Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χιονοστιβάδα τα εργατικά «ατυχήματα» στην Ξάνθη

Ενα νέο εργατικό «ατύχημα» ήρθε την Τρίτη 7 Σεπτέμβρη να προστεθεί στη μακρά λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων στην Ξάνθη, καθώς εργαζόμενος στην καπνοβιομηχανία της ΣΕΚΑΠ, συμφερόντων JTI, υπέστη κατά τη διάρκεια της εργασίας του ακρωτηριασμό δαχτύλου.

Θυμίζουμε πως στις 31 Αυγούστου, ένας αυτοαπασχολούμενος υδραυλικός έχασε τη ζωή του σε οικοδομικές εργασίες όταν καταπλακώθηκε από μπάζα.

Σε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια και τους οικείους του εργαζόμενου υδραυλικού, αλλά και τις ευχές για γρήγορη ανάρρωση του εργαζόμενου στη ΣΕΚΑΠ, μαζί με την απαίτηση για την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος και τον καταλογισμό των ευθυνών.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως από τις αρχές του 2020 τα εργατικά «ατυχήματα» έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας στην Ξάνθη, «δείχνοντας πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Στον αντίποδα αυτής της ανάγκης, ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη της κυβέρνησης της ΝΔ, που ψηφίστηκε τον Ιούνη, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας».

«Μπορεί ο θανών να ήταν αυτοαπασχολούμενος», αναφέρει η ανακοίνωση, «αλλά αποδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα για τον κλάδο, όπου τα 12ωρα εργασίας αποτελούν κανόνα, η υψηλή φορολογία και η έλλειψη δουλειάς και μέτρων ασφαλείας οδηγούν σε τεράστια κούραση και πίεση στη δουλειά με τραγικά αποτελέσματα».

Προσθέτει πως τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το ατύχημα στη ΣΕΚΑΠ, σημειώνοντας παράλληλα: «Παρόλο που η αγοραπωλησία της ΣΕΚΑΠ πριν από 3 χρόνια από τον ιαπωνικό κολοσσό συνοδεύτηκε με άρθρα - διθυράμβους στον τοπικό Τύπο, η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι τελείως διαφορετική, με την εντατικοποίηση να χτυπά "κόκκινο", την προσπάθεια μεταβολής των εργασιακών σχέσεων με την εφαρμογή κυλιόμενων ωραρίων, και την εταιρεία να επιδίδεται σε ένα συνεχές σκηνικό δωρεών σε κρατικούς φορείς για να φτιάξει το προφίλ της στην τοπική κοινωνία».

Το σωματείο τονίζει, τέλος, πως σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι, συσπειρωμένοι στα σωματεία και τους συλλόγους τους, να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, με σύγχρονα εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων, καθώς τα εργατικά «ατυχήματα» δεν οφείλονται στην «κακιά την ώρα» αλλά αποτελούν εργοδοτικά εγκλήματα, που έχουν να κάνουν με την εντατικοποίηση της εργασίας και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ