Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΙΠΑΕ - ΑΠΘ
Αναδεικνύονται δραματικές ελλείψεις - εμπόδια για την ασφαλή λειτουργία τους

Μέλη ΔΕΠ, εργαζόμενοι και φοιτητές στα Ιδρύματα διεκδικούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διά ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Επιστροφή των φοιτητών στον φυσικό τους χώρο, στο πανεπιστήμιο, με τη λήψη όμως όλων των απαραίτητων μέτρων για να ξαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια διά ζώσης με ασφάλεια, ζητούν μέλη ΔΕΠ, εργαζόμενοι και φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) μέσα από συνεντεύξεις Τύπου που έδωσαν χτες.

Στο ΑΠΘ, μέλη της Υγειονομικής Επιτροπής του ΕΣΔΕΠ ανέδειξαν ότι η επιστροφή στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία και υγειονομική ασφάλεια είναι και ρεαλιστική και επιτακτική. Ομως η ΚΥΑ που εκδόθηκε δεν εξασφαλίζει την ασφαλή επιστροφή στην διά ζώσης ακαδημαϊκή εκπαίδευση, και οι σχολές με τον τρόπο που ανοίγουν, «ανοίγουν για να κλείσουν ξανά». Τόνισαν ότι «δεν θα λύσει η ατομική ευθύνη ούτε τα προβλήματα με τις αίθουσες που δεν αερίζονται και τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που στοιβάζονται, ούτε την έλλειψη διαγνωστικών ελέγχων για όλους τους φοιτητές και όλες τις φοιτήτριες και τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους στα Ιδρύματα, εμβολιασμένους/ες και μη». Επίσης ότι οι «έλεγχοι στις εισόδους» είναι μάλλον δοκιμαστικό μέτρο αστυνόμευσης παρά πραγματικό μέτρο υγειονομικής προστασίας.

Δραματικές ελλείψεις στο ΔΙΠΑΕ

Στο ΔΙΠΑΕ, το πανεπιστήμιο των 8 πόλεων και των 7 νομών, σε κοινή συνέντευξη που έδωσαν στις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ, ο Σύλλογος Εργαζομένων και εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων κατήγγειλαν ότι το Ιδρυμα ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει χωρίς προσωπικό καθαριότητας και με δραματικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υποδομές. Τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη στις 12 μ. καλούν σε εκδήλωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις του ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο, για να απαιτήσουν ασφαλή λειτουργία του Ιδρύματος.

Ο Γιάννης Γιοβανάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ανέφερε ότι «οι κοινόχρηστοι χώροι, τα γραφεία και οι χώροι υγιεινής είναι 2,5 μήνες χωρίς καθαριότητα». Κάλεσε τη διοίκηση του Ιδρύματος αντί να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί να απαιτήσει από το υπουργείο χρηματοδότηση για μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Επιπλέον, ανέδειξε προβλήματα που αφορούν στην προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, τη συντήρηση καυστήρων, σε κτίρια που στην πρώτη βροχή γεμίζουν νερά, κ.ά. που, όπως είπε, έχουν κοινό παρονομαστή «την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου και την προσπάθεια μετάλλαξής του σε πανεπιστήμιο - εταιρεία με επιχειρηματικά και αγοραία κριτήρια λειτουργίας».

Ο Δημοσθένης Σταμάτης, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου των μελών ΔΕΠ, ανέδειξε ότι η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας έχει ως αποτέλεσμα να καλούνται να ξεκινήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία «σε συνθήκες που δεν συνάδουν με τον πολιτισμό και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ίσως τη ζωή συναδέλφων και φοιτητών». Και επίσης πως ακόμη και ο έλεγχος των πιστοποιητικών και πρωτοκόλλων πρακτικά μετακυλίεται στους καθηγητές του Ιδρύματος.

Η Μαριάννα Καφτάνη, μέλος του προσωρινού ΔΣ Φοιτητικού Συλλόγου Σχολής Επιστημών Υγείας ανέφερε ότι την ώρα που δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ, για μέτρα σωστού αερισμού στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα χωρίς παράθυρα, «τα πρωτόκολλα "διάδοσης του κορονοϊού" προβλέπουν 100% πληρότητα στις αίθουσες». Πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή λειτουργούν κανονικά τα κερδοφόρα ερευνητικά προγράμματα και τα μεταπτυχιακά (από τα οποία το ΔΙΠΑΕ βγάζει περίπου 4 εκ. κάθε χρόνο), αφού το μόνο που τους νοιάζει είναι να ρέει το χρήμα και να προχωρούν οι μπίζνες για τις επιχειρήσεις».

Απαιτούν: Εγκατάσταση κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο Ιδρυμα για διενέργεια δωρεάν μαζικών rapid test καθημερινά, την επιστημονική ενημέρωση για τον εμβολιασμό.

Εκτακτο κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών. Να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, για να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε καθηγητές, ώστε να φτιαχτούν ολιγομελή κλιμάκια. Αμεση πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας. Εγκατάσταση συστήματος απολύμανσης του αέρα στις αίθουσες.

Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών στα Ιδρύματα και στην πόλη.

Πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ από και προς τις σχολές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με συλλαλητήρια δυναμώνουν τον αγώνα ενάντια στον νόμο - πλαίσιο (2022-07-14 00:00:00.0)
Κάλεσμα σε συλλαλητήριο την Πέμπτη (2021-09-28 00:00:00.0)
Οι φοιτητές να ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης (2021-09-28 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την κατάσταση εγκατάλειψης και υπολειτουργίας (2021-03-18 00:00:00.0)
Κυβέρνηση και διοικήσεις να πάρουν τώρα μέτρα για ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ (2020-09-25 00:00:00.0)
«Οχι» στην υποχρηματοδότηση των αναγκών μας (2014-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ