Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογράφος εν δράσει

Σήμερα, ξεκινά, στο «Τριανόν», το πρόγραμμα «Ρομαντικές Τρίτες». Ο μουσικός ρομαντισμός συνδυάζεται με ταινίες που βρίσκονται στο ευρύτερο πνεύμα του κινήματος αυτού. Το πρόγραμμα αρχίζει (9 μμ), με συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων με έργα Μπετόβεν. Διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Στις 10 μμ θα γίνει η επίσημη έναρξη του προγράμματος και στις 11 μμ θα προβληθεί «Ο Ουσάρος στη στέγη» (1995) του Ζαν - Πολ Ραπενό. Παίζουν: Ζιλιέτ Μπινός, Ολιβιέ Μαρτινέζ, Ζαν Γιαν, Πιερ Αρντιτί, Φρανσουά Κλουζέ, Ζεράρ Ντεπαρτιέ.

Ακολουθούν οι εκδηλώσεις: Υποτιτλισμένες ελληνικές ταινίες για άτομα με προβλήματα ακοής, από τις 9/2 στο «Αστρον». Νύχτες Σινε-πρόκλησης, από τις 11/2 και κάθε Δευτέρα (11μμ), στο «Αστρον», προβολή ταινιών που αποτελούν «πρόκληση» στη συμβατική κινηματογραφική γραφή. Ο στίβος στο βρετανικό σινεμά (15-21/2 στο «Τριανόν»). 20 χρόνια ιταλικής κωμωδίας (22-28/3, στο «Απόλλων»). 3ο φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου και αφιέρωμα στην Ιζαμπέλ Ιπέρ (29/3 - 11/4, «Απόλλων»).

Ο ελληνικός κινηματογράφος θα ταξιδέψει σ' ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ, με την ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη «Δεκαπενταύγουστος». Η 52η Μπερλινάλε και ο διευθυντής της Dieter Kosslick επέλεξαν τον «Δεκαπενταύγουστο» ως επίσημη ελληνική συμμετοχή στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, επιλογή που τιμά τον ελληνικό κινηματογράφο και τον Ελληνα σκηνοθέτη. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συμμετέχει επίσης στην Κινηματογραφική Αγορά της Berlinale (European Film Market) με δέκα ταινίες πρόσφατης παραγωγής: «Μπραζιλέρο», «Μια μέρα τη νύχτα», «Αιώνιος φοιτητής», «Το Τάμα», «Beutiful people», «Δεκαπενταύγουστος», «Η Φούσκα», «Ο έβδομος ήλιος του έρωτα», «Το μόνο της ζωής του ταξίδειον», «Οι ακροβάτες του κήπου».

Επίσης ελληνικές ταινίες θα ταξιδέψουν στα εξής φεστιβάλ: Εδιμβούργο 1/3-7/3 (12 ταινίες μεγάλου μήκους και δύο μικρού). Λονδίνο, 15-17/3 (8 ταινίες μεγάλου μήκους και 8 μικρού). Παρίσι 6-19/3 και Βρυξέλλες (2ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου, 14 ταινίες μεγάλου μήκους και 5 μικρού της τελευταίας τριετίας). Μπολόνια και Μιλάνο 20/3-15/4 (αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του '90 με 17 μεγάλου μήκους και 5 μικρού και αφιέρωμα-αναδρομή στο έργο του Μ. Κακογιάννη, με 6 ταινίες του). Επίσης, Νέα Υόρκη και Οτάβα του Καναδά 19-25/4 (19 ταινίες). Ραμπάτ - Καζαμπλάνκα (1-10/4 με 6 ταινίες μεγάλου μήκους και 3 μικρού).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ