον αγγλικό κονστρουκτιβισμό, αλλά και τη ζωγραφική των καλλιτεχνών του St. Ives. Στη συνέχεια προχώρησε σε πιο αφαιρετικά σχήματα, με έκδηλο ενδιαφέρον για την έννοια του χώρου. Από το 1976 δημιουργεί κατασκευές - περιβάλλοντα στο χώρο, εμπλέκοντας στο έργο του το ευρύτερο φυσικό χώρο, με τον οποίο το εικαστικό έργο δημιουργεί μια δυναμική σχέση. Ταυτόχρονα ανοίγει ένα εννοιολογικό διάλογο με το κοινό. Το έργο του γίνεται έτσι ο καταλύτης ενός ευρύτερου φιλοσοφικού και κοινωνικού διαλογισμού».

Η θεματογραφία του Ν. Κουρούσιη συνδέεται άμεσα με το μύθο, από τον οποίο αντλεί αρχετυπικές - υπερχρονικές έννοιες για τη ζωή και το θάνατο, τις οποίες επεξεργάζεται ανιχνεύοντας νέες εικαστικές κατευθύνσεις και καινούρια εκφραστικά μέσα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 του Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ