Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ερχονται μέτρα «διευκόλυνσης» της εργατικής μετανάστευσης

Τη μαζική εισαγωγή ειδικευμένων εργατών και επιστημόνων από τρίτες χώρες στην Κοινότητα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις κυβερνήσεις των 15 χωρών - μελών, παρά την αυξανόμενη συνεχώς ανεργία, προκειμένου να καλυφθούν μέχρι το 2005 τα - δήθεν - τεράστια κενά που υπάρχουν σε πολλούς παραγωγικούς τομείς, ιδιαίτερα δε, σε αυτούς των τεχνολογιών αιχμής.

Οπως αναφέρει σχετικό χτεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης, που έχει συνταχθεί από τις υπηρεσίες της επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου (κοινωνικές υποθέσεις) που θα παρουσιάσει την Τετάρτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, το οποίο στοχεύει μεταξύ άλλων στην κάλυψη των ελλείψεων στο εργατικό δυναμικό της Κοινότητας και στην αύξηση της κινητικότητας των Ευρωπαίων και μη εργαζομένων που ζουν στις χώρες - μέλη. Το πρόγραμμα αυτό θα τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Κορυφής της Βαρκελώνης (15-16 του Μάρτη).

Ειδικά, π.χ., για τους τομείς των τεχνολογιών, της γνώσης αυτή η έκθεση - πρόταση διαπιστώνει ότι μέχρι το 2003 η Κοινότητα θα έχει ανάγκη να καλύψει ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με ειδικούς στην πληροφορική, στις τηλεπικοινωνίες κλπ., τους οποίους η ίδια - όπως ισχυρίζεται - δε διαθέτει και για το λόγο αυτό οφείλει να τους «εισαγάγει» από τρίτες χώρες. Κίνητρα επίσης προτείνονται για να διευκολυνθεί η κινητικότητα των εργαζομένων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτές οι διευκολύνσεις δεν αφορούν μόνο τους πολίτες των κοινοτικών χωρών αλλά και τους νόμιμα εγκαταστημένους σε αυτές αλλοδαπούς με στόχο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και δραστικά η δημογραφική κρίση στις 15 χώρες - μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διευκολύνει την κινητικότητα των εργαζομένων προτείνει και μια σειρά μέτρων μείωσης της διπλής φορολογίας για όσους θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα που ζουν και να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα της Ενωσης όπου έχουν βρει συμφέροντες όρους εργασίας.

Προτείνεται επίσης η λήψη μέτρων που θα εξασφαλίζουν και θα προστατεύουν τους εργαζόμενους από πιθανό κίνδυνο απώλειας των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους. Τέλος δε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα ειδικό δελτίο κοινωνικής ασφάλισης που θα συνοδεύει κάθε εργαζόμενο σε όλες τις διαδοχικές μετακινήσεις του μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξασφάλιση καλυτέρων όρων εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις το 1,9% του κοινοτικού πληθυσμού κινήθηκε κατά το 1999 από μια περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε άλλη για να βρει εργασία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Αμερικανών που για λόγους εργασίας μετακινήθηκαν από τη μια πολιτεία των ΗΠΑ στην άλλη την ίδια πάντα χρονιά ήταν της τάξης του 5,9%.

Αξίζει τέλος να λεχθεί ότι το 16,4% των Ευρωπαίων εργαζομένων ήταν με τον ίδιο εργοδότη για μια περίοδο μικρότερη του ενός έτους (2001) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των αμερικανών ανέρχεται στο 30%, διαπίστωση που δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ελαστικότητα της αμερικανικής αγοράς εργασίας σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή.

Σ' αυτά τα δύο συγκριτικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς εργαζόμενους και την «πρόοδο» που παρουσιάζουν οι εργαζόμενοι σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση προς εργασία και την ελαστικότητα των αντίστοιχων αγορών εργασίας, φαίνεται να «κρύβεται» όλη η αγωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επάρκεια ειδικευμένων εργαζομένων και όλα τα υπόλοιπα. Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και στην Ελλάδα - ας ετοιμαστούν για να υποδεχτούν νέο μπαράζ μέτρων που θα «σπρώχνει» στην αλλαγή εργασίας και στη μετανάστευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ