Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Χιλιάδες οι χαμένες ώρες στα σχολεία από κενά εκπαιδευτικών

Από την κινητοποίηση στο Σουφλί ενάντια στις συγχωνεύσεις και τα κενά εκπαιδευτικών
Από την κινητοποίηση στο Σουφλί ενάντια στις συγχωνεύσεις και τα κενά εκπαιδευτικών
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις απέναντι στην απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων αντί για μέτρα αποσυμφόρησης των σχολείων και δημιουργία τμημάτων με λιγότερους μαθητές για προστασία της υγείας και κάλυψη των μορφωτικών κενών. Την ίδια στιγμή, κόντρα στην πλασματική εικόνα της κυβέρνησης ότι στα σχολεία «όλα είναι καλά», παραμένουν τα κενά σε εκπαιδευτικούς, ενώ προβλήματα όπως έλλειψη καθαριότητας σε σχολεία κ.λπ. βρίσκονται στο επίκεντρο της αγωνίας και των διεκδικήσεων μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Κινητοποίηση στο Σουφλί ενάντια στις συγχωνεύσεις και τα κενά

Σε κινητοποίηση προχώρησαν οι μαθητές του ΓΕΛ Σουφλίου το πρωί της Παρασκευής, αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις των τμημάτων και απαιτώντας την κάλυψη των κενών σε καθηγητές, καθώς εδώ και δύο βδομάδες δεν διδάσκονται αρκετά μαθήματα.

Οι μαθητές, μετά από απόφαση του 15μελούς, πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Σουφλίου, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «κα υπουργέ χάσατε την ουσία, χωρίς εκπαιδευτικούς και τμήματα δεν γίνεται Παιδεία» και άλλα, ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων και την Τράπεζα Θεμάτων. Η πορεία των μαθητών κατέληξε στο δημαρχείο, όπου και κατατέθηκε κείμενο με τα αιτήματά τους στη δημοτική αρχή. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι καθηγητές, όπως και οι γονείς τους, που στηρίζουν με αποφάσεις των συλλόγων τους τα δίκαια αιτήματα των μαθητών.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΓΕΛ Σουφλίου, αν και η σχολική χρονιά ξεκίνησε κανονικά, ζητήθηκε προφορικά η συγχώνευση των τριών τμημάτων της Α' Λυκείου σε δύο, δημιουργώντας τάξεις των 26 και 27 μαθητών, σε αίθουσες που δεν μπορεί να διασφαλιστεί η απαιτούμενη τήρηση των αποστάσεων και ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί θετικά κρούσματα κορονοϊού.

Μάλιστα, από τις αρχές του μήνα, έχουν μετακινηθεί αναπληρωτές και μόνιμοι καθηγητές του σχολείου σε όμορες σχολικές μονάδες προκειμένου να «μπαλωθούν» κενά, ακόμα και με δεύτερες και τρίτες αναθέσεις. Για παράδειγμα ένας βιολόγος που έχει τοποθετηθεί σε Γυμνάσιο διδάσκει εκεί Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, ενώ άλλος καθηγητής, μαθηματικός, διδάσκει Οικιακή Οικονομία. Την ίδια στιγμή, από την 1η Νοέμβρη, η Α3 τάξη του ΓΕΛ Σουφλίου δεν διδάσκεται Γεωμετρία, Βιολογία, Πολιτική Παιδεία και Πληροφορική, ενώ από τις 8 Νοέμβρη δεν διδάσκεται ούτε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Τα τμήματα γενικής παιδείας Β1 και Β2, το ίδιο διάστημα, δεν διδάσκονται Ιστορία και Φιλοσοφία, ενώ το τμήμα Ομάδας προσανατολισμού Βο3 δεν διδάσκεται Μαθηματικά Προσανατολισμού.

Στο πλευρό του δίκαιου αγώνα μαθητών, καθηγητών και γονιών στέκονται και εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς της περιοχής. Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για το ζήτημα προχώρησε και το ΚΚΕ, που κατέθεσε ως Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας τόσο το κοινό κείμενο που συνέταξαν το 15μελές του σχολείου, ο σύλλογος διδασκόντων και ο σύλλογος γονέων, όσο και την ανακοίνωση των σωματείων της περιοχής.

Σοβαρά προβλήματα σε σχολεία των Αχαρνών

Αντιμέτωποι και με συγχωνεύσεις και με κενά είναι και οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Αχαρνών, όπου σύμφωνα με καταγγελίες των γονιών, υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών, ενώ τα τμήματα της Α' τάξης από 5 συγχωνεύτηκαν σε 4, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών από 21 σε 27 ανά τάξη. Μάλιστα, γονείς καταγγέλλουν ότι από τις 18/10/2021 προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους φορείς, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν καμία επίσημη ενημέρωση, παρά μόνο ευχολόγια. Ερώτηση για το ζήτημα κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, θυμίζοντας μεταξύ άλλων πως ο δήμος Αχαρνών είναι από τους μεγαλύτερους της Αττικής, με σχολικές υποδομές που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στην ίδια περιοχή ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «ο Σωκράτης» καταγγέλλει ότι 2 τμήματα στο 10ο Δημοτικό Αχαρνών και 1 τμήμα στο 1ο Δημοτικό Θρακομακεδόνων δεν έχουν δάσκαλο τάξης, συνεπώς τα μαθήματα πραγματοποιούνται με τα «περισσεύματα» των διδακτικών ωρών των εκπαιδευτικών, ενώ και τα ολοήμερα τμήματα ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Στην Πτολεμαΐδα

Τεράστια είναι τα κενά στο Μουσικό Σχολείο της Πτολεμαΐδας τόσο σε εκπαιδευτικούς βασικών μαθημάτων (λείπουν τουλάχιστον δέκα), όσο και μουσικών οργάνων, πάνω από δύο μήνες μετά το πρώτο κουδούνι της χρονιάς, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί ήδη αρκετές πολύτιμες διδακτικές ώρες για τους μαθητές. Παράλληλα, για ακόμα μία χρονιά, τα μουσικά βιβλία για τα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα ειδικότητας στα Μουσικά Σχολεία δεν διανέμονται δωρεάν στους μαθητές.

Τη στήριξη στον αγώνα των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας για να καλυφθούν οι ανάγκες εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Εορδαίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι στις συγχωνεύσεις, καμία μετακίνηση μαθητή» (2024-08-20 00:00:00.0)
Αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα πολύπλευρα προβλήματα (2021-12-30 00:00:00.0)
«Πάρτε δασκάλους, καλύψτε τα κενά, οι συγχωνεύσεις θα μείνουν στα χαρτιά!» (2021-10-22 00:00:00.0)
Μέρα πανελλαδικής δράσης των γονιών η 18η Οκτώβρη (2013-10-12 00:00:00.0)
Καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς εκπαιδευτικούς (2013-01-17 00:00:00.0)
Απαίτησαν διορισμούς και χρηματοδότηση (2012-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ