Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Με μερική απασχόληση και συνθήκες εντατικοποίησης πασχίζουν να κρατήσουν τα σχολεία καθαρά

Σε αναβρασμό οι εργαζόμενες, γονείς και εκπαιδευτικοί. Πάνω από 1.600 υπογραφές διαμαρτυρίας με απαίτηση για πλήρες ωράριο και σταθερή δουλειά

Να φέρουν σε πέρας την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, και μάλιστα σε συνθήκες αναζωπύρωσης της πανδημίας, με 3ωρες και 4ωρες συμβάσεις, καλούνται οι σχολικές καθαρίστριες στον δήμο Ρεθύμνου, όπως και σε όλη τη χώρα. Τα ψαλιδισμένα ωράρια της μερικής απασχόλησης συρρικνώνουν τις αποδοχές των εργαζομένων, ενώ παράλληλα τις αναγκάζουν να δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης και μόνιμου «τρεξίματος», με τη σωστή καθαριότητα των χώρων των σχολείων να είναι πρακτικά αδύνατη.

Το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών, Δημόσιων και Ιδιωτικών Κτιρίων Ρεθύμνου, μαζί με Συλλόγους Γονέων, συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών, με τη συμπαράσταση σωματείων άλλων κλάδων και μαζικών φορέων της περιοχής, προχώρησε τους προηγούμενους μήνες σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στον δήμο, αναδεικνύοντας το πρόβλημα και διεκδικώντας τη μετατροπή των συμβάσεων όλων των εργαζομένων σε πλήρους ωραρίου. Δίνοντας συνέχεια στη δράση αυτή, έχει συγκεντρώσει 1.600 υπογραφές σε σχετικό κείμενο, ζητώντας να τεθεί το ζήτημα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με αφορμή την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και τον αγώνα που δίνουν οι σχολικές καθαρίστριες, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Μανελία Κοτζαμπασάκη, πρόεδρο του Σωματείου.

Ούτε μια εργαζόμενη με πλήρες ωράριο

Τον περασμένο Αύγουστο, όταν δημοσιεύτηκε η προκήρυξη από τον δήμο, οι εργαζόμενες που δουλεύουν στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη: Ολες οι θέσεις εργασίας αφορούσαν μερική απασχόληση, δηλαδή με 3ωρες και 4ωρες συμβάσεις. Η δημοτική αρχή έκανε πράξη τη δυνατότητα που της δίνει η κυβέρνηση, μέσα από σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, επέκτεινε το ωράριο μερικής απασχόλησης στο σύνολο του προσωπικού στη σχολική καθαριότητα και εξάλειψε την πλήρη απασχόληση (6ωρο).

«Βρεθήκαμε αντιμέτωπες με ένα μεγάλο σοκ. Από τη μια μέρα στην άλλη μάθαμε πως οι ώρες δουλειάς και επομένως και οι μισθολογικές μας αποδοχές θα μειωθούν στο μισό», τονίζει η πρόεδρος του Σωματείου. Το πλήγμα για το εισόδημα των ίδιων και των οικογενειών τους είναι πολύ μεγάλο, ιδιαίτερα με δεδομένο ότι πολλές εργαζόμενες ανήκουν σε μονογονεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες, ενώ υπάρχουν νοικοκυριά με διακανονισμούς στη ΔΕΗ και στην εφορία. Ετσι, ο μισθός που πλέον γίνεται «χαρτζιλίκι», φέρνει μπροστά σε πιεστικά προβλήματα επιβίωσης δεκάδες οικογένειες.

Την ίδια στιγμή, η επιβολή μειωμένου ωραρίου αφήνει τα σχολεία χωρίς επαρκή καθαριότητα, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας. Το σύνολο των ημερήσιων ωρών καθαριότητας είναι φέτος μειωμένες, όπως υπολογίζει το Σωματείο, κατά 80 - 100 ώρες. «Καλούμαστε να βγάλουμε την ίδια και περισσότερη δουλειά σε λιγότερες ώρες, να κάνουμε διπλή και τριπλή δουλειά σε μειωμένο ωράριο», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Σωματείου. Μέσα στην 4ωρη βάρδια υπάρχουν εργαζόμενες που πρέπει να καθαρίσουν ακόμα και 18 αίθουσες! «Οχι ιδρώτα, αλλά αίμα να χύσουμε, δεν πρόκειται να βγει η δουλειά», ξεκαθαρίζει.

Οπως καταγγέλλει επίσης η πρόεδρος, από την περσινή χρονιά έχουν ξεκινήσει από τη δημοτική αρχή η στοχοποίηση και η δίωξη του Σωματείου, με μια σειρά τρόπους. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια μετακινήθηκε φέτος μετά από 17 χρόνια δουλειάς σε άλλο σχολικό κτίριο, μετακίνηση που είχε εκδικητικό και τιμωρητικό χαρακτήρα. Παράλληλα, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής όχι απλά αρνούνται να συναντήσουν το Σωματείο, αλλά εμφανίζονται να έχουν λόγο για τα ζητήματα της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων, παρεμβαίνοντας ευθέως και κατευθύνοντας τις σχολικές καθαρίστριες να εγγράφονται στο Σωματείο Εργαζομένων του δήμου. Στόχος των παραπάνω ενεργειών είναι να υπονομευτεί ο αγώνας για τα δικαιώματα των σχολικών καθαριστριών, να μπει «στον πάγο» το δίκαιο και επιτακτικό αίτημα για πλήρες ωράριο, να μένουν οι εργαζόμενες απομονωμένες και ευάλωτες στις πιέσεις και την τρομοκράτηση που δέχονται.

Εκατοντάδες υπογραφές διαμαρτυρίας

«Αν δεν σας αρέσει μην υπογράψετε»: Αυτή ήταν η απάντηση που λάμβαναν στις αρχές της χρονιάς οι εργαζόμενες, που έβλεπαν το ωράριο στη σύμβασή τους να έχει μειωθεί στο μισό. Σήμερα, δυο και πλέον μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Σωματείο καταγγέλλει ότι από τις 94 καθαρίστριες που αρχικά προσλήφθηκαν, ένας σημαντικός αριθμός περίπου 20 εργαζομένων οδηγήθηκαν σε παραίτηση, κάτω από το βάρος της εντατικοποίησης και της συρρίκνωσης των μισθών. Στο έδαφος αυτό, ακόμα γίνονται μετακινήσεις από σχολείο σε σχολείο, ενώ δεν είναι σαφής η εικόνα για το σύνολο των σχολικών καθαριστριών που παραμένουν στη δουλειά. Παρ' όλα αυτά, οι εκπρόσωποι του δήμου ισχυρίζονται πως τα σχολεία είναι ...πιο καθαρά φέτος.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, το Σωματείο δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα, οργάνωσε συνελεύσεις και συζήτησε με τις εργαζόμενες, ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλίες, προχώρησε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στο δημαρχείο, έχοντας στο πλευρό του σωματεία και φορείς, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκέντρωση υπογραφών στα αιτήματα του Σωματείου, ζητώντας να τεθεί το ζήτημα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το αίτημα έχει κατατεθεί από τις αρχές του Οκτώβρη, χωρίς το θέμα δεν έχει έρθει για συζήτηση μέχρι σήμερα. Στα ερωτήματα των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής αρκούνται σε γενικόλογες υποσχέσεις πως η σχετική συζήτηση θα προγραμματιστεί. Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή πρόσθεσε μία ώρα στο ωράριο όχι όλων αλλά ορισμένων μόνο εργαζομένων, σε μια προσπάθεια να «μπαλωθούν» οι ελλείψεις και να κουκουλωθεί το πρόβλημα.

Στο κάλεσμα που απευθύνει το Σωματείο για τη συγκέντρωση υπογραφών η ανταπόκριση που έχει καταγραφεί είναι αξιοσημείωτη. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 1.600 υπογραφές από εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους, μικρούς επαγγελματίες της πόλης. «Εχουμε συνέχεια μαζί μας το κείμενο, συγκεντρώνουμε καθημερινά υπογραφές, συζητάμε για το πρόβλημα που υπάρχει στην καθαριότητα των σχολείων και τα αιτήματά μας», λέει η πρόεδρος του Σωματείου. Η ανταπόκριση που συναντούν είναι, όπως περιγράφει, συγκινητική. Ετσι, «κάθε ένας που υπογράφει, φέρνει κι έναν άλλο», αναφέρει. Οι εργαζόμενες, που «κάθε χρόνο αναρωτιούνται αν θα προσληφθούν, με τι ωράρια και υπό ποιες συνθήκες», φέτος «αντιμετωπίζουν τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους και την ίδια στιγμή τα σχολεία μένουν χωρίς επαρκή καθαριότητα», επισημαίνει. Στο έδαφος αυτό, όπως τονίζει, το αίτημα για πλήρες ωράριο και σταθερή δουλειά είναι δίκαιο και συναντά την υποστήριξη όχι μόνο της σχολικής κοινότητας, αλλά και κάθε εργαζόμενου και επαγγελματία.

Ζήτημα που αφορά όλους τους γονείς

Στον αγώνα που δίνει το Σωματείο έχει στο πλευρό του και τους γονείς, όπως επισημαίνει η Ελένη Δραμιτινού, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 9ου Δημοτικού Σχολείου. «Χωρίς την καθαριότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα σχολείο», ξεκαθαρίζει και επισημαίνει ότι οι γονείς έχουν συμβάλει στη συγκέντρωση των υπογραφών, στηρίζοντας το Σωματείο και τα αιτήματά του. «Υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση και έντονη ανησυχία στους γονείς, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την υγεία των παιδιών», υπογραμμίζει.

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ο Σύλλογος πήρε την απόφαση και έκλεισε το συγκεκριμένο σχολείο για δυο μέρες, διαμαρτυρόμενος για μια σειρά προβλήματα και διεκδικώντας τη λύση τους. Η εξασφάλιση της καθαριότητας της σχολικής μονάδας ήταν ένα από αυτά, ενώ η πρωτοβουλία έθετε στο επίκεντρο κι άλλα αιτήματα, όπως η παράλληλη στήριξη των μαθητών που την έχουν ανάγκη, αλλά και η αντισεισμική θωράκιση του κτιρίου. «Παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία μας είχε τη συμφωνία του διδακτικού προσωπικού, που επίσης αγωνιά για τα ίδια ζητήματα, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν αντιμετώπισε με ανάλογο τρόπο τα αιτήματά μας. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως "δεν σκεφτόμαστε" τα παιδιά μας, τη στιγμή που παλεύαμε και διεκδικούσαμε ακριβώς για αυτά», σχολιάζει.

Αντίστοιχα, οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής όχι μόνο δεν απάντησαν στα αιτήματα των γονιών, αλλά στη συνάντηση που είχαν μαζί τους έσπευσαν να καταφερθούν εναντίον των εργαζομένων στην καθαριότητα. Ετσι, αντί να απαντήσουν στο αίτημα για μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους ωραρίου, δεν δίστασαν να ισχυριστούν πως για το πρόβλημα της καθαριότητας φταίνε οι εργαζόμενες που τάχα «παίρνουν άδειες για ψύλλου πήδημα»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ