Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τα κομβόι του αγώνα με προορισμό την Αθήνα

Σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα τον τόνο δίνουν οι αγρότες, απαιτώντας ουσιαστική στήριξη μετά τις μεγάλες καταστροφές από τις φωτιές

Οι κάτοικοι χωριών της Ηλείας έζησαν και φέτος τον εφιάλτη των πυρκαγιών
Οι κάτοικοι χωριών της Ηλείας έζησαν και φέτος τον εφιάλτη των πυρκαγιών
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες σε μια σειρά περιοχές της χώρας (Εύβοια, Αττική, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Κρήτη) για το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου 6 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, όπου θα συναντηθούν και θα ενώσουν τις φωνές και τα αιτήματά τους οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης για να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.

Στη Δυτική Ελλάδα

Τη δική τους μαζική συμμετοχή ετοιμάζουν μια σειρά φορείς σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας, προβάλλοντας μεταξύ άλλων και τις διεκδικήσεις τους για προβλήματα που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη διαβίωσή τους στην ύπαιθρο, όπως η εξευτελιστική τιμή της σταφίδας και οι πλημμύρες που προκάλεσαν οι πρώτες βροχοπτώσεις.

Στην Ηλεία, καθημερινά η Συντονιστική Επιτροπή των πυρόπληκτων βρίσκεται στα χωριά, μαζεύοντας συμμετοχές για το Σάββατο, και ήδη δηλώνουν «παρών» πληγέντες κάτοικοι από Νεμούτα, Χελιδόνι, Λάλα.«Θα είμαστε στην ώρα μας στο κέντρο της Αθήνας, με τα λεωφορεία μας και όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα», τονίζει ο Θανάσης Βομπίρης, μέλος της Συντονιστικής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, επισημαίνοντας: «Κλείνουμε τα αυτιά μας σε όσους θέλουν να διασπάσουν τον κόσμο, γιατί εμείς αγωνιζόμαστε για να τον σμίξουμε». Τα λεωφορεία δρομολογούνται στις 7 το πρωί από Αμαλιάδα και Πύργο.

Στην Αθήνα θα βρεθεί με μαζική συμμετοχή και ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», που από την πρώτη στιγμή το καλοκαίρι βρέθηκε δίπλα στους πληγέντες κατοίκους της Ζήριας και του Λαμπιρίου, όταν δοκιμάστηκαν σοβαρά από τις πυρκαγιές.

Ο Σύλλογος, που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε κινητοποιήσεις, θέτει επί τάπητος τα καυτά προβλήματα των αγροτών, όπως η σταφίδα, η ακαρπία στις ελιές, η παραγωγή λεμονιού, και καλεί σε πάλη για: Μέτρα στήριξης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών. Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα προϊόντα και για τη σταφίδα. Να διασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η απορρόφηση της φετινής παραγωγής σε τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς. Το κράτος να λάβει μέτρα ώστε να διατεθεί το αδιάθετο προϊόν, να το αξιοποιήσει και σε μια σειρά δομές κ.λπ.

Καταγγέλλουν προσπάθειες υπονόμευσης

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας καταγγέλλει επίσης «τη δήθεν Συντονιστική Επιτροπή των Συλλαλητηρίων των Σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου, η οποία, ενώ ήξερε για την κινητοποίηση στις 6 Νοέμβρη, έβαλε διασπαστική κινητοποίηση στην Αθήνα στις 5 Νοέμβρη».

Αναφερόμενη στα αιτήματα που προβάλλει η συγκεκριμένη «κίνηση», τονίζει ότι «όχι μόνο δεν δίνουν λύση στην ασφυκτική κατάσταση των σταφιδοπαραγωγών, αλλά δρουν και αποπροσανατολιστικά σε σχέση με την πραγματική αιτία του προβλήματος».

Οπως επισημαίνει, «τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς, όπου κυριαρχούν ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών!», υπογραμμίζοντας ειδικά για τη σταφίδα:

«Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν σε είδος προς εξαφάνιση, για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών - εξαγωγέων, που και οι ίδιοι οι διοργανωτές της κινητοποίησης αποτελούν κομμάτι τους και έχουν τον ίδιο ρόλο. Είναι άλλωστε ξεκάθαρο στον καθέναν ότι και οι συνεταιρισμοί αναπόφευκτα λειτουργούν μέσα στα στενά πλαίσια και τους κανόνες της αγοράς, με στόχο το κέρδος, όχι φυσικά του αγρότη αλλά των ίδιων».

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, οι βιοπαλαιστές αγρότες του νομού, που έχουν χτυπηθεί επανειλημμένα από τα καιρικά φαινόμενα στις παραγωγές αλλά και στις κατοικίες τους, βιώνουν την ηθελημένη διαχρονική ανικανότητα όλων των κρατικών φορέων (κυβερνήσεων, Περιφέρειας, δήμων), χωρίς να υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά, αποστραγγιστικά, αρδευτικά έργα, καθώς και αντισεισμικής θωράκισης, ενώ ο ΕΛΓΑ καθυστερεί να αποζημιώσει τις ζημιές, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο πολλοί να εγκαταλείπουν την παραγωγή.

Ανάλογη καταγγελία εξέδωσε και ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας».

Στηρίζει η δημοτική αρχή Πάτρας

Η δημοτική αρχή Πάτρας δρομολογεί λεωφορεία για το συλλαλητήριο, με αφετηρία, στις 7.30 π.μ., την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, σε δήλωσή του καλεί όλους τους πυρόπληκτους του δήμου Πατρέων, του νομού Αχαΐας συνολικά και της ευρύτερης περιοχής, να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Να διεκδικήσουν να αποζημιωθούν πλήρως (100%) και άμεσα όλοι οι πληγέντες, να ενισχυθούν για όσο διάστημα διαρκούν οι επιπτώσεις της καταστροφής, ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών, κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση, κάλυψη χωρίς άλλη καθυστέρηση όλων των αναγκών της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης, αιτήματα που θέτει στην προμετωπίδα της και η δημοτική αρχή.

«Παρών» το Σούλι Πατρών...

Το «παρών» θα δώσει στο Σύνταγμα και η πυρόπληκτη κοινότητα Σουλίου Πάτρας, όπου στα τέλη Ιούλη κάηκαν ολοσχερώς 2 σπίτια, άλλα 2 είχαν εκτεταμένες ζημιές και 3 μικρότερες, με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γιώργο Σπυρόπουλο να δηλώνει:

«Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί οι ζημιές από την Πολιτική Προστασία και έχουν δοθεί μόνο οι αποζημιώσεις του δήμου. Τίποτε άλλο. Μόνο η δημοτική αρχή βοήθησε, την ώρα που οι ανάγκες σε αντιπλημμυρικά έργα είναι μεγάλες και υπάρχει φόβος τι θα γίνει με μια πιο μεγάλη βροχόπτωση».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ετοιμάζεται η μετάβαση των πληγέντων στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας: «Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το συλλαλητήριο, γιατί με τη δύναμη όλων μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Από την Αχαΐα δηλώνουν συμμετοχή για το συλλαλητήριο η Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας των Δασών και της Λαϊκής Περιουσίας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ωλενίας και Ερυμάνθου και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

...και η Αιτωλοακαρνανία

Τη συμμετοχή της στο Σύνταγμα, συγκεντρώνοντας συμμετοχές από τα χωριά, έχει ανακοινώσει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και τις τελευταίες ζημιές από πλημμύρες. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλεί και ο Αγροτικός Σύλλογος Καινούργιου, καθώς πρόσφατα το χωριό επλήγη από πλημμύρες, ενώ δρομολογούνται λεωφορεία από διάφορα σημεία του νομού. Την αλληλεγγύη του, και με συμμετοχή στο συλλαλητήριο, εκφράζει και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλεί σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη στην Πάτρα (2021-12-03 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν σήμερα στην Αθήνα αγρότες από Αγιά και Πήλιο (2021-12-02 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τα προβλήματα της περιοχής (2021-10-20 00:00:00.0)
«Κλέβουν τον ιδρώτα μας» (2001-10-14 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο τη Δευτέρα στον Πύργο (2001-10-12 00:00:00.0)
Σταφιδικό συλλαλητήριο (2001-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ