Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Με ψίχουλα δεν θα συμβιβαστούμε - όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε!

Συλλαλητήρια χτες σε όλη τη χώρα για αυξήσεις στις συντάξεις, απόδοση της 13ης και 14ης σύνταξης και επιστροφή όσων τους έχουν αφαιρεθεί

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Χιλιάδες συνταξιούχοι, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, βρέθηκαν χτες, για άλλη μια φορά, στους δρόμους του αγώνα, στις δεκάδες κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, απαιτώντας την ανάκτηση όλων των απωλειών τους, καταγγέλλοντας την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική που πλήττει το εισόδημά τους.

«Κανένας συμβιβασμός με αυτήν την πολιτική - Διεκδικούμε ό,τι μας έχουν αφαιρέσει»: Με το σύνθημα αυτό να δίνει το στίγμα διαδήλωσαν στην Αθήνα, μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και την πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός ήταν άφαντος, παρότι είχαν ζητήσει συνάντηση μαζί του οι συνταξιούχοι.

Πανδημία δεν σημαίνει αμνησία!

«Οι αγώνες μας θα συνεχιστούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Θα διεκδικούμε όσα μας ανήκουν αλλά και όσα μας αφαίρεσαν άδικα όλα τα χρόνια, και ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία. Θα συνεχίσουμε με όλα τα μέτρα προφύλαξης και την περίοδο των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Για μας η πανδημία δεν σημαίνει αμνησία...», υπογράμμισε στην κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.


Αναφερόμενος στην κατάσταση που βιώνουν οι συνταξιούχοι και τα λαϊκά στρώματα, μίλησε για τις «διδακτικές εξελίξεις» της περιόδου, με βάση τις οποίες «καταρρέουν οι μύθοι, όπως ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα φέρει μειώσεις των τιμών με την κοροϊδία της αυτορυθμιζόμενης αγοράς! Ηδη οι αυξήσεις των τιμών μάς αφαιρούν συνολικά πάνω από μια σύνταξη. Το μέλλον είναι αβέβαιο. Διαλύεται ο μύθος ότι η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει ασπίδα των λαών απέναντι στην κρίση. Ολες τους οι συζητήσεις και τα μέτρα που ετοιμάζουν δείχνουν ότι την κρίση θα πληρώσει ξανά ο λαός. Στο στόχαστρο μπαίνουν ξανά οι συντάξεις και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα», κάνοντας μνεία στη σχετική Εκθεση του ΟΟΣΑ που προβλέπει νέα αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τα επόμενα χρόνια και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Κοροϊδία το «αντίδωρο» των 250 ευρώ

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυναν οι Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου,Αριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της ΠΕΣ ΝΑΤ, Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος των Συνταξιούχων Μηχανικών, και Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ. Στις παρεμβάσεις τους χαρακτήρισαν απαράδεκτο το «αντίδωρο» των 250 ευρώ που τους πετάει η κυβέρνηση, απαίτησαν τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, την απόδοση σε όλους τους συνταξιούχους της 13ης και 14ης σύνταξης και αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις. Να τους αποδοθεί το 0,5% του τακτικού προϋπολογισμού που είναι νομοθετημένο για τα έτη 2020 - 2021, ενώ έκαναν λόγο για λεηλασία των αναδρομικών με την υπερφορολόγηση που τους επέβαλε η κυβέρνηση.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, ενώ παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα και η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου με το σύνθημα «Φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα, με αίμα ο λαός τα έχει πληρωμένα», καθώς η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα είχε εκ νέου ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ομως, η κυβέρνηση επέλεξε να παρατάξει απέναντί τους στη λεωφ. Β. Σοφίας φραγμό με κλούβες των ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις, κόβοντας αναίτια την πορεία των συνταξιούχων προς το Μαξίμου. Μάλιστα, στο ύψος της Ακαδημίας είχε τοποθετηθεί και «αύρα», στήνοντας σκηνικό καταστολής και τρομοκρατίας σε βάρος των απόμαχων της δουλειάς που αγωνίζονται για το ψωμί τους.

«Αίσχος, ντροπή!», ήταν η αντίδραση των διαδηλωτών, μπροστά στο φράγμα των αστυνομικών δυνάμεων. Για απαράδεκτη και τρομοκρατική στάση της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, και απαίτησε την άμεση απόσυρση της αστυνομίας.

Τελικά, κάτω από την αποφασιστική στάση των διαδηλωτών, η αστυνομία αποχώρησε αφήνοντας ελεύθερο τον δρόμο και η πορεία συνεχίστηκε κανονικά, μέχρι την Ηρώδου Αττικού, όπως είχαν αποφασίσει οι διοργανωτές. Ολοκληρώνοντας την κινητοποίηση, ο Δ. Κουμπούρης υπογράμμισε ότι «η δύναμη των συνταξιούχων είναι οι αγώνες τους» και σημείωσε: «Ξέρουμε ότι με μια συγκέντρωση δεν θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Ξέρουμε όμως ότι χωρίς αγώνες τίποτα δεν μπορεί να γίνει». Και κάλεσε τους συγκεντρωμένους στην αυριανή συγκέντρωση των συνδικάτων ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι συνταξιούχοι στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και στην πορεία που ακολούθησε μέχρι το υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Γιώργος Κουτουνίδης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της ΠΟΣ - ΙΚΑ. Το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους διάβασε η Αννα Βουδούρη, αντιπρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για το αυριανό συλλαλητήριο με τα εργατικά συνδικάτα.

Αντίστοιχες μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Κοζάνη και Καβάλα, παρά τις έντονες βροχοπτώσεις, ενώ μαζική εξόρμηση συνταξιουχικών οργανώσεων έγινε και στην Αλεξανδρούπολη.

Στην Πάτρα

«Καταγγέλλουμε τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για την απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας», σημείωσαν μεταξύ άλλων σε ψήφισμά τους που ενέκριναν στη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, συνταξιούχοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών σωματίων, στις χτεσινές κινητοποιήσεις στην Πάτρα. Μετά τη συγκέντρωσή τους, ακολούθησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης και παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΦΚΑ. «Διεκδικούμε να μπορούμε να βάλουμε πετρέλαιο στα σπίτια μας, να κάνουμε γιορτές με τα παιδιά μας, να έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε μια σοκολάτα στα εγγόνια μας», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα στην κεντρική ομιλία ο Γιώργος Τσαπάρας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ νωρίτερα χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος των συνταξιούχων του Ταμείου εμπόρων, Νίκος Στριφτούλιας. Εκ μέρους του Σωματείου των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, το ψήφισμα στους συγκεντρωμένους διάβασε ο πρόεδρος, Κώστας Γεροπαναγιώτης, που μετέφερε τις διεκδικήσεις για ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος, για δημιουργία σύγχρονου ογκολογικού νοσοκομείου στο κτίριο του πρώην 409, για να γίνει το «Καραμανδάνειο» σύγχρονο Νοσοκομείο Παίδων, για επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, όπως το ίδρυμα «Ολύμπιον».

Στη Θεσσαλία

Στους δρόμους βρέθηκαν χτες και οι συνταξιούχοι της Θεσσαλίας, διεκδικώντας όλα όσα τους έχουν αφαιρεθεί τα τελευταία χρόνια. Στη Λάρισα, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας (ΕΟΠΥΥ), απαιτώντας την ενίσχυσή του. Στην Καρδίτσα, η κινητοποίηση έγινε έξω από το κτίριο του ΕΦΚΑ. Στον Βόλο έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ