Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η Κίνα ζητά «ξεπάγωμα» των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Αρση των κυρώσεων και περιορισμών που έχουν επιβληθεί στο Αφγανιστάν ζήτησε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι. Παρεμβαίνοντας σε διαδικτυακή συνάντηση των ΥΠΕΞ του G20, σημείωσε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα του Αφγανιστάν (το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει «μπλοκαριστεί» από τις ΗΠΑ) είναι εθνικός πόρος και πρέπει να αξιοποιηθούν στη χώρα.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, επιβεβαίωσε ότι μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν έγινε την Τρίτη και την Τετάρτη στην Καμπούλ συνάντηση με τους ειδικούς απεσταλμένους Κίνας, Ρωσίας και Πακιστάν. Χαρακτήρισε τις συζητήσεις «εποικοδομητικές και σε βάθος», με θέματα όπως «φιλικές σχέσεις μεταξύ του Αφγανιστάν και άλλων χωρών, ειδικά των γειτονικών, αλλά και την ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της χώρας». Πρόσθεσε ακόμα πως εκφράστηκε «στήριξη στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και τα εγκλήματα που αφορούν τα ναρκωτικά», όπως και ότι «η πλευρά των Ταλιμπάν αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις του Αφγανιστάν με Κίνα, Ρωσία και Πακιστάν και ότι οι τρεις χώρες διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό και υπεύθυνο ρόλο στην εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στο Αφγανιστάν».

Το δε Πακιστάν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες», προτείνει η διεθνής κοινότητα να αναπτύξει έναν «οδικό χάρτη» που θα συνεισφέρει στη διπλωματική αναγνώριση των Ταλιμπάν, με προϋποθέσεις. «Αν οι Ταλιμπάν ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες, θα κέρδιζαν αποδοχή, που είναι προϋπόθεση για την αναγνώριση», είπε ο Πακιστανός ΥΠΕΞ, Σαχ Μεχμούτ Κουρέσι, και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλογιστεί: Ποια είναι η εναλλακτική; Ποιες επιλογές υπάρχουν; Μπορεί να ξεφύγει από την πραγματικότητα; (...) Εμείς λέμε να γίνει πιο ρεαλιστική στην προσέγγισή της (...) Να δοκιμαστεί ένας πιο καινοτόμος τρόπος για να δεσμευτούν οι Ταλιμπάν. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονταν έως τώρα δεν απέδωσε κάτι».

Στο μεταξύ, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, συγκάλεσε συνεδρίαση των ΥΠΕΞ των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, με θέμα τον συντονισμό μεταξύ άλλων για να αποφευχθεί μια «οικονομική κατάρρευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ