Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μια ώρα αρχύτερα» οι εκβιασμοί και πλειστηριασμοί για τα λαϊκά σπίτια

Eurokinissi

Την ερχόμενη βδομάδα δημοσιοποιείται η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την πορεία προόδου των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην ελληνική οικονομία, έκθεση η οποία αναμένεται να επικυρωθεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 4 Οκτώβρη. Αρχές Οκτώβρη, επίσης, κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο όπως φαίνεται θα παραμείνει ανοιχτό και για νέες παρεμβάσεις στήριξης της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων, ενόψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού. Οι εκκρεμότητες αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο του επόμενου, 12ου κύκλου «μεταμνημονιακής αξιολόγησης», που ξεκινά στις 18 Οκτώβρη, με καθοριστικό παράγοντα τα νεότερα στοιχεία αναφορικά με τον ρυθμό ανάκαμψης, που με τη σειρά της διαμορφώνει τον νέο δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης του κεφαλαίου.

Για την ώρα η κυβέρνηση περνάει τον αντιλαϊκό πήχη, ενώ βέβαια οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» ήδη έχουν δώσει το «πράσινο φως» για μέτρα όπως παραπέρα μείωση του συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας κ.ά.

Επιπλέον, η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εμπεριέχει ειδικές αναφορές στο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον ιδιώτη - επενδυτή που θα αναλάβει τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, στον οποίο θα μεταβιβάζονται οι πρώτες κατοικίες με την ταυτόχρονη καταβολή ενοικίου από τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Οπως αναφέρεται, ο εν λόγω φορέας αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέχρι τέλη Ιούνη 2022, ενώ επισημαίνεται επίσης ότι απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για τη «βελτίωση» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των πλειστηριασμών.

Την ίδια ώρα που με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση θα επιταχύνει το ξεσπίτωμα των λαϊκών οικογενειών, τους εκβιασμούς και τους πλειστηριασμούς, και ενώ θα φορτώνει και νέα χαράτσια στη λαϊκή στέγη, όπως με την άνοδο των αντικειμενικών αξιών, οι κύκλοι της κυβέρνησης με «διαρροές» τους σε ΜΜΕ προσπαθούν από χτες να εμφανίσουν ότι σκοπεύουν να διαθέσουν και ένα μέρος από τον όγκο των ακινήτων που έχει συγκεντρώσει το ΕΤΑΔ (η εταιρεία διαχείρισης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου) προκειμένου να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες νέων ζευγαριών, που εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθείται αδυνατούν να ανταποκριθούν στην εκτόξευση των ενοικίων.

Για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε χτες στην άντληση νέων κεφαλαίων ύψους 9 δισ. ευρώ προκειμένου να προικοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, που με τη σειρά του θα τα διοχετεύσει ως «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ, με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων από το ίδιο αλλά και άτοκων δανείων. Για την ώρα συγκέντρωσε ποσά ύψους πάνω από 60 δισ., τα οποία θα φορτωθούν στους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών και, βέβαια, στις πλάτες των λαών, μαζί με τις αντεργατικές ανατροπές που προβλέπονται στα εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Θυμίζουμε ότι η αποπληρωμή των κεφαλαίων στις χρηματαγορές σε μακροχρόνιο ορίζοντα θα καλυφθεί από τους μελλοντικούς μακροπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ, με τη μορφή, μεταξύ άλλων, νέων «ιδίων» πόρων, αυξημένων εθνικών συνεισφορών - που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών - με ορίζοντα αποπληρωμής ...το 2058.

Εξάλλου, ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής σε επίπεδο Ευρωζώνης για τον μήνα Ιούλη σε ετήσια βάση κατέγραψε αύξηση 7,7% και συνολικά στην ΕΕ 8,3%. Μεταξύ άλλων η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία ενισχύθηκε 6,2%, στη Γαλλία 4,4% και στην Ιταλία 7%. Στην ελληνική οικονομία, όπως άλλωστε καταγράφεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής για τον φετινό Ιούλη ενισχύθηκε σε ποσοστό 8% σε σχέση με τον Ιούλη του 2020.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ