Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προβλέπουν νέο κύμα ακρίβειας και στα τρόφιμα

Μετά τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και στα καύσιμα, τα βρετανικά νοικοκυριά αναμένεται να αντιμετωπίσουν νέο κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα, με το εισόδημά τους να «ψαλιδίζεται» ξανά στον βωμό των κερδών της «πράσινης ανάπτυξης» και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών γύρω από την Ενέργεια.

Με το ντόμινο που φέρνει η μεγάλη άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου, μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται και στο διοξείδιο του άνθρακα που χρησιμοποιείται στον κλάδο των τροφίμων (κτηνοτροφικές μονάδες, ανθρακούχα ποτά κ.λπ.), με αποτέλεσμα κάποιοι να προβλέπουν αύξηση της τιμής του έως και 400%!

Το νέο κύμα αυξήσεων αναμένεται να φουντώσει πριν τα Χριστούγεννα, σε συνδυασμό με τις συνέπειες στην εφοδιαστική αλυσίδα από την υπολογιζόμενη έλλειψη περίπου 90.000 επαγγελματιών οδηγών φορτηγών.

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι πριν το τέλος του έτους ο πληθωρισμός θα ανέβει στο 4%, ποσοστό ρεκόρ για τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Τζόνσον επιχειρεί να εξασφαλίσει τη «διάσωση» μονοπωλίων Ενέργειας, που πλήττονται μεταξύ άλλων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, μέσω «δανείων σωτηρίας» που θα προκύψουν ξανά από το φορολογικό ξεζούμισμα των εργαζομένων και του λαού. Στη Βρετανία περίπου 50% του ηλεκτρικού ρεύματος παράγεται από φυσικό αέριο, ενώ προγραμματίζεται το άμεσο κλείσιμο των τελευταίων εργοστασίων ρεύματος που χρησιμοποιούν άνθρακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ