Σάββατο 9 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 10 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πληροφορίες για μυστική εκπαίδευση του στρατού της Ταϊβάν

Την παραπέρα ενίσχυση της στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, απέναντι στην Κίνα, αποτυπώνουν δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου με βάση τα οποία Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν κρυφά τον στρατό της Ταϊβάν«εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο».

Επικαλούμενη επίσημες αλλά και ανώνυμες αμερικανικές πηγές, η «Wall Street Journal» μετέδωσε ότι περίπου 20 στρατιωτικοί των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων και μια ομάδα πεζοναυτών εκπαιδεύουν μικρές μονάδες του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊβάν.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, Τζον Σαπλ, όχι απλά δεν διέψευσε το δημοσίευμα αλλά έσπευσε να επαναλάβει τη «στήριξη» των ΗΠΑ στην Ταϊβάν: «Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο αναφορικά με τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη ή συγκεκριμένη εκπαίδευση, αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η στήριξή μας στην Ταϊβάν και οι αμυντικοί δεσμοί μας είναι αντίστοιχοι με την απειλή που συνιστά σήμερα η Κίνα», δήλωσε, προσθέτοντας: «Καλούμε το Πεκίνο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του όσον αφορά την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Σύγκρουση υποβρυχίου των ΗΠΑ με «άγνωστο αντικείμενο»

Στο μεταξύ, ερωτήματα προκαλεί η καθυστερημένη ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού για περιστατικό που σημειώθηκε στις 2 Οκτώβρη, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όταν το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Connecticut»«συγκρούστηκε με αντικείμενο ενώ πλοηγείτο έχοντας καταδυθεί στα διεθνή ύδατα στην περιφέρεια Ινδικού - Ειρηνικού». Η ανακοίνωση διευκρίνισε πως «δεν υπήρξε θανάσιμος τραυματισμός», ωστόσο αξιωματούχοι δήλωσαν ανώνυμα πως 11 μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν.

Εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του Πεκίνου, ζητώντας από τους Αμερικανούς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, μεταξύ άλλων για τον σκοπό της αποστολής στην οποία βρισκόταν το υποβρύχιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ