Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Αγωνιστικό κλίμα, ζωντανή συζήτηση και μεταφορά πείρας για την οργάνωση της πάλης

Πλευρές από τις ομιλίες των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων

Από την πρόσφατη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

FRAGKOU STRATOS

Από την πρόσφατη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Η πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, και με τη μορφή των μπλόκων, αποφασίστηκε στην επιτυχημένη σύσκεψη που οργάνωσε την περασμένη Κυριακή στη Νίκαια Λάρισας η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων από όλη τη χώρα.

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ από την πανελλαδική σύσκεψη, ο «Ριζοσπάστης» αποτυπώνει σήμερα πλευρές από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στο πλαίσιό της.

Παλεύουμε για την επιβίωση απέναντι στα οξυμένα προβλήματα

Μέσα από τις παρεμβάσεις αναδείχθηκε ότι οι νέες κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» αλλά αποτελούν συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με οργανωτές τούς κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες.

Ο Γιάννης Βάγγος, από τη Λιβαδειά, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι οι αγρότες βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής:«Στην περιοχή μας το 80% των συναδέλφων δεν έριξε λιπάσματα στο σιτάρι, αφού ήταν τριπλάσιο το κόστος. Το πετρέλαιο έχει φτάσει το 1,5 ευρώ, με τα 1,1 ευρώ να είναι φόροι. Με τις αυξήσεις στο ρεύμα οι λογαριασμοί έχουν διπλασιαστεί, πληρώνουμε 70 ευρώ για κάθε στρέμμα για να τραβήξουμε νερό και να ποτίσουμε τα χωράφια μας. Αν προσθέσει κανείς τις αυξήσεις σε αγροτικά μέσα και εφόδια, τότε δεν μένει τίποτα στην άκρη».

Ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, στάθηκε στις καθυστερημένες και ανεπαρκείς αποζημιώσεις από τις καταστροφές που σημειώθηκαν το 2021: «Το χαλάζι, η ξηρασία, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις, οι ανεμοθύελλες συνοδεύουν μόνιμα τους παραγωγούς. Ωστόσο και αυτή η κυβέρνηση, με βάση τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν μας αποζημιώνει στο 100%, μας δίνει ψίχουλα μετά από μήνες. Χαρακτηριστικά, 8 μήνες μετά τους παγετούς του Απρίλη δεκάδες αγρότες δεν έχουν πάρει ούτε την προκαταβολή του 40%, ενώ και στους υπόλοιπους παρατηρήθηκαν μεγάλες αδικίες στην καταβολή των αποζημιώσεων, όπου υπερπρώιμες ποικιλίες αποζημιώθηκαν με πολύ λιγότερα χρήματα».

Τόνισε πως χωρίς τις δύο μεγάλες μηχανοκίνητες πορείες με τρακτέρ στη Λάρισα, η κυβέρνηση δεν θα έδινε ούτε καν αυτά τα ψίχουλα, και πως πρέπει να μπει στο επίκεντρο η διεκδίκηση αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Παρόμοια προβλήματα με τις αποζημιώσεις ανέφερε και ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σημειώνοντας: «Ενώ έγιναν 1.000 ενστάσεις για τα πορίσματα του "Ιανού" και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα διορθωθούν οι αδικίες, στο 95% των ενστάσεων δεν άλλαξε τίποτα».

Αλλά και ο Μπάμπης Τσιβίκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας Εύβοιας, τόνισε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξή μας. Η καταγραφή και εκτιμήσεις των ζημιών για τα περίπου 500.000 καμένα ελαιόδεντρα θα ξεκινήσουν την άνοιξη, και όσα ελαιόδεντρα βγάλουν έστω και κάποια πράσινα φύλλα θα "κοπούν" από τις αποζημιώσεις. Τα ψίχουλα των αποζημιώσεων για τις ελιές θα δοθούν μέσα από το πρόγραμμα de minimis, άγνωστο πότε. Εξάλλου, αγρότες της Βόρειας Εύβοιας ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις από αντίστοιχο πρόγραμμα για ζημιές που έγιναν δύο και τρία χρόνια πριν».

Ο Γιάννης Μποδιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», αναφέρθηκε στις χαμηλές τιμές που υπάρχουν για μια σειρά από προϊόντα, όπως η κορινθιακή σταφίδα, επισημαίνοντας: «Πριν από δύο χρόνια η σταφίδα είχε 2,2 ευρώ και τώρα πουλιέται κάτω από 1 ευρώ το κιλό. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αδιάθετοι τόνοι κορινθιακής μαύρης σταφίδας για τους οποίους δεν υπάρχει καμία εγγύηση αν θα διατεθούν, ενώ παίζονται και μια σειρά κερδοσκοπικά παιχνίδια στην πλάτη μας. Με τις κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών τούς έχουμε πιέσει και απ' ό,τι φαίνεται κάτι θα κερδίσουμε. Το αίτημα για τη θέσπιση κατώτατων εγγυημένων τιμών για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση, είναι το μόνο που απαντά στις ανάγκες μας».

Για τα παιχνίδια των μεγαλεμπόρων σε βάρος των αγροτών μίλησε ο Αντώνης Καραβασίλης από τον Αγροτικό Σύλλογο Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στην επιχείρηση εμπορίας και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων που πριν από ενάμιση μήνα έβαλε λουκέτο, αφήνοντας χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς παραγωγούς και προμηθευτές: «Χωρίς να έχουμε καμία ψευδαίσθηση από τις ανεβασμένες τιμές μιας καλής χρονιάς, ελπίζαμε να μην εξανεμιστούν όλα στις ανατιμήσεις που σαρώνουν αγροεφόδια, λιπάσματα και πετρέλαιο. Ελπίζαμε να μπορέσουμε να καλύψουμε ένα μέρος παλαιών υποχρεώσεων, να ζεστάνουμε τα σπίτια μας και κυρίως να μπορέσουμε να ξανακαλλιεργήσουμε. Για ακόμη μια φορά όμως ζήσαμε τι σημαίνει να κάνουν κουμάντο στις ζωές μας οι μεγαλέμποροι. Για ακόμη μια φορά είδαμε έναν μεγαλέμπορο "με πρόσωπο" να τα βροντάει και να μένουμε εμείς εκτεθειμένοι. Για ακόμη μια φορά είδαμε έναν "υγιή επιχειρηματία" να εξαφανίζεται σαν τον κλέφτη, αποδεικνύοντας πόσο απροστάτευτοι είμαστε οι βιοπαλαιστές αγρότες. Για ακόμη μια φορά είδαμε την παραγωγή μας να γίνεται πλούτος στις τσέπες άλλων».

«Με αγώνα και πανελλαδικό συντονισμό μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα»

Κοινή πεποίθηση της πλειοψηφίας των αγροτών που πήραν μέρος στην σύσκεψη ήταν ότι τίποτα δεν πρόκειται να τους χαριστεί αν δεν διεκδικήσουν, αν δεν αγωνιστούν. Μετράνε άλλωστε συγκεκριμένα βήματα κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία και στη συκοφάντηση των αγώνων τους, βήματα που τους έδωσαν μικρή ανάσα τα προηγούμενα χρόνια. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση, στον προσανατολισμό και τον συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, στη συνάντηση των αγώνων των αγροτών με το εργατικό κίνημα, παίζουν αναμφισβήτητα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται σε αυτή. Η πείρα αυτή αποτυπώθηκε και στις τοποθετήσεις τους.

Ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ανέδειξε ότι οι αγρότες απέναντί τους έχουν τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, τους τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται τον μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους με τις πλάτες και τους νόμους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχουν «σωτήρες» και πως μόνο με τους αγώνες τους μπορούν να πετύχουν κάτι. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το 2016 δεν περιμέναμε από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή την επόμενη να μας δώσει κάτι. Βγήκαμε για πολλές μέρες στα μπλόκα, δώσαμε μάχες και κερδίσαμε το αφορολόγητο, καθυστερήσαμε άλλα μέτρα. Με τον "Ιανό" κάναμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο 15 μέρες μετά τις πλημμύρες και κερδίσαμε κάποιες αποζημιώσεις. Οταν μετά "αδρανοποιηθήκαμε", πολλές υποσχέσεις έγιναν καπνός. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην ύπαρξη και δράση των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, στον συντονισμό μας μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Η συμπόρευση με τους εργαζόμενους και το πλαίσιο πάλης είναι τα "εφόδια" στα οποία πρέπει να στηριχτούμε για να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας».

Ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, εκ μέρους του Συλλόγου Αγροτών Βέροιας, τόνισε: «Ευτυχώς που υπάρχει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και δεν είμαστε μόνοι στη διαρκή επίθεση που δεχόμαστε. Είμαστε κίνημα διεκδικητικό, έχουμε θέσεις και πλαίσιο πάλης που απαντάνε στις ανάγκες μας. Χρειάζεται να περάσουμε στην αντεπίθεση, μέσα από την καλύτερη οργάνωσή μας να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα που θα μας κρατήσουν ζωντανούς. Στους δύσκολους αγώνες που έρχονται χρειάζονται μαζική και δυναμική συμμετοχή, Αγροτικοί Σύλλογοι, με σταθερή λειτουργία και ικανότητα κινητοποίησης των αγροτών».

Ο Βασίλης Βουρλίτης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, επεσήμανε: «Οι καλύτερες τιμές που πέτυχαν οι πατατοπαραγωγοί, οι ενισχύσεις που πήραμε μέσα στην πανδημία για κάποια προϊόντα, ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας, της πίεσης που ασκούμε. Μέσα από αυτήν τη δράση έχουν ιδρυθεί νέοι σύλλογοι, άλλοι έχουν μαζικοποιηθεί, με νέο κόσμο να μπαίνει, γιατί βλέπει ότι μόνο με τους αγώνες υπάρχει κάποια προοπτική. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε πως τίποτα δεν μας χαρίστηκε από κανέναν. Μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις».

Για τη θετική πείρα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας μίλησε ο πρόεδρός της, Σπύρος Κοτοπούλης:«Προσπαθούμε να έχουμε συχνή παρουσία στα χωριά, να συζητάμε όσο μπορούμε με τους αγροτοκτηνοτρόφους για τα προβλήματά τους και για την ανάγκη της οργάνωσης. Η δράση αυτή εκφράστηκε με την αύξηση της συμμετοχής πάνω από 20% στις εκλογές στους Αγροτικούς Συλλόγους για την ανάδειξη νέων ΔΣ και αντιπροσώπων για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι, αρκετοί απ' αυτούς για πρώτη φορά, ενώ γεγονός ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για τη συνέχεια του αγώνα είναι ότι οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι νέοι σε ηλικία. Μέσα από αυτήν τη ζωντανή διαδικασία εκφράστηκαν η αγωνία, η αγανάκτηση, η αγωνιστική διάθεση, η εμπιστοσύνη στη δύναμη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Ενισχύθηκε η συμφωνία για τη συνέχιση των αγώνων, για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων».

Ανακεφαλαιώνοντας τη συζήτηση εκ μέρους της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, σημείωσε μεταξύ άλλων:«Δίνουμε το βάρος στις συνεδριάσεις των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών. Βγαίνουμε στα χωριά, ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας, αποκρούουμε τα ψέματα και την προπαγάνδα της κυβέρνησης και παλεύουμε να στηθούν τα μπλόκα στα τέλη του Γενάρη. Συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα επιβίωσης που δίνουμε στηριζόμενοι στους συμμάχους μας, με όλους όσους έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο, τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, ώστε να γίνουμε πραγματικά αφέντες του τεράστιου πλούτου που παράγουμε και σήμερα τον καρπώνονται οι λίγοι που γίνονται πλουσιότεροι, ενώ εμείς φτωχαίνουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ