Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Μέτρα για λειτουργία και εξέλιξη της ΑΣΠΑΙΤΕ

Ερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας

Στην εξέλιξη της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) αναφέρεται με Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας το ΚΚΕ ζητώντας μέτρα ουσιαστικής αναβάθμισης και ένταξή της στον πανεπιστημιακό τομέα.

Μέχρι και σήμερα η ΑΣΠΑΙΤΕ αποτελεί το μοναδικό Ιδρυμα που είναι ενταγμένο στον τεχνολογικό τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, δηλαδή παραμένει ξεκρέμαστο και έχει αποκλειστεί από τον πανεπιστημιακό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. «Μετά από έναν κύκλο "ανωτατοποιήσεων", σχεδίων "Αθηνά", "πανεπιστημιοποιήσεων" των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, η ΑΣΠΑΙΤΕ κινδυνεύει σήμερα, με βάση και τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για νέο νόμο - πλαίσιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση, να υποβαθμιστεί σε ένα Ιδρυμα παροχής 3ετών και 2ετών καταρτίσεων. Το σενάριο αυτό δεν απέχει από την πραγματικότητα, δεδομένου ότι η Παιδαγωγική Επάρκεια είναι ήδη ένα εμπορεύσιμο εκπαιδευτικό προϊόν που έχει αφαιρεθεί από τους προπτυχιακούς κύκλους πολλών πανεπιστημιακών Τμημάτων, αλλά και του γεγονότος ότι το οικόπεδο και οι υποδομές της ΑΣΠΑΙΤΕ έχουν ενταχθεί από το 2012 στο ΤΑΙΠΕΔ, υπονομεύοντας όλες τις στοιχειώδεις εκπαιδευτικές και ερευνητικές λειτουργίες του Ιδρύματος», αναφέρεται στην Ερώτηση.

Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι φοιτητές, η υποβάθμιση της ΑΣΠΑΙΤΕ ενισχύεται από τις απαρχαιωμένες εργαστηριακές υποδομές, από τις τραγικές ελλείψεις μόνιμων καθηγητών και την υποκατάστασή τους από συμβασιούχους, οι οποίοι προσλαμβάνονται με καθυστέρηση κάθε ακαδημαϊκή χρονιά. Επιπλέον, η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είχε ως αποτέλεσμα φέτος όλα τα τμήματα να δεχθούν ελάχιστους πρωτοετείς φοιτητές.

Η παραπάνω κατάσταση στην ΑΣΠΑΙΤΕ «είναι αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Το "μάρμαρο" το πληρώνουν για άλλη μια φορά οι φοιτητές με πτυχία που υποβαθμίζονται συνεχώς και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν νέα και περισσότερα εμπόδια προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους», σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής που υπογράφει την Ερώτηση και αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των φοιτητών για διεκδίκηση λύσεων. Τέλος, ρωτά την υπουργό τι προτίθεται να κάνει προκειμένου:

-- Η ΑΣΠΑΙΤΕ να ενταχθεί στον πανεπιστημιακό τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης ως αυτόνομο ίδρυμα ή με την ένταξή της ως αυτόνομης σχολής σε άλλο πανεπιστήμιο. Να απονέμει αντίστοιχα πτυχία πανεπιστημιακού επιπέδου με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα. Να διατηρηθεί ο διπλός χαρακτήρας της ΑΣΠΑΙΤΕ (μηχανικού και εκπαιδευτικού). Να εξασφαλιστεί η απονομή Παιδαγωγικής Επάρκειας προπτυχιακά, ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, χωρίς δίδακτρα ή άλλες προϋποθέσεις.

-- Να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις σε μόνιμο διδακτικό και λοιπό προσωπικό, υποδομές, εργαστήρια, αναβαθμισμένα ενιαία προγράμματα σπουδών. Να δοθούν εδώ και τώρα οι εκτάσεις πίσω στο Ιδρυμα της ΑΣΠΑΙΤΕ από το ΤΑΙΠΕΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ