Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «TASTY»
Απεργούν σήμερα για ΣΣΕ με αυξήσεις και ενάντια στα «δουλεμπορικά»

«Ψυχολογική βία» το κάλεσμα στην απεργία, λέει η εργοδοσία, που με τον νόμο - έκτρωμα σέρνει το Σωματείο στο δικαστήριο

Από τις συνελεύσεις του Σωματείου
Από τις συνελεύσεις του Σωματείου
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Tasty», με απόφαση του επιχειρησιακού Σωματείου τους και μετά τις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποίησαν. Αιτήματα αιχμής είναι η υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των «δουλεμπορικών» μορφών εργασίας, ενσωμάτωση των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων στην εταιρεία. Το Σωματείο καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα από αποφάσεις νέων μαζικών συνελεύσεων.

Οπως αναφέρει το Σωματείο, η εργοδοσία, στον αντίποδα των εργατικών διεκδικήσεων, προτείνει αυξήσεις - ψίχουλα, με το γνωστό τέχνασμα των «αξιολογήσεων», και απορρίπτει την κατάργηση των εργολαβικών μορφών εργασίας. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν να υπογράψουν σύμβαση με αυξήσεις εδώ και 12 χρόνια, ενώ το Σωματείο εκτός από τα παραπάνω διεκδικεί κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας, πενθήμερο - οκτάωρο για όλους (Δευτέρα - Παρασκευή), έξτρα αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης, κατάργηση του καθεστώτος των «αξιολογήσεων» των εργαζομένων, επαναφορά παροχής κιβωτίου μηνός προϊόντων, αύξηση των δωροεπιταγών στα 120 ευρώ, ανακαίνιση λειτουργικών χώρων της εταιρείας (κυλικείων, καπνιστηρίων, τουαλετών, αποδυτηρίων), επαναφορά των τριετιών όλων των εργαζομένων και αναβάθμιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους.

«Ψυχολογική βία» το δικαίωμα στην απεργία!

Και ενώ οι εργαζόμενοι εδώ και βδομάδες ετοιμάζουν την απεργία τους, με τα δίκαια αιτήματά τους, η εργοδοσία και το κράτος τούς σέρνουν στα δικαστήρια, και μάλιστα με μια μεθόδευση που «βγάζει μάτι» για την προσπάθεια υπονόμευσης της πάλης τους.

Συγκεκριμένα, χτες, ο δικαστής παρέλαβε στις 10.30 π.μ. την αγωγή της εργοδοσίας της «Tasty», με την οποία ζητά να βγει παράνομη η απεργία. Ορισε την εκδίκαση στη 1.20 το μεσημέρι και επέτρεψε στην εργοδοσία να ενημερώσει το Σωματείο μέχρι τις 12.30 μ.μ., δηλαδή μόλις μία ώρα πριν από την εκδίκαση! Συνηθισμένη τακτική «Δικαιοσύνης» - εργοδοτών στην προσπάθειά τους να «πιάσουν στον ύπνο» τα συνδικάτα, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι τα αντανακλαστικά του κράτους και των θεσμών του είναι τάχιστα όταν πρόκειται να χτυπήσουν τους εργατικούς αγώνες.

Η εργοδοσία της «Tasty» μάλιστα πρωτοπορεί στην εφαρμογή του πρόσφατου νομοθετικού εκτρώματος Χατζηδάκη, αφού η αγωγή της, με την οποία ζητάει να βγει παράνομη η απεργία, επικαλείται μεταξύ άλλων και το άρθρο 93 του συγκεκριμένου νόμου, που απαγορεύει την περιφρούρηση του απεργιακού δικαιώματος για να νομιμοποιήσει την απεργοσπασία, δίνοντας κάλυψη στις εργοδοτικές πιέσεις και εκβιασμούς. Συγκεκριμένα, η αγωγή, επικαλούμενη το συγκεκριμένο άρθρο, σημειώνει ότι «δεν εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην εργασία των μη απεργών», επειδή η ανακοίνωση του Σωματείου καλεί τους εργαζόμενους «να ενισχύσουν τις απεργιακές φρουρές σε όλες τις βάρδιες»! Οπως αναφέρει η εργοδοσία, «είναι αυτονόητο ότι η ύπαρξη απεργιακών φρουρών (...) στόχο έχει την άσκηση έντονης ψυχολογικής πίεσης προς τους συναδέλφους τους που δεν λαμβάνουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση (...)»! Να λοιπόν και η «ψυχολογική βία», ο φερετζές για να βγαίνει παράνομη κάθε απεργία όταν το Σωματείο απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής, πραγματοποιεί εξόρμηση στις πύλες μιας επιχείρησης, αντιδρά στην απεργοσπασία κ.ο.κ.

Αποκαλύπτεται λοιπόν για μια ακόμα φορά πού στοχεύει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, της απεργιακής κινητοποίησης. Οι εργαζόμενοι ζητούν ΣΣΕ με αυξήσεις που δεν έχουν πάρει από το 2009, ζητούν μέτρα προστασίας, αμοιβή των υπερωριών και κατάργηση των «δουλεμπορικών» γραφείων, ενώ κυβέρνηση, κράτος και εργοδοσία τούς σέρνουν στα δικαστήρια για να μπλοκάρουν τον αγώνα τους. Θυμίζουμε ότι το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος από τον νόμο Χατζηδάκη πήρε τη σκυτάλη από τον προηγούμενο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο μπήκαν περισσότερα εμπόδια για την προκήρυξη απεργίας στους χώρους δουλειάς, αυξάνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία για να ληφθεί σχετική απόφαση.

Η απεργία μάλιστα των εργαζομένων της «Tasty» κρίθηκε παράνομη αργά χτες το απόγευμα, ενώ πραγματοποιείται με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ