Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ ΓΙΑ 18 ΜΗΝΕΣ
Διεκδικούν να... ζήσουν οι επαγγελματίες μουσικοί

Κινητοποιήσεις χτες σε Πάτρα και Ζάκυνθο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πάτρα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πάτρα
Την έντονη αγωνία τους για τον χειμώνα που έρχεται και το γεγονός ότι πολλοί αναμένεται να μείνουν άνεργοι, ενώ ήδη έχουν δεχθεί ανεπανόρθωτα χτυπήματα από την εφαρμογή των μέτρων για την πανδημία (χωρίς αντίστοιχα να προβλέπονται μέτρα ενίσχυσής τους), εξέφρασαν επαγγελματίες μουσικοί της Πάτρας, που χτες προχώρησαν σε κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Υπό τους ήχους έργων του αξέχαστου Μίκη Θεοδωράκη, διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του κλάδου.

«Το κυβερνητικό αφήγημα για το καλοκαίρι ήταν να "ανοίξει ο Τουρισμός και αν πάει καλά θα κερδίσουμε όλοι". Οι μουσικοί όχι μόνο δεν βρήκαμε μετά από τόσους μήνες ανεργίας την ευκαιρία να ζήσουμε από τη δουλειά μας, αλλά χαρακτηριστήκαμε και βασικός παράγοντας διάδοσης της μόλυνσης», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας με αφορμή τη χτεσινή κινητοποίηση, ενώ ο πρόεδρός του, Γιώργος Πετρίτσης, συμπλήρωσε:

«Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Δεν γνωρίζουμε πώς θα δουλέψουν τα μαγαζιά που εργαζόμασταν. Εχουμε φτάσει στα όρια της φτώχειας». Οπως εξήγησε, το άνοιγμα των υγειονομικών καταστημάτων δεν συνοδεύτηκε από τη λειτουργία μουσικής σε αυτά, με αποτέλεσμα σχεδόν 18 μήνες από την έναρξη της πανδημίας, πολλοί μουσικοί να παραμένουν άνεργοι.

Υπολογίζεται ότι μόνο στην Πάτρα, από τους περίπου 250 επαγγελματίες μουσικούς (που είναι και μέλη του Σωματείου), μόνο γύρω στους 50 κατάφεραν να κάνουν κάποια μεροκάματα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ενώ από τον Ιούνη κόπηκε και η όποια κρατική επιδότηση έπαιρναν.

Καταγγέλθηκε επίσης το γεγονός ότι δεν κολλήθηκαν τα ένσημα για τις μέρες που δεν εργάζονταν, από το ηλεκτρονικό μητρώο, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν μείνει πλέον ανασφάλιστοι, όπως και οι οικογένειές τους, κάτι που τους στερεί ακόμη και την αγορά φαρμάκων.

Στο πλευρό των μουσικών βρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Δημήτρη Μαρμούτα και τον Βασίλη Βασιλείου, μέλος της διοίκησης. Από την πλευρά του συνδικαλιστικού φορέα, εκφράστηκε συμπαράσταση και απαιτήθηκε άμεσα να δοθεί λύση στα προβλήματα, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε χτες στη Ζάκυνθο, από το τοπικό παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, με διαμαρτυρία στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας. Συμπαράσταση εξέφρασε το Εργατικό Κέντρο, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Γιώργο Κωνσταντίνου.

Τα αιτήματα που προέβαλαν οι μουσικοί είναι:

-- Συνέχιση της επιδότησης μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών (και αυτών που εγγράφηκαν μετά τις 10/10), από τον Ιούνη και για όσο διάστημα το επάγγελμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.

-- Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας.

-- Να υπολογιστούν τα ένσημα από το επίδομα, μέσω Μητρώου, με βεβαίωση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για κάθε εργαζόμενο, ώστε να εξασφαλιστούν η ασφαλιστική κάλυψη όλων, η επιδότηση ανεργίας και η παροχή εποχικού βοηθήματος.

-- Μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ