Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Επαφές για το κλίμα με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό

Η εντεινόμενη γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας αποτυπώνεται και στις συνομιλίες που αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα στη βόρεια σινική πόλη Τιαντζίν οι απεσταλμένοι των κυβερνήσεων αμφοτέρων των χωρών για την κλιματική αλλαγή, Τζον Κέρι και Σίε Ζενχουά.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται ενόψει της διεθνούς συνόδου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Σκοτία τον Νοέμβρη (γνωστή ως COP26), με την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» να προτάσσεται στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών σχεδιασμών όλων των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών να δώσουν νέα κερδοφόρα διέξοδο σε συσσωρευμένα κεφάλαια, μέσω της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης».

Πριν πάει στην Κίνα, ο Αμερικανός απεσταλμένος είχε πραγματοποιήσει ανάλογη επίσκεψη στις αρχές της βδομάδας στην Ιαπωνία.

Κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν χτες ο Τζον Κέρι με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Χαν Ζενγκ, ο πρώτος τόνισε πως δίχως τη βοήθεια και τη συνεργασία της Κίνας ο κόσμος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Επέμεινε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν «σοβαρά» σε διεθνές επίπεδο οι ενέργειες για την κλιματική αλλαγή «σε αυτήν την κρίσιμη δεκαετία και να ενισχυθεί η παγκόσμια φιλοδοξία» για την αντιμετώπισή της.

Κατά το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Xinhua», ο Χαν είπε στον Κέρι ότι η Κίνα έχει ήδη καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες» στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πετυχαίνοντας «αξιόλογα αποτελέσματα». Εξέφρασε δε με νόημα την ελπίδα πως η αμερικανική πλευρά θα δημιουργήσει «τις κατάλληλες συνθήκες για την από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη βάση του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των ηγετών αμφοτέρων των χωρών».

Σαφή προειδοποίηση πως η συνεργασία ΗΠΑ - Κίνας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι αλληλένδετη με την ευρύτερη κατάσταση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, απηύθυνε νωρίτερα στον Κέρι μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι. Χαρακτήρισε τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών ενάντια στην κλιματική αλλαγή ως μία «όαση», προσθέτοντας ωστόσο ότι «γύρω από την όαση υπάρχει μια έρημος και η όαση θα μπορούσε να ερημοποιηθεί πολύ σύντομα». Επανέλαβε δε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν την Κίνα ως απειλή.

Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές κατά 20% έως το 2030, δεδομένου ότι σήμερα παράγει το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και υδρογονάνθρακες. Σχεδιάζει δε να γίνει «ουδέτερη» ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2060, μειώνοντας σταδιακά τις εκπομπές ρύπων από το 2030. Η δε κυβέρνηση Μπάιντεν έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 52% έως το 2030.

«Πράσινο φως» Μπάιντεν για «αξιοποίηση» τεράστιων κοιτασμάτων στον Κόλπο του Μεξικού

Στο μεταξύ, σε αντίθεση με σχετική προεκλογική... «οικολογική» υπόσχεση, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δώσει προς «αξιοποίηση» έκταση 320.000 και πλέον τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Κόλπο του Μεξικού για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου. Για την κίνηση αυτή επικαλείται την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή στη Λουιζιάνα, που είχε διοριστεί επί Τραμπ και ο οποίος απαίτησε τον Ιούνη να αρθεί το μορατόριουμ που είχε κηρυχθεί σε νέες εκμεταλλεύσεις.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ (Bureau of Ocean Energy Management, BOEM), που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε πως η τελική γνωμοδότηση για το ζήτημα αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβρη και η διάθεση «δικαιωμάτων ενοικίασης το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους».

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να προχωρήσει σε δημοπράτηση για την αξιοποίηση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων έως και 1,1 δισ. βαρελιών πετρελαίου και 125 δισ. κυβικών μέτρων αερίου.

Για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώνεται ότι η λεγόμενη «πράσινη ατζέντα» που προωθείται τάχα για την «προστασία του περιβάλλοντος», πάει «πακέτο» με την καπιταλιστική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, στο εκάστοτε «μείγμα» που υπηρετεί κάθε φορά καλύτερα την κερδοφορία των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ