Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ
Από κοινού συμμετέχουν στην εργαλειοποίηση των ξεριζωμένων

Συνάντηση χτες του υπουργού Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σ. Σοϊλού στην Αγκυρα

Στην ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό κατέληξαν χτες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στην Αγκυρα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη ο Ελληνας υπουργός. Πρόκειται για τη Συμφωνία που οδηγεί στον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής και εργαλειοποιεί τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα στα γεωστρατηγικά παιχνίδια των αστικών τάξεων των ΕΕ, Ελλάδας και Τουρκίας.

Η συνάντηση έγινε με φόντο το περιστατικό με το ακυβέρνητο καράβι που μετέφερε 375 πρόσφυγες και μετανάστες και το οποίο περιφερόταν στο νότιο Αιγαίο από το Λιμενικό μέχρι να καταλήξει στην Κω. Η κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά την «πυγμή» της στους κατατρεγμένους, αφού αρχικά, σε μια προσπάθεια μαζικής επαναπροώθησης, υπέβαλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση να παρέμβει για να παραλάβει η Τουρκία το πλοίο, κάτι το οποίο δεν συνέβη.

Ο Ν. Μηταράκης δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε για την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας στα πλαίσια της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, σε συνέχεια της συνομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ερντογάν». Πρόσθεσε δε πως «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει με υπευθυνότητα να αντιμετωπίζει τις υποχρεώσεις της για την προστασία των συνόρων της ΕΕ», που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις καταστολής των ανθρώπινων ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα συνεχιστούν, δηλώνοντας ότι είναι ακόμη πιο αναγκαία η περιφερειακή συνεργασία με την Τουρκία. Ταυτόχρονα αρνήθηκε ότι η Ελλάδα κάνει επαναπροωθήσεις, παρότι πυκνώνουν οι καταγγελίες με πολλά περιστατικά με μετανάστες και πρόσφυγες στο Αιγαίο. Είπε ακόμα ότι «θα στηρίξουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας, στα πλαίσια της ΕΕ, ώστε να μπορέσει και η ίδια να αντιμετωπίσει την πίεση που μπορεί να δημιουργηθεί στο Αφγανιστάν». Επίσης ο Τούρκος ομόλογός του καυχήθηκε ότι χτίζει ένα γιγάντιο τείχος στα σύνορα με το Ιράν, για να κόψει το δρόμο σε Αφγανούς πρόσφυγες, και μάλιστα κάλεσε την Ελλάδα να στηρίξει το εγχείρημα.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος επισκέφτηκε χτες τη Βουλγαρία, μετά από επίσημη πρόσκληση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ. Συζήτησαν θέματα εκπαίδευσης αστυνομικών και «τις κοινές ενέργειες που αναλαμβάνουν οι δύο χώρες για την προστασία των συνόρων τους, που αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ». Οι δύο υπουργοί τόνισαν μεταξύ άλλων ότι Ελλάδα και Βουλγαρία θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για την «πρόληψη των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα» - δηλαδή για την καταστολή κατά των προσφύγων και των μεταναστών. Αλλωστε, τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ελλάδα έχουν χτίσει τείχη αναχαίτισης των κατατρεγμένων στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ