Τρίτη 12 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Ο Αλ. Σάλενμπεργκ νέος καγκελάριος

Την παραίτησή του από καγκελάριος της Αυστρίας ανακοίνωσε το Σάββατο ο Σ. Κουρτς, που ερευνάται για υπόθεση διαφθοράς. Τη θέση του αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος ΥΠΕΞ, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, τον οποίο πρότεινε ο Κουρτς και αποδέχτηκαν οι Πράσινοι, κυβερνητικοί εταίροι του Λαϊκού Κόμματος. Νέος ΥΠΕΞ θα οριστεί ο πρέσβης της χώρας στη Γαλλία, Μ. Λίνχαρτ.

Ο Σ. Κουρτς δήλωσε πως αποσύρεται για να υπάρχει «σταθερότητα» στη χώρα, απορρίπτοντας παράλληλα «ψευδείς κατηγορίες». Νωρίτερα, οι Πράσινοι, μετά από επαφές με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, είχαν απειλήσει να απομακρύνουν τον Κουρτς με πρόταση μομφής.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκάλεσε η πρόθεση του Σ. Κουρτς να παραμείνει αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και να αναλάβει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων επισήμανε ότι ο πρώην καγκελάριος δεν μπορεί να επιστρέψει στην κυβερνώσα συμμαχία. «Το "σύστημα Κουρτς" έτσι θα διατηρηθεί», σχολίασε η Παμέλα Ρέντι - Βάγκνερ, αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Σ. Κουρτς αναδείχτηκε καγκελάριος το 2017, όμως ο κυβερνητικός συνασπισμός με το ακροδεξιό - εθνικιστικό κόμμα FPO κατέρρευσε το 2019 όταν βγήκε στην επιφάνεια το «σκάνδαλο Ιμπιζα» με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του FPO, Κρ. Στράχε. Μετά τις πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2020 σχημάτισε κυβέρνηση με τους Πράσινους.

Τον περασμένο Μάη η Εισαγγελία ανακοίνωσε έρευνα για υποψίες ψευδορκίας του Κουρτς ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής. Τώρα ερευνάται για υπόθεση «μαύρου χρήματος» από τα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών προς ΜΜΕ «αγοράζοντας» ρεπορτάζ που τον βοήθησαν να ανέλθει στην εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ