Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Επεκτείνονται τα δίκτυα προπαγανδιστών στα ελληνικά πανεπιστήμια

«Παραμάγαζο» της πρεσβείας και στο Πάντειο εγκαινίασε ο Πάιατ

Επεκτείνεται το δίκτυο προπαγανδιστών της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ελλάδα, με ένα νέο πρόγραμμα «αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης», που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Τo πρόγραμμα «Disinfohacks» χρηματοδοτείται από το Global Engagement Center του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την αμερικάνικη πρεσβεία, ενώ δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το δίκτυο «Digital Communication Network (DCN)», τη ΜΚΟ «YET» και το «ADPR Lab».

Πρόκειται για ένα «εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ενημέρωση ενδιαφερόμενων φορέων όχι μόνο από τον χώρο των ΜΜΕ σχετικά με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης με τη χρήση πολλαπλών εργαλείων», το οποίο, όπως είπε ο πρόεδρος του DCN και καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Ν. Παναγιώτου, κατά την εκδήλωση παρουσίασής του, προβλέπει τη συνεργασία Μέσων Ενημέρωσης, δημοσιογράφων, επικοινωνητών, infuencers, ειδικών στο digital, νέων, φοιτητών, επιχειρηματιών κ.ά., ώστε «να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες νέες δεξιότητες και αντιλήψεις, να εφεύρουν νέες πρακτικές και λύσεις ώστε να καταπολεμηθούν προσπάθειες και δράσεις παραπληροφόρησης».

Παράλληλα, το πρόγραμμα «Disinfohacks» παρουσιάστηκε ως «μια εργαλειοθήκη, μια αποκλειστική ψηφιακή πλατφόρμα, αναρτήσεων ιστολογίου, ενημερωτικών δελτίων, podcast και πολλά άλλα για να ενισχύσει και να επεκτείνει το δίκτυο όσων συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες».

Οι «ανησυχίες» τέθηκαν γλαφυρά από τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, που μίλησε στην εκδήλωση στο Πάντειο. Αναφερόμενος στη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στον τομέα της «αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης», παρέπεμψε στις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ κατά την παρουσία του στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου έκανε λόγο για «μια μαζική ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης» που βρίσκεται σε εξέλιξη, για να προσπαθήσει να πείσει το κοινό ότι η Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Ρωσία και επιδιώκει κατά κάποιον τρόπο αντιπαράθεση με τον πολύ μεγαλύτερο γείτονά της». Και πρόσθεσε: «Αυτή η παραπληροφόρηση είναι μέρος της "εργαλειοθήκης" του Κρεμλίνου για να δικαιολογήσει την επιθετικότητα και μια πιθανή εισβολή».

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως η δημιουργία του «Disinfohacks» δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη, λόγω της επιρροής στην Ελλάδα της παραπληροφόρησης γύρω από την πανδημία, αλλά και συνδέοντάς το με τη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία» που καλεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζ. Μπάιντεν, σημειώνοντας πως «το "DisinfoHacks" είναι επίσης ένα σημαντικό εργαλείο για την υποστήριξη της δημοκρατίας. Μέσα από τέτοιες προσπάθειες θα μπορέσουμε να απωθήσουμε την παραπληροφόρηση και την κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο και την κακοήθη επιρροή. Είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενωθούμε για να υπερασπιστούμε τον αυταρχισμό, να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και να προωθήσουμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο μανδύας των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και της δήθεν προστασίας της δημοκρατίας φοριέται συχνά στις διάφορες οργανώσεις και τα προγράμματα που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να προωθήσει την εξωτερική πολιτική των αμερικανικών κυβερνήσεων μέσα από διάφορα κανάλια. Τα τελευταία χρόνια, η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που συνεχώς οξύνονται, όπως τώρα στην Ουκρανία, έχει συνδυαστεί με τον πολλαπλασιασμό τέτοιων δραστηριοτήτων στα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και αλλού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ενημερώσεις» σε δεκάδες κυβερνήσεις για προσπάθειες «επιρροής» της Μόσχας (2022-09-16 00:00:00.0)
Παράδοση αρχειακού «πυρηνικού» υλικού (2008-05-10 00:00:00.0)
Αντιφατικές ειδήσεις για τον Αμερικανό όμηρο (2004-06-19 00:00:00.0)
«Τρόμος» δύο χρόνια μετά (2003-09-12 00:00:00.0)
Επαναφέρουν το ζήτημα της «17Ν» οι Αμερικανοί (2000-06-14 00:00:00.0)
Ο Κλίντον είχε εγκρίνει τα ιρανικά όπλα (1996-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ