Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις για την επιβίωσή τους

Στις 19 Δεκέμβρη η πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Κινητοποίηση στην Πάτρα από σταφιδοπαραγωγούς
Κινητοποίηση στην Πάτρα από σταφιδοπαραγωγούς
Σε μια σειρά από πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις προχωρούν ήδη Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, στην κατεύθυνση του καλέσματος πάλης που έχει απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματά τους και διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων για την επιβίωσή τους.

Σταθμό στη δράση τους θα αποτελέσει η πανελλαδική σύσκεψη στις 19 Δεκέμβρη, στις 12 μ., στη Νίκαια Λάρισας, όπου καλούνται να πάρουν μέρος Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα πάλης των αγροτών.

Στη Θεσσαλία

Αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η μηχανοκίνητη πορεία που οργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, που θα ξεκινήσει από την Αγιά και θα καταλήξει έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Οι αγρότες διεκδικούν να μη γίνει περικοπή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, να ενισχυθούν για την απώλεια εισοδήματός τους μέσα στην πανδημία, να παρθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, να προχωρήσει άμεσα η καταβολή αποζημιώσεων στο 100% για τις καταστροφές από τους παγετούς.

Ταυτόχρονα, αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις των Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης και για τον καθορισμό πολύμορφων δράσεων την επόμενη βδομάδα.

Γιάννενα: Οι κτηνοτρόφοι μεταφέρουν τα αιτήματά τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Γιάννενα: Οι κτηνοτρόφοι μεταφέρουν τα αιτήματά τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ηδη οι αγρότες της Καρδίτσας έχουν αποφασίσει την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ στην Καρδίτσα τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη, διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, που μεγαλώνουν το κόστος παραγωγής και την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη θα οργανωθεί νέα παράσταση διαμαρτυρίας, αυτήν τη φορά στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, από κοινού με τους αγρότες της Λάρισας, με βασικό αίτημα την εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Κινητοποίηση στη ΔΕΗ ετοιμάζουν και οι αγρότες της Λάρισας, την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, μαζί με το Εργατικό Κέντρο.

Στους δρόμους βγήκαν οι σταφιδοπαραγωγοί Αιγιαλείας - Ηλείας - Ζακύνθου

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους με διαμαρτυρία στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας και κατάληξη με αυτοκινητοπορεία στον ΕΛΓΑ έδωσαν σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιάλειας, της Ηλείας και της Ζακύνθου. Μάλιστα οι Ζακυνθινοί, από νωρίς το πρωί, ξεκίνησαν απ' το νησί με αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να είναι συνεπείς στο αγωνιστικό τους ραντεβού.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συλλογικών τους οργάνων, διατράνωσαν για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητά τους να μην σταματήσουν τις δράσεις τους, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, με πρώτο το «καυτό» πρόβλημα της τιμής της κορινθιακής σταφίδας.

Στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών βρέθηκαν συνάδελφοί τους από τους Αγροτικούς Συλλόγους Ωλενίας και Ερυμάνθου, αντιπροσωπείες των Διοικήσεων των Εργατικών Κέντρων Πάτρας και Ζακύνθου, καθώς και μέλη Διοικήσεων συνδικάτων και συνταξιουχικών σωματείων της Αχαΐας και της Ηλείας.

Στις ομιλίες - χαιρετισμούς τους, οι πρόεδροι της ΟΑΣ Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, του ΑΣ Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Γιάννης Μποδιώτης και ο Γιάννης Ζήβας, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα αγροτών Ζακύνθου, στάθηκαν στα προβλήματα και αιτήματα των παραγωγών σταφίδας.

Καυτηρίασαν, παράλληλα, τη στάση των έως και σήμερα κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, για τη διαχρονική αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν, την εφαρμογή των νόμων της ΚΑΠ της ΕΕ, τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε και συνεχίζει να οξύνει. Στη συγκέντρωση διαβάστηκε το κοινό ψήφισμα με τις διεκδικήσεις που περιλαμβάνουν την κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης για την κορινθιακή σταφίδα που θα ξεπερνάει τα 2 ευρώ/Kg, έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης. Μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του, όπως με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ έως τέλος του χρόνου και αλλαγή του κανονισμού του. Αμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.

Οπως σημειώνουν στο ψήφισμά τους οι βιοπαλαιστές αγρότες, «τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς, όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών! Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν όπως είναι η κορινθιακή σταφίδα, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών - εξαγωγέων» και επισημαίνουν:

«Η νέα ΚΑΠ, που θα εξειδικευθεί με το "στρατηγικό σχέδιο" που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη παρουσία αστυνομικής δύναμης, καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης των αγροτών μέχρι έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ, που απομακρύνθηκε μετά την απαίτηση και καταγγελία των συγκεντρωμένων.

Κόβουν τις επιδοτήσεις στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Γιάννενα πραγματοποίησαν βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων χτες το πρωί, μετά από το κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ζίτσας. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη μειωμένη προκαταβολή που έλαβαν στις επιδοτήσεις λόγω των περικοπών που επέφερε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 4585/05.10.2021), η οποία αφορά την κατανομή στα βοσκοτόπια, τις ποινές κ.ά. μειώνοντας ακόμη περισσότερο το μειωμένο εισόδημά τους. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει αναδρομική ισχύ.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας τον λόγο πήραν ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ζίτσας, Κώστας Κατσάνος, καταθέτοντας υπόμνημα του συλλόγου με το οποίο ζητάει την ανάκληση της ΚΥΑ (ΦΕΚ 4585/05.10.2021). Παράλληλα, απαιτεί την έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων σε μια δόση, χωρίς παρακρατήσεις, να είναι ακατάσχετες και να μην επιβαρύνονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι οικονομικά για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και για τη διόρθωση σφαλμάτων. Τέλος ζητούν τη σύνδεση των ενισχύσεων των γεωργών με την πραγματική παραγωγή και των κτηνοτρόφων με το πραγματικό ζωικό κεφάλαιο, με αποσύνδεση των επιδοτήσεων στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γιώργος Κοσμάς, νέος κτηνοτρόφος που φέτος απέκτησε πρόβατα παράλληλα με άλλες αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, τονίζοντας ότι προσδοκούσαν στις επιδοτήσεις για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και τώρα μαθαίνουν ότι κόβονται, ενώ παράλληλα η βασική ενίσχυση είναι κουτσουρεμένη. Επεσήμανε ότι όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι διαπιστώνουν ότι το νέο χτύπημα της κυβέρνησης στο εισόδημά τους προστίθεται στην τεράστια αύξηση των ζωοτροφών, στα λιπάσματα και στα άλλα αγροεφόδια, στο πετρέλαιο και το ρεύμα, καθώς επίσης και στο νέο κύμα ακρίβειας που τρώει το συνεχώς μειούμενο εισόδημα.

Ο Ηλίας Αγόρος, πρόεδρος του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας, στην παρέμβασή του στάθηκε στη χειροτέρευση τον προϋποθέσεων για την καταβολή των επιδοτήσεων για τους βιοπαλαιστές αγρότες, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι ενώ πριν λίγα χρόνια με 4-5 στρέμματα έπαιρναν επιδότηση, σήμερα ακόμη και με 10 στρέμματα τους κόβουν, γιατί δεν πιάνουν τα όρια που έχουν τεθεί, με στόχο να αποκλειστούν τα πιο φτωχά στρώματα των αγροτών. Παράλληλα, διαπίστωσε ότι με τους δασικούς χάρτες, το κτηματολόγιο και σειρά άλλων μέτρων οι αγροτοκτηνοτρόφοι εκτοπίζονται από τον τόπο τους για να «φυτευτούν» οι εκτάσεις γης με φωτοβολταϊκά. Τέλος επεσήμανε ότι δεν παραιτούνται από τον αγώνα για την επιβίωσή τους, τονίζοντας ότι θα δώσουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης και ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ