Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΠΑΝΔΗΜΙΑ» ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ»
Τρεις νεκροί μέσα σε 5 μέρες σε χώρους δουλειάς

Συνεχίζονται οι θυσίες στον βωμό της κερδοφορίας

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Τρεις εργαζόμενοι έπεσαν νεκροί την ώρα της δουλειάς μόνο τις τελευταίες μέρες, πληρώνοντας το τίμημα που χρεώνουν στην εργατική τάξη η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις της για να θωρακίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Θυμίζουμε ότι το πρωί της περασμένης Δευτέρας έχασε τη ζωή του ο εργαζόμενος που είχε τραυματιστεί σοβαρά την ώρα της δουλειάς σε λατομείο της Δράμας την προηγούμενη βδομάδα. Ενώ το περασμένο Σάββατο 40χρονος εργάτης έπεφτε νεκρός στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας ύστερα από έκρηξη κατά τη διάρκεια συντήρησης καυστήρα, σε ένα «ατύχημα» που τραυματίστηκε και ένας 65χρονος. Στο μεταξύ, προχτές το μεσημέρι, τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε εργαζόμενος σε φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη.

«Το νέο εργατικό δυστύχημα αποδεικνύει ότι η προστασία της ζωής αντιμετωπίζεται ως κόστος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό του 40χρονου εργαζόμενου στη ΒΙΠΕ της Λάρισας. Καλεί τους εργάτες του νομού σε συσπείρωση στα σωματεία τους για τη διεκδίκηση μέτρων ασφαλείας, τη δημιουργία Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς και το σταμάτημα της εντατικοποίησης της εργασίας.

Αναδεικνύοντας τις βαθύτερες αιτίες για τα εργατικά «ατυχήματα» που συμβαίνουν σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, επισημαίνει πως «το έδαφος για την πρόκληση ατυχημάτων στρώνεται από την εντατικοποίηση της δουλειάς, την εργασία μέχρι εξάντλησης. Γιατί πόσο ασφαλής είναι ένας εργαζόμενος που δουλεύει μέχρις τελικής πτώσεως; Οταν η υπερωριακή απασχόληση είναι μόνιμο φαινόμενο επειδή η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού είναι βασικό γνώρισμα στους περισσότερους εργασιακούς χώρους; Οταν μάλιστα με τον νόμο Χατζηδάκη διαλύεται το 8ωρο, δηλαδή ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας; Σε αυτές τις συνθήκες είναι καθημερινό φαινόμενο τα εργατικά "ατυχήματα" σε χώρους εργασίας, πολλά από τα οποία δεν καταγράφονται καν καθώς είναι μεγάλη η πίεση που ασκεί η εργοδοσία στους συναδέλφους για να μη διεκδικούν κανένα μέτρο ασφαλείας γιατί αυτό είναι "επιζήμιο"».

Το Εργατικό Κέντρο αναδεικνύει ακόμα πως «για τους περισσότερους χώρους δουλειάς (κάτω από 20 άτομα) δεν προβλέπονται τεχνικός Ασφαλείας, γιατρός Εργασίας ενώ στην πλειοψηφία (και των μεγάλων) δεν υπάρχουν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας ή και να υπάρχουν είναι μόνο στα χαρτιά. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους έχουν απαξιωθεί, είναι υποστελεχωμένοι και υπολειτουργούν, αδυνατώντας να κάνουν τακτικούς ελέγχους στο σύνολο των εργασιακών χώρων».

Οι αντεργατικοί νόμοι πίσω από τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα»

Στο μεταξύ, παρέμβαση στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης για το νέο δυστύχημα, αυτήν τη φορά σε φωτοβολταϊκό σταθμό στα Πετρανά Κοζάνης, όπου έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία ο εργαζόμενος.

Το περιστατικό δηλώθηκε ως εργατικό «ατύχημα», ενώ τα αίτια και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη διερευνώνται.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Οικοδόμων εκφράζει τη θλίψη του και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εργαζόμενου και παράλληλα απαιτεί από κάθε αρμόδιο φορέα να διαλευκάνει άμεσα τις αιτίες του τραγικού περιστατικού και να αποδοθούν ευθύνες. Επίσης, απαιτεί την ουσιαστική ενίσχυση του ΣΕΠΕ και την εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας, στα εργοτάξια και τα γιαπιά.

«Ο κατάλογος με τους νεκρούς συναδέλφους δυστυχώς αυξάνεται. Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς είναι εκρηκτική λόγω των αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια, που αποτελούν τις αιτίες για την αύξηση των θανατηφόρων "ατυχημάτων"», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αλλο ένα «ατύχημα» με υπάλληλο απορριμματοφόρου

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας και στα Φάρσαλα, κατά τη διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μια υπάλληλος του δήμου, η οποία εργάζεται στην καθαριότητα ως συνοδός απορριμματοφόρου.

Στο έλεος της πανδημίας και των επιπτώσεών της

«Την τελευταία βδομάδα έχουν γίνει αντιληπτά νέα κρούσματα στο εργοστάσιο παρά το γεγονός ότι η εταιρεία για μια ακόμα φορά τηρεί σιγήν ιχθύος»: Την παραπάνω καταγγελία κάνει το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, αναφερόμενο σε μεγάλο εργοστάσιο μπισκότων στην Αθήνα. Απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα «ώστε να αποφύγουμε να γίνει το εργοστάσιο εστία υπερμετάδοσης».

Το Συνδικάτο, αναδεικνύοντας τους υπαίτιους για το ότι «οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους παραμένουν εκτεθειμένοι, απροστάτευτοι από τον κορονοϊό», επισημαίνει: «Φταίει το κράτος γιατί για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι όπου ζει και συχνάζει ο λαός μας, σε νοσοκομεία, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε χώρους δουλειάς, δεν υπάρχουν καθόλου μέτρα παρά μόνο η ατομική ευθύνη (...) Φταίει η εργοδοσία γιατί οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης χωρίς κανένα πρακτικό μέτρο για τους εργαζόμενους».

«Δεν φτάνουν μόνο οι μάσκες, τα αντισηπτικά και το plexiglass. Είναι πρόβλημα όταν δουλεύουμε στην παραγωγή ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς εξαερισμό, σε χώρους χωρίς παράθυρα για 10 ώρες συνεχόμενα. Είναι στα όρια του γελοίου την ίδια στιγμή να μας κάνουν παρατηρήσεις (και μάλιστα με ειρωνεία τις περισσότερες φορές) στο δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα γιατί δεν κρατάμε τις αποστάσεις μεταξύ μας», σημειώνει το Συνδικάτο, αποτυπώνοντας τις αιτίες της έξαρσης της πανδημίας στους χώρους δουλειάς.

Παράλληλα, υψηλά ποσοστά επιβάρυνσης της ψυχικής υγείας των εργαζομένων μέσα στην πανδημία καταγράφονται σε έρευνα που παρουσιάστηκε χτες στον Τύπο και η οποία πραγματοποιήθηκε από την EY Ελλάδας και το Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε Μάη - Ιούνη, πάνω από το 1/3 των συμμετεχόντων αισθανόταν μελαγχολία και απαισιοδοξία για το μέλλον και το 17% δήλωναν απομονωμένοι. Επίσης ένας στους τρεις εργαζόμενους δήλωνε ότι εμφάνιζε αδυναμία και ζαλάδα, ένα 15% ναυτία ή στομαχικές διαταραχές και 1 στους 10 δυσκολία στην αναπνοή και πόνους στην καρδιά ή στο στήθος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους! (2020-06-23 00:00:00.0)
Δεύτερος νεκρός εργάτης σε ένα μήνα (2014-08-19 00:00:00.0)
Τέσσερις νεκροί σε δυο μέρες (2009-06-05 00:00:00.0)
Κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τα πτώματα εργατών (2008-04-26 00:00:00.0)
Τρίτο εργατικό ατύχημα σε 10 ημέρες (2004-05-27 00:00:00.0)
Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (2003-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ