Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με μεγάλο ενδιαφέρον η εκδήλωση για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Από την χθεσινή εκδήλωση
Από την χθεσινή εκδήλωση
Το μεγάλο ενδιαφέρον των εργαζομένων και των νέων της πόλης για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ, αποτυπώθηκε στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Λάρισας του ΚΚΕ, που έγινε χτες, με θέμα «Αφγανιστάν: 20 χρόνια στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Συμπεράσματα και διδάγματα για τους λαούς», όπου συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, αλλά και φοιτητές, μαθητές.

Ομιλητής ήταν ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους παρευρισκόμενους να κρατάνε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη που «έφυγε» χτες από τη ζωή.

Στην ομιλία του, ο Ελισαίος Βαγενάς στάθηκε στους λόγους για τους οποίους έγινε η ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2001, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως, «στόχος των ΗΠΑ δεν ήταν ούτε ο λεγόμενος "πόλεμος με την τρομοκρατία", ούτε η "εξαγωγής της δημοκρατίας", αλλά ο έλεγχος της στρατηγικής θέσης που καταλαμβάνει το Αφγανιστάν, που βρίσκεται στο "τρίγωνο" μεγάλων ανταγωνιστών τους (Κίνα, Ρωσία, Ινδία) και μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο "σημείο" στη χάραξη νέων ενεργειακών, μεταφορικών δρόμων. Πριν από 20 χρόνια το Κόμμα μας αποκάλυψε αυτά τα ζητήματα, όπως και το ζήτημα του μεγάλου ορυκτού πλούτου, καταρρίπτοντας τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών, που αναπαρήγαγαν τα άλλα ελληνικά κόμματα».


Σε σχέση με την αποχώρηση των Αμερικάνικων στρατευμάτων 20 χρόνια μετά, ανέδειξε πως η αναδιάταξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ υπηρετεί τη συγκέντρωση δυνάμεων σε άλλα μέτωπα και δημιουργεί «βολικό» κλίμα αστάθειας στην Κεντρική Ασία.

Αφού ανέδειξε τις ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων που έδωσαν «γην και ύδωρ» για το ιμπεριαλιστικό έγκλημα στο Αφγανιστάν, σχολίασε την εικόνα του αεροδρομίου στην Καμπούλ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Οταν την επόμενη φορά τα ελληνικά κόμματα του ευρωατλαντισμού μάς μιλήσουν για τους "διαβολικά καλούς" και "ισχυρούς συμμάχους" μας, που τάχατε υπερασπίζονται τα "εθνικά συμφέροντά μας", ας φέρουμε στο μυαλό μας αυτήν την εικόνα του αεροδρομίου στην Καμπούλ. Είναι πέρα για πέρα διδακτική!».

Η ομιλία έκλεισε με το κάλεσμα να ενισχυθεί πιο αποφασιστικά η λαϊκή πάλη για απεμπλοκή από τους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, άρρηκτα δεμένη με την πάλη ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις και παρεμβάσεις, αναδεικνύοντας έτσι το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου που συμμετείχε, αφού η συζήτηση κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

  • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Ελισαίου Βαγενά στην εκδήλωση θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ (2021-09-01 00:00:00.0)
Εχθροί μας δεν είναι οι γείτονες λαοί, αλλά οι αστικές τάξεις και οι ενώσεις τους (2019-12-20 00:00:00.0)
Συζήτηση για τις διεθνείς εξελίξεις (2016-12-07 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τις διεθνείς εξελίξεις (2016-12-03 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται νέα χρηματοδότηση σε βάρος του λαού (2012-06-22 00:00:00.0)
Ενεργός συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους (2006-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ