Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Συνάντηση με την Λίβυα υπουργό Εξωτερικών, Νάτζλα αλ Μανγκούς, είχε χτες ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας για «πρόοδο» στον τερματισμό ενδολιβυκών συγκρούσεων και τη σταθεροποίηση της χώρας. Πρόσφερε τη «βοήθεια» της ΕΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προετοιμασία των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκέμβρη, τονίζοντας πως ο καιρός περνά γρήγορα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους πιλότους της αεροπορικής εταιρείας «American Airlines» ανακοίνωσε χτες ότι θα αρχίσει διεθνή εκστρατεία πληροφόρησης με πικετοφορίες στα σημαντικότερα αεροδρόμια των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων εξαντλητικά ωράρια εργασίας, έλλειψη των απαραίτητων χώρων διαμονής των πληρωμάτων κ.ά.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Το βρετανικό αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία απέρριψε ξανά χτες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και συντονιστής της ΕΕ για το Brexit, Μάρος Σέφκοβιτς, σε δηλώσεις του πριν μεταβεί χτες βράδυ στο Δουβλίνο, ενώ σήμερα προγραμματίζεται να επισκεφθεί τη Βόρεια Ιρλανδία. Βάσει του πρωτοκόλλου, η Βρετανία συμφώνησε να διατηρήσει σε ισχύ ορισμένους κανόνες της ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία και να δέχεται ελέγχους σε προϊόντα που φθάνουν από άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Λονδίνο έκτοτε επιμένει πως η ρύθμιση δεν λειτουργεί παζαρεύοντας μία νέα συμφωνία.

ΜΟΣΧΑ.-- Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν από έκρηξη σε εγκατάσταση φυσικού αερίου σε 9ώροφο κτίριο κατοικιών στην πόλη Νογκίνσκ, περίπου 50 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. Από την έκρηξη κατέρρευσαν ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος και μερικώς ο τέταρτος όροφος. Διενεργούνται έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ο Νιγηριανός Πρόεδρος, Μουχαμάντου Μπουχάρι, συναντήθηκε την Τρίτη στην πρωτεύουσα Αμπούτζα με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

ΡΙΑΝΤ.-- Ο Σαουδάραβας βασιλιάς, Σαλμάν, απέπεμψε χτες τον αντιστράτηγο Χάλιντ αλ Χάρμπι, που ήταν επικεφαλής της Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας, μετά από έρευνες που τον εμπλέκουν σε κατηγορίες για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, διαφθορά, πλαστογραφία και δωροδοκία.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Αιθίοπες αξιωματούχοι κατηγόρησαν χτες το Απελευθερωτικό Κίνημα Τιγκράι πως σκότωσε πάνω από 120 αμάχους τις τελευταίες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ