Σάββατο 6 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 7 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
«ΜΑΤΙΕΣ» ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΚΕΡΚΥΡΑ
Στις πλάτες χιλιάδων εργαζομένων ανακάμπτουν τα «ρεκόρ» των μεγαλοξενοδόχων

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με συνδικαλιστές του κλάδου και κάνει το «ταμείο» της σεζόν που ολοκληρώνεται

Μαζική διαμαρτυρία των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Μαζική διαμαρτυρία των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Μία ακόμα τουριστική περίοδος ολοκληρώνεται στην Κέρκυρα, με τις τελευταίες πτήσεις τσάρτερ να φτάνουν από το εξωτερικό τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη. Μπορεί η φετινή σεζόν να ξεκίνησε πιο αργά, λόγω πανδημίας, αλλά από τον Ιούλη μέχρι και τον Οκτώβρη οι αφίξεις και οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019, χρονιά που έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με πάνω από 2 εκατ. τουρίστες να επισκέπτονται το νησί.

Τι αφήνει πίσω της όμως μία τέτοια σεζόν; Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό, οι μικροεπαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο, κάνουν το ίδιο «ταμείο» με τους μεγαλοξενοδόχους και τους tour operators;

Οι προσδοκίες των μεγαλοξενοδόχων για αύξηση της κερδοφορίας τους από την εκμετάλλευση των χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού αποτυπώνονται στα επενδυτικά τους σχέδια για εξαγορές, ανακαινίσεις και νέες κατασκευές, αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Δυο όψεις...

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται σε επιχειρηματικές ιστοσελίδες της περιοχής, κάτω από τον τίτλο «Ξενοδοχειακή κοσμογονία». Μετά τις τεράστιες επενδύσεις των τελευταίων χρόνων στο «Angsana Corfu» της «Banyan Tree Hotels & Resorts», στο «Domes Miramare» και στο «Domes Glyfada», στο «IKOS Dassia» του ομίλου Ανδρεάδη και στο «Olivar Suites» του ομίλου «Vouglaris Hospitality Group», του προέδρου των ξενοδόχων της Κέρκυρας, υπάρχει και συνέχεια:

  • Ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη - «Grecotel» εξαγόρασε πέρυσι 5 ξενοδοχεία στην Κέρκυρα, που μετά από εκτεταμένη ανακαίνιση θα αποτελέσουν μέρος ενός μεγαλύτερου παραθαλάσσιου resort, έκτασης 350.000 τ.μ., με την ονομασία «Grecotel Costa Botanica».
  • Ο όμιλος Ανδρεάδη προχωρά στην κατασκευή του «IKOS Odisia» στον χώρο των 245 στρεμμάτων του πρώην «Club Mediterrane» και σχεδόν δίπλα στο υφιστάμενο «IKOS Dassia».
  • Επίσης, προχωράνε οι ανακαινίσεις του «Corcyra Beach» από τη «Hyatt», το οποίο θα μετατραπεί στο 5άστερο «Dreams Corcyra», αλλά και του 5άστερου «Roda Beach Resort» στη Βόρεια Κέρκυρα.
  • Τα δύο τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν οι μισθώσεις των τουριστικών καταφυγίων σε Μπενίτσες και Αλύπα Παλιοκαστρίτσας, από τον δήμο Κεντρικής Κέρκυρας σε ιδιώτες, για την κατασκευή μαρίνας.
  • Στις αρχές του 2022, σύμφωνα με τη εταιρεία «NCH Capital», προγραμματίζεται να ξεκινήσουν οι οικοδομικές εργασίες στο «Kassiopi Project», στην περιοχή απίστευτου φυσικού κάλλους του Ερημίτη, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων, όπως επίσης έχει κατατεθεί επενδυτικός φάκελος προς έγκριση για την κατασκευή ξενοδοχείου στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη, προστατευόμενη περιοχή Natura.
...του ίδιου νομίσματος

Από κινητοποίηση στην καρδιά της τουριστικής σεζόν
Από κινητοποίηση στην καρδιά της τουριστικής σεζόν
Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό πέρασαν σχεδόν «άβρεχτοι» τον «κάβο» της νέας καπιταλιστικής κρίσης και τώρα ετοιμάζονται να ανοίξουν τα πανιά τους σε νέα πελάγη κερδοφορίας. Καθοριστικός παράγοντας στάθηκε η αμέριστη κρατική στήριξη την περίοδο της κρίσης και της πανδημίας, την οποία με θράσος η κυβέρνηση παρουσίαζε ως «στήριξη στους εργαζόμενους του κλάδου».

Μετά από μια χρονιά ανασφάλειας και ανεργίας, με τα κρατικά επιδόματα να μη φτάνουν ούτε για τα αναγκαία, χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κέρκυρα γύρισαν στην αρχή της σεζόν στα ξενοδοχεία. Τι βρήκαν όμως απέναντί τους; Τεράστια πίεση, τρομοκρατία, πολλές ώρες δουλειάς, κομμένα και κλεμμένα ρεπό, ένταση της εκμετάλλευσης. Κι αυτά για τους πιο «τυχερούς», καθώς υπήρξαν και συνάδελφοί τους που έμειναν εκτός δουλειάς και τη φετινή σεζόν, χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια.

Οπως αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, το 2020 χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό βγήκαν σε αναστολή. Αναγκάστηκαν να ζήσουν με 534 ευρώ για 5 μήνες και άλλα 400 για 3 μήνες, χωρίς να τους ρωτήσει κανείς πώς τα βγάζουν πέρα. «Σήμερα, που οι αφίξεις και τα κέρδη σπάνε ρεκόρ, οι ίδιοι εργαζόμενοι καλούνται να ζήσουν με 4-5 χιλιάδες ευρώ εισόδημα, υπολογίζοντας μέσα και τους 3 μήνες που βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας», τονίζει.

Γενική Συνέλευση σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας τον περασμένο Αύγουστο
Γενική Συνέλευση σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας τον περασμένο Αύγουστο
Επισημαίνει μάλιστα τον κίνδυνο μεγάλος αριθμός εργαζομένων του κλάδου να μη λάβουν ούτε τα 1.200 ευρώ από τους 3 μήνες που δικαιούνται το επίδομα ανεργίας, εξαιτίας των απαράδεκτων προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος.

Στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών δεν ήταν λίγοι οι εργοδότες που πίεσαν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, ειδικά στην κουζίνα, να δουλεύουν ακόμα και 12ωρα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που δούλεψαν σερί μέχρι και δύο μήνες χωρίς ρεπό! Εκατοντάδες πρακτικάριοι κλεισμένοι στα ξενοδοχεία με άθλιες συνθήκες σίτισης και στέγασης, χωρίς επί της ουσίας σταθερό ωράριο, γνώρισαν «απ' την καλή κι απ' την ανάποδη» πώς χτίζεται το «θαύμα» του Τουρισμού.

Κάποιοι ξενοδόχοι μάλιστα, για να δικαιολογήσουν την εντατικοποίηση της δουλειάς, κατέφευγαν ακόμη και στο επιχείρημα ότι «ψάχνουμε προσωπικό αλλά δεν βρίσκουμε», καλώντας τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να «κάνουν υπομονή». Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ Κέρκυρας όμως είναι αποκαλυπτικά: Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη οι λίστες με τα ονόματα των ανέργων σε ειδικότητες του Τουρισμού έφταναν στα 400 άτομα.

Πλούσια δράση, αποφασιστική συνέχεια

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, βέβαια, οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Το κλαδικό Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, μαζί με τα εννιά επιχειρησιακά σωματεία που υπάρχουν σε ξενοδοχεία και ομίλους στην Κέρκυρα, μπήκαν μπροστά για την οργάνωση της πάλης και των διεκδικήσεων των ξενοδοχοϋπαλλήλων, οργανώνοντας μαζικούς αγώνες, που σε πολλές περιπτώσεις στρίμωξαν την εργοδοσία και ακύρωσαν στην πράξη αντεργατικές μεθοδεύσεις της.

Από την πλούσια αγωνιστική δραστηριότητα των προηγούμενων μηνών ξεχωρίζει το 4ήμερο κινητοποιήσεων που οργάνωσε με μεγάλη συμμετοχή σε όλο το νησί το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων μέσα στον Αύγουστο, ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας και με κύριο αίτημα τη βελτίωση των όρων δουλειάς. «Καταφέραμε οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων "Regency" και "Ναυσικά", που έμειναν κλειστά φέτος, να απορροφηθούν τελικά σε άλλα του ίδιου ομίλου», τονίζει η Μυρσίνη Χαραλάμπους, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Επίσης, με δυναμική στάση εργασίας του κλαδικού και επιχειρησιακού σωματείου στο «Korkyra» πάρθηκε πίσω η απαράδεκτη ατομική σύμβαση που επιχείρησε να επιβάλει η εργοδοσία.

Οι αγώνες αυτοί αποτελούν παρακαταθήκη για τα επόμενα βήματα, που ήδη προετοιμάζονται. Η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας αποφάσισε ανάμεσα στα άλλα παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο την Τρίτη 9/11, στις 10.30 π.μ. στο ΕΚΚ, μέρα απεργίας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού. Μέσα από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων στη ΓΣ, μάλιστα, αποτυπώθηκαν νέες δυνατότητες για κλιμάκωση της πάλης, που πατά στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις για κλαδική και επιχειρησιακές Συμβάσεις (2024-08-06 00:00:00.0)
Εκατοντάδες οι συμμετοχές μέχρι στιγμής (2022-06-07 00:00:00.0)
Σε χώρους δουλειάς με το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη (2022-05-20 00:00:00.0)
Κοινό υπόμνημα 45 κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων (2020-06-05 00:00:00.0)
Προσπάθεια να στηθεί παραμάγαζο της εργοδοσίας (2018-05-24 00:00:00.0)
Προχωρούν σε απολύσεις και απειλές (2011-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ